Gde to pojesti burek u Beogradu

Odrediti gde se to u Beogradu jede najbolji burek, taj naizgled jednostavan specijalitet od kora premazanih mašću sa nadevom od mesa i sira uopšte nije lako!

Gde to pojesti burek u Beogradu

Kažu da je Sarajevo „prapostojbina“ balkanskog bureka i da se jedino tamo na autentičan način sprema ovaj ukusni specijalitet. Slažemo se da su sarajevske burekdžinice vrhunske, ali se podjednako dobar burek može pojesti širom Balkana. To je slučaj i sa Beogradom koji nimalo ne zaostaje za Sarajevom. Kao ubedljivo najveći grad sa epitetom centra zabave ovog dela Evrope, po prirodi stvari Beograd poseduje ogroman broj vrhunskih pekara od kojih neke sada već imaju i vekovnu tradiciju, baš kao i svoju originalnu recepturu za burek.

Upravo zbog toga, odrediti najbolji beogradski burek predstavlja vrlo nezahvalan zadatak, jer ovo pitanje često izaziva emotivne i burne reakcije kod naših sugrađana. Iskonski beogradski ljubitelji ovog specijaliteta braniće svoju omiljenu burekdžinicu veoma strastveno i jako! Zbog toga smo se mi sa Novih apartmana odlučili da ne radimo našu standardnu TOP 5 listu, već smo ovaj put bez rangiranja naveli naših 5 omiljenih mesta na kojima se zaista jede vrhunski burek. I pored novih i sve više popularnih ukusa i kombinacija, prilikom kreiranja liste naših omiljenih beogradskih burekdžinica akcenat je naravno bio na burecima sa mesom i sirom, njihovim specifičnostima i autentičnim recepturama koje prave tu tananu, ali vrlo važnu razliku.

Našu listu otpočećemo sa pravom zemunskom institucijom – PEKAROM PETROVIĆ.

U pitanju je jedna od najstarijih pekara koja zvanično posluje od 1921. godine. Nalazi se u čuvenoj Bežanijskoj ulici, a osnivač pekare je čuveni zemunac Sava Petrović, ime koje se nalazi na listi najznačajnijh zemunaca, rame uz rame sa Davidom Albaharijem, Isidorom Sekulić, Brankom Pešićem i drugima. Tokom svog postojanja pekara Petrović osvojila je brojne nagrade među kojima se izdvaja „Zlatni pobednik Beograda“.

Danas ova neverovatna pekara izbacuje različite vrste peciva, počev od autentičnog nagrađivanog „old school“ belog hleba, preko brojnih pekarskih proizvoda, pa sve do bureka različitih ukusa koje u proseku svakoga dana prodaju oko 500 kg!!!
Iako u ponudi imaju različite vrste bureka (čak i onaj sa Nutelom), mi smo se koncentrisali na klasiku – burek sa mesom i burek sa sirom. Burek sa mesom je fantastičan, sa malo više luka, međutim, ova pekara je poznata upravo po bureku sa sirom koji se prosto rastapa između vrhunskih kora. Pri tom, masnoća bureka je potpuno izbalansirana i čini da ga poznavaoci na prvi zalogaj prepoznaju.

Sledeća pekara koju izdvajamo svakako je PEKARA ČEDA.

U pitanju je mala porodična pekara u Mutapovoj ulici i koja već treću generaciju na istom mestu proizvodi vrhunske proizvode među kojima je i burek koji svakoga jutra oduševljava Vračarce.

U pitanju je tzv. „makedonska varijanta“ bureka, manje mastan, sa debljim koraka bez preteranog dodataka nadeva. Naravno, kod Čede takođe možete da uživate u različitim ukusima, ali mi se držimo proverene dve varijante – sa mesom i sirom i ni sajednom sasvim sigurno nećete pogrešiti.

Na ovoj listi mora da se pronađe mesto i za PEKARU KIRĆANSKI.

Pekara se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra, a ukoliko ne znate, lako ćete je prepoznati zbog dugačkih redova ispred. Pekara posluje od 1936. godine.

Favorit ove pekare svakako je burek sa mesom. Kažu da ko jednom proba njihov burek s mesom, taj sasvim sigurno stiče ozbiljnu zavisnost od istog. Iako odličan, burek sa sirom u ovoj pekari je ipak opcija broj 2. Sir u nadevu je za nijansu krupniji, a kuriozitet je da se on nabavlja od istog proizvođača počev od 1989. godine koji sir proizvodi samo za ovu pekaru.

Na listi je naravno i PEKARA LJUPČE. U pitanju je pekara sa Donjeg Dorćola koja se od sedamdesetih godina prošlog veka nalazi na istom mestu. Ljupčetova filozofija jeste da su kore tanje, ali zato sa baš dosta nadeva. Ljupče je poznat po bureku sa sirom koji je zrnast. Sa druge strane, burek sa mesom, iako savršeno ukusan, sadrži dosta luka.

Na kraju naše liste spomenućemo još jednu pekaru koja, iako zbog svoje veličine odavno nije mala porodična pekara. Reč je o PEKARI TRPKOVIĆ.

U pitanju je čuvena pekara koja, po njihovim rečima, posluje od 1905. godine i ovo je peta generacija porodice Trpković koja uspešno vodi ovu renomiranu beogradsku pekaru. Osim vrhunskih pekarskih proizvoda, Trpkovići su poznati i po svom bureku, a o tome svedoči i činjenica da se ispred pekare pre posne formiraju dva reda, jedan za burek, a drugi za sve ostalo!

Burek iz ove pekare spada u kategoriju vrlo masnih (mnogi ga upravo takvog i vole), a pre svega poznat je po bureku sa mesom koga krase savršeno začinjeni krupniji komadići mesa. Burek sa sirom je bogat nadevom od zrnastog sira.

Ni Trpkovići nisu odoleli trendu, pa se tako i u ovoj pekari u zavisnosti od nadeva, mogu pronaći različite vrste bureka. Tako se mnoge mušterije „kunu“ u burek šunka-sir, mada za ovu listu Novih apartmana uzeti su u obzir isključivo dva klasilka: burek sa mesom i burek sa sirom.

Ukus je isključivo samo lični stvar. Postoji istorija, tanane razlike, tu su i ljubomorno čuvane recepture koje prave tu malu, ali toliko važnu razliku zbog kojeg za nekoga baš ta pekara pravi najbolji burek na svetu, ali jedno je sigurno – grad Beograd zaista ima šta da ponudi kada je reč o ovom naizgled običnom specijalitetu.

Zato, kada dođete u Beograd svratite do jedne od ovih pekara, poručite četvrt kilograma vašeg omiljenog ukusa i uz pola litre pekarskog jogurta uživajte u svakom zalogaju. Samo ne preterujte, jer broj kalorija koje ćete tom prilikom uneti dovoljne su za makar jedan ceo dan aktivnog bavljenja sportom.

Pre nego krenete u Beograd i uputite se u ovu gastronomsku avanturu, predlažemo da na našem sajtu u sekciji Strogi centar na vreme odaberete jedan od brojnih kvalitetnih smeštajnih kapaciteta koji će biti u neposrednoj blizini svih mesta i dešavanja koja ne bi trebao da propustite prilikom posete prestonici Srbije. 

Podeli sa prijateljima


processing...