Ada Ciganlija - Beogradsko more

More BeogrADA je idealno mesto za „pauzu od života“. Šta god vam treba, možete da nađete, Ada može da ispuni sve vaše potrebe, dnevne, večernje i noćne.

Ada Ciganlija - Beogradsko more

Oaza u sred Beograda

Ada Ciganlija ili jednostavno Ada je rečno ostrvo na reci Savi od koga je napravljeno poluostrvo sa veštačkim jezerom. U prethodnim decenijama je postalo rekreaciona zona sa plažama i sportskim terenima koji prime preko 100.000 posetilaca na dan za vreme letnje sezone.

Poseduje oko 7 kilometara plaža koje su tokom leta pune prelepih devojaka i zgodnih momaka koji često treniraju tamo. Za one koji su naturalisti, ili za one koji nisu još uvek ali bi probali, postoji nudistička plaža na jugo - zapadnom kraju Savskog jezera.

Priroda

Ada ima jedinstveni ekosistem, to je oaza u centru velegrada gde je veći deo poluostrva pošumljen. Postoje mnoge ptice koje žive na Adi a takođe i u vreme migracija, mnoge ptice posećuju Adu, ako su one shvatile potencijal koji Ada nudi, možete i vi. Jedan deo poluostrva je i Ada Safari, malo jezero koje se primarno koristi za pecanje, tu možete videti kako je nekada izgledalo ostrvo Ada, kao močvarno, barsko tlo od koga je nastalo poluostrvo. Za ljubitelje pecanja, tu postoji 300 numerisanih pozicija za pecanje uz obaveznu dozvolu za koju morate imati. Takođe pored jezera je i mali zoološki vrt sa uglavnom barskim pticama, kao što su labudovi, patke i paunovi.

Sport

Postoji mnogo sportskih terena za timske ali i individualne sportove. Na Adi su tereni za uobičajene sportove kao što su fudbal, košarka, vaterpolo, tenis, odbojka kao i odbojka na plaži.

odbojka-na pesku-ada-cignalija-beograd

Tu se takođe nalaze i tereni za sportove koji nisu toliko mnogo popularni u Srbiji kao što su bejzbol, ragbi, Američki fudbal, golf i za starije sugrađane šahovski stolovi i tereni za boćanje. Biciklističke staze su oko 15 kilometara dugačke i okružuju jezero i poluostrvo. Na Adi se takođe nalaze i vodeni tobogani, trim staze i postoji mogućnost da se iznajme pedaline kojima se može stići do 140 metara visokog veštačkog gejzira.

Ostrvo avanture

Za ljubitelje adrenalina, Ada nudi mnogo! Rampe za skejtbord i rolere su tu za one koji nemaju problema sa držanjem ravnoteže. Sa kajakom, kanuom i drugim veslačkim mogućnostima možete se stvarno približiti i osetiti vodu i ići jezerom ili oko poluostrva. One koji se ne plaše visine imaju bandži skokove, veštačku stenu za planinarenje, zip lajn preko jezera i avanturistički park visoko u krošnjama drveća. Ako vam nedostaju sneg i zima ili jednostavno želite da ostanete u formi, možete da vežbate na veštačkim skijaškim i snoubordovskim spustovima. Druge stvari koje možete da igrate na Adi su pejntbol, ronjenje i skijanje na vodi. Za sve ove stvari vam treba samo nešto novca i dobra volja, ako imate sumnju u vezi ovoga, W. Klement Stone je rekao „Razmišljanje vam neće pomoći da se rešite straha ali akcija hoće“.

Noćni život

Obzirom da je Beograd dobro poznat po uzbudljivom noćnom životu sa mnogim klubovima koji su otvoreni do svitanja, nije ni čudno da je dobar deo njih situiran upravo na Adi Ciganliji. Kompleks Ade ima preko 70 restorana, barova i kafića, kao i kafe-bioskopa i klubova. Najpoznatiji od svih njih su svakako splavovi koji se nalaze na severo - istočnom delu poluostrva. Pre nekoliko godina, Makiška strana jezera je bila popularnija što se tiče provoda, koji je trajao do ranih jutarnjih sati, ali u poslednjim godinama i druga, ostrvska, strana jezera dostiže sličan nivo. Apa Beer Garden je otvoren za sve ljubitelje piva ali i ostale od 10. jula do 7. avgusta. To je zagrevanje za čuveni Belgrade Beer Fest i na njemu možete probati različite vrste piva uz bogati muzički program sa preko 120 nastupa. Iako zvuči kao kul ideja da se posle izlaska u vrućim letnjim noćima osvežite kupanjem, imajte na umu da je plivanje zabranjeno posle 19 časova a i da generalno nije dobra ideja da se pliva posle „par“ pića, koliko god delovalo privlačno.

Kako doći do Ade

Postoji dosta opcija kako stići do Ade Ciganlije obzirom da je dobro povezana za ostatkom grada. Ako dolazite automobilom, možete lako stići jer postoji mnogo znakova pored puta koji vas vode do Ade, sa Novog Beograda preko mosta na Adi, iz centra preko ulice Kneza Miloša i bulevara Vojvode Mišića, takođe tu je i veliki parking na početku Ade koji košta 100 dinara po satu i takođe parking pored ulice uz ostrvo koji je uglavnom zauzet automobilima mnogobrojnih posetilaca. Ako je bicikl vaš izbor, Ada je dobro povezana sa biciklističkim stazama uz reku Savu iz pravca Dorćola i centra kao i preko Brankovog i mosta na Adi iz Zemuna i Novog Beograda. Javnim transportom najbolja opcija iz centra grada su autobusi sa terminusa Zeleni Venac, u čijoj se blizini nalazi preko 20 naših apartmana, sa Novog Beograda autobusi 85 i 89 i pojedini autobusi koji kreću od Glavne železničke stanice. Ako dolazite sa Novog Beograda, možete do Ade doći i brodićima koji polaze iz Bloka 70 za 100 dinara i oni su svakako najbrži i najbolji način da se stigne bez saobraćajne gužve. Na Adi takođe postoji vozić koji ide oko jezera i koji može da bude zanimljiv način da se obiđe mnogo toga bez preteranog pešačenja a takođe može biti zanimljiv i mališanima. Ako se nalazite sa lokalcima, nemojte se čuditi ako vam kažu da budete kod „Stonhendža“, na Adi postoji umetnički eksponat koji podseća na poznati Stonehenge iz Ujedinjenog Kraljevstva, i može biti zgodan orijentir obzirom da se nalazi na početku Ade. Ako ste u nekom od naših 15 apartmana u Belvilu, takođe možete lako stići do Ade Ciganlije za manje od 10 minuta vožnje.

Podeli sa prijateljima


processing...