Jubilarni FEST

Nema posustajanja, jer će se u inat svemu u Beogradu po jubilarni 50. put održati čuveni FEST najvažnija manifestacija sedme umetnosti ovog dela Evrope.

Jubilarni FEST

Nova, 2022. godina nije samo još jedna godina u dugačkom nizu održavanja ovog kultnog filmskog festivala. Ovo je posebna godina za Međunarodni filmski festival FEST, jer ovo je godina kada će se jubilarno 50-ti put održati ovaj čuveni filmski festival.
Jubilarni 50. FEST održaće su u periodu od 25. februara do 6. marta 2022. godine. Slogan jubilarnog pedesetog FEST-a jeste „NOVI HRABRI SVET“, što predstavlja svojevrsni omaž sloganu prvog FESTA – “Hrabri novi svet”, održanog davne 1971. godine.
Na jubilarnom 50-om FEST-u, biće prikazani filmovi koji su tokom prošle godine na čuvenom Kanskom i Venecijanskom osvojili glavne nagrade. Tako će Beogradski festival imati čast da prikaže film „Titan„, rediteljke Žulije Dukorno, koji je dobitnik je Zlatne palme u Kanu, kao i film „Događaj“, rediteljke Odri Divan, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Na otvaranju ovogodišnjeg FEST-a biće prikazan film „Strahinja Banović„, reditelja Stefana Arsenijevića i to će biti srpska premijera ostvarenja koje je već osvojilo brojne nagrade među kojima je i Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije na tom istom festivalu.

Ono što se za sada takođe zna jeste i da će Nagrada “Beogradski pobednik” ove godine biti dodeljena čuvenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Mikiju Manojloviću koji su svojim izvanrednim radom već obeležili domaću, ali i svetsku kinematografiju.

Na ovogodišnjem FEST-u biće prikazano više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti raspoređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda. Portal Novi Apartmani kontinuirano će pratiti sve najave i izveštavati brojne ljubitelje filma o novostima i repertoaru jubilarno 50-og Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Ukoliko ste jedan od onih ljubitelja prave i pomalo zaboravljene kinematografije i koji će imati sreće da prestonicu Srbije poseti baš u periodu održavanja FEST-a predlažemo vam da na našem sajtu u sekciji Centar odaberete jedan od mnogobrojnih i savršeno opremljenih apartmana u blizini Kombank dvorane, centralne lokacije ovogodišnjeg festivala i udobno provedete festivalske dane u Beogradu.

Ukoliko nikada niste bili u Beogradu, vreme održavanja FEST-a definitivno je pravo vreme za to. Uživajte u Beogradu koji se svake godine u ovom periodu pretvara u centar glamura, sjaja i senzacija, svega onoga što prati i što je nerazdvojni deo filma i sedme umetnosti, bez obzira na Covid – 19 i brojne druge probleme! 

Podeli sa prijateljima


processing...