Muzej vazduhoplovstva

Večita atrakcija za sve ljubitelje, aviona, helikoptera, tehnike i svega onoga što ima veze sa jednom od večitih želja mnogih – letenjem.

Muzej vazduhoplovstva

U neposrednoj blizini beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, nalazi se Muzej vazduhoplovstva. U zgradi kružnog oblika staklene fasade, na 6ooo metara kvadratnih od 1989. godine smešten jedan od deset najvećih Muzeja vazduhoplovstva na svetu. Muzej je osnovan davne 1957. godine i poseduje respektabilnu zbirku sa više od 200 vazduhoplova, preko 130 motora, radara, raketa i druge vazduhoplovne opreme, a tu je i biblioteka sa preko 20.000 stručnih publikacija i drugih artefakata vezanih za oblast civilne i vojne avijacije.

Na otvorenoj izložbi raspoređenoj oko ovog impozantnog zdanja nalazi se više od 50 legendarnih letilica koje su obeležile avijaciju.

Stalnu postavku ovog muzeja čine legendarni avioni iz Drugog svetskog rata po kojima je beogradski Muzej avijacije nadaleko poznat. Tu su Meseršmit Me-109, Spitfajer Mk.Vc, Jakovljev Jak-3, Hariken Mk.IV, Iljušin Il-2 i Tanderbolt P-47.

Domaća vazduhoplovna industrija, nekada respektabilna i vrlo inovativna takođe zasluženo zauzima zapažena mesta u postavci muzeja. Tu je čuveni avion Ivana Sarića iz 1910. godine, Fizir FN, Ikarus S-49C, prvi domaći mlazni avioni 451M i 451MM Stršljen II, kao i avioni Aero-2, Soko 522, Utva 66, Kraguj, Galeb i prototip čuvenog lovca-bombardera Orao J-22.
Na spoljnom prostoru Muzeja , pored više vojnih letelica,nalaze se i predstavnici civilne avijacije, poput čuvenog aviona i nekadašnjeg ponosa JAT-a Karavela SE-210, zatim, Junkers Ju-52, Iljušin Il-14, Daglas DC-3, Šort Silend Mk.I, i DHC-2 Biver.

Zbirka muzeja sadrži i helikoptere među kojima se svakako izdvajaju helikopteri čuvenih sovjetskih konstruktora Kamova (Ka-28) i Mila (Mi-4A).

Zbirka beogradskog Muzeja vazduhoplovstva sadrži i neke ekskluzivne primerke koji su sačuvani samo u Beogradu. Jedan od njih svakako je Fiat G 50, čuveni lovac iz Drugog Svetskog rata čiji je jedan jedini primerak na svetu ostao sačuvan upravo u beogradskom Muzeju. Osim ovoga mogu se videti i artefakti iz ne tako davne prošlosti, izloženi ostaci čuvenog taktičkog bombardera, Lockheed F 117 A, ponosa US Airforce-a, koji je 1999. godine pogođen od strane jugoslovenskog PVO-a i koji se srušio u atare sela Buđanovci.

Deo Muzeja jeste i pravi simulator letenja za Boeing 737-800. U pitanju je profesionalni simulator koji se koristi za obuke pilota, a u kome u Beogradu može da se oproba svako ko to poželi. U Evropi je ovaj simulator moguće koristiti još samo u Londonu, Berlinu, Briselu i Pragu.

Novi apartmani svim ljubiteljima vazduhoplovstva preporučuju da posete ovaj muzej i da uživaju u bogatoj zbirci svetske avijacije još od njenih početaka, pa sve do danas, kao i da uživaju u nestvarnoj prilici pilotiranja velikim Boingom u pravom simulatoru letenja koji je možda koristio baš pilot aviona sa kojim ste sleteli na aerodrom Nikola Tesla.

Podeli sa prijateljima


processing...