Popularni prestonički restorani

Beograd je uvek pratio svetske trendove, a čak je bio i predvodnik nekih od njih, pogotovo kada je reč o zabavi i uživanju u kvalitetnoj hrani i piću.

Popularni prestonički restorani

Nedavno smo na ovom mestu govorili o „ kafanama“ autentičnom gastronomskom izražaju i socijološkom pojmu svojstvenom upravo za ove prostore. Tada smo naveli 5 vrhunskih beogradskih kafana koje svakako predstavljaju mesta koja se moraju ne samo posetiti, već i doživeti!

Ovaj put ćemo se u osvrnuti na one ugostiteljske objekte koje je je veliki Mišelin istakao i koji predstavljaju njegovu preporuku za 2024. godinu. Na žalost, Beograd, baš kao i Srbija još uvek nemaju niti jednu prestižnu zvezdicu ovog čuvenog vodiča, ali smo sigurni da će se u vremenu koje je pred nama ta činjenica vrlo brzo promeniti.

Mišelinov vodič je za ovu godinu izdvojio sledećih pet autentičnih restorana u čijim čarima se može uživati u prestonici Srbije.

Prvo ćemo navesti restoran koji su i Novi apartmani izdvojili i sa zadovoljstvom ga smestili na listu najboljih beogradskih restorana. Naravno, u pitanju je restoran Klub književnika!

Reč je o ugostiteljskom objektu osnovanom davne 1946. godine od strane Udruženja književnika Srbije, koji je vremenom uspeo da razvije sopstveni identitet. U početku je restoran bio dostupan samo članovima udruženja, a vremenom je postao otvoren za širu javnost. Klub književnika nalazi se u Francuskoj 7 i iskusni poznavaoci smatraju da bez problema može da parira mnogim pariskim restoranima.

Meni restorana zaista je impresivan, a ono što se jednostavno mora probati svakako je supa od luka, sa suvim grožđem i pinjolima. Nakon toga preporučujemo terin od guščje džigerice sa želeom od maline, zatim, gambore glazirane sudačijem i file romba sa koricom od slačice i sosom od vermuta. Na kraju se zasladite sa hladnim i osvežavajućim kolačem od kokosa, manga i marakuje.

Mišelinovi stručnjaci za ovu godinu preporučuju i restoran Istok. U pitanju je vijetnamski restoran koji se nalazi u Gospodar Jevremovoj prepun ukusa koji su neuobičajeni za Beograd. Sastojci su sveži i odlično ukombinovani, a usluga vrlo profesionalna i ljubazna. Teškoj je izdvojiti neka od živopisnih jela i kombinacija koje se u ovom restoranu služe, ali po našem mišljenju to je sakako tradicionalna vijetnamska supa koja se naziva fo bo. Po mišljenji hedonističkih stručnjaka svakako treba probati i glazirane pačeće grudi u crvenom kariju, servirane sa sotiranim zelenim povrćem, kao i aromatičnu kari patku, nežan i ukusan pileći sataj i delikatni svinjski trbuh.

Na ćošku je restoran moderne internacionalne kuhinje i nalazi se u samom srcu Beograda, na uglu Beogradske i Krunske ulice. Restoran obiluje specijalitetima mediteranske, azijske i vegetarijanske kuhinje, a gastro stručnjaci predlažu da se uživanje u ovom restoranu započne sa belom palentom sa crnim tartufima u kremastom sosu, grilovanim sirom sa orasima, pilećom džigericom sa pečurkama na prepečenom hlebu. Za glavno jelo treba probati jagnjeći but u vinu sa sotiranom boranijom i pireom od celera, a za dezert čuvene šnenokle sa receptom iz 1953. godine.

Sledeći na listi je restoran L’Adresse smešten u luksuznom ambijentu hotela SAINT TEN. Restoran kombinuje intimnu atmosferu hotela sa izuzetnim gastronomskim iskustvom. Njihov bogat meni jjeste spoj internacionalnih i domaćih recepata, pripremljenih uz obilato korišćenje savremenih kulinarskih tehnika, koji će zadovoljiti i one najizbirljivije gurmane. U ovom restoranu svakako treba probati blagi rižoto sa kumkvatom i citrusima i fenomenalne home-made testenine, servirane u raskošnim sosevima.

Iako novijeg datuma restoran Pinot uspeo je da se domogne renomirane Mišelinove preporuke. Kao što njegovo ime indirektno sugeriše, restoran poseduje izuzetnu vinsku kartu, a tu su i pažljivo birane namirnice, sa ciljem da se svakog dana ponude najsvežije sezonske namirnice koje garantuju autentičan ukus prepoznat od strane renomiranog i istreniranog gurmanskog nepca. Jelovnik je relativno kratak, ali vešto osmišljen i menja se na svaka 3 meseca, kako bi istakli namirnicu i u skladu sa aktuelnom sezonom.

Gore pomenuta vinska karta balansirana je tako da sadrži vinske klasike poznatih srpskih vinara, ali i vina čuvenih regija Burgundije, Bordoa, Šampanje, Toskane, Ribere del Duero, Wachaua, Pfalza i drugih.

Inače, u kategoriji preporučenih restorana po Mišelinovom vodiču i dalje se nalaze svi prošlogodišnji restorani, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste, Bela Reka, Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace.

Pre nego što se upustite u hedonistički pohod po Beogradu predlažemo da na našem sajtu u sekciji STROGI CENTAR pogledate ponudu fantastično opremljenih smeštajnih kapaciteta i odaberete jedan od apartmana po vašoj meri koji će uspešno pružiti mirno utočište u strogom centru grada, a nadomak svih gore navedenih ugostiteljskih objekata u kojima ćete uživati! 

Podeli sa prijateljima


processing...