Parkiranje i parking zone u Beogradu

Parkiranje je problem u svakom većem gradu u svetu, negde manje a negde više. Po tom pitanju se ni Beograd ne razlikuje previše od ostalih metropola. Često se dešava da ljudi potroše isto vreme dok dođu do centra i dok u centru nađu parking. Mada se dešava u zavisnosti od doba dana i mesta gde dolazite da nađete odmah mesto. Upravo zbog toga je jedna od bitnih stavki posetilaca u Beogradu to gde će moći da parkiraju svog mezimca dok oni obilaze grad

Dosta apartmana ima u ponudi obezbeđeno parking mesto tako da ako dolazite automobilom ili koristite rent-a-car usluge obratite pažnju na njih. Na periferiji parkiranje nije preveliki problem, postoje ulični parkinzi na kojima možete ostaviti svoj auto koliko god vam je neophodno bez naknade.

U centru grada gde se većina bitnih stvari nalazi a i većina naših apartmana, situacija je drugačija. Parkiranje se odvija po zonama gde je korisnicima na raspolaganju 25.000 parking mesta.

Postoje četiri zone za parkiranje u gradu:

  • Crvena (prva) zona - 60 minuta zadržavanja. Potez oko Trga republike, Trga Nikole Pašića i oko Zelenog venca.
  • Žuta (druga) zona - 120 minuta zadržavanja. Potez Tašmajdana, preko Vračara do Nemanjine. Takođe zauzima i dobar deo Savskog venca od Mostarske petlje do Kralja Milana i Brankove ulice.
  • Zelena (treća) zona - 180 minuta zadržavanja. Gornji Dorćol do ulice Cara Dušana, veći deo užeg dela Palilule i deo oko Kliničkog centra između Kneza Miloša i Mekenzijeve.
  • Plava (četvrta) zona - neograničeno zadržavanje. Novi Beograd oko Beogradske arene i deo Zemuna blizu dunavskog keja.

 

Parkiranje se u prve tri zone naplaćuje radnim danima od 07 do 21 čas i subotom od 07 do 14 časova. U plavoj zoni se parkiranje naplaćuje radnim danom od 08 do 21 čas i subotom od 08 do 14 časova. Nedeljom i praznicima je parkiranje besplatno.

Plaćanje je moguće putem mobilnog telefona a cena varira u zavisnosti od zone. Broj telefona na koji trebate da pošaljete vašu registraciju kao i ostali uslovi parkiranja su jasno istaknuti na početku svake ulice. Detalje o zonskom parkiranju možete pročitati ovde.

U Beogradu postoji 9 javnih garaža sa 3.150 parking mesta i 18 parkirališta sa preko 6.000 parking mesta. Više detalja o uslovima parkiranja u garažama možete naći na sajtu JKP „Parking servis“. Nadamo se da ćete imati uspeha u pronalasku pravog mesta za parking i da nećete imati potrebe da plaćate usluge odnošenja vozila takozvanog ’’pauka’’.

processing...