Vidovi gradskog prevoza u Beogradu

Jedan od najboljih i najzdravijih načina transporta je pešaka ili biciklom. Centar Beograda je brdovit i pun užih ulica, a to možda predstavlja prepreku biciklistima. Pred reka i na Novom Beogradu je najlakše ići biciklom gde imate obeležene staze i gde je ravno.

Taksi sistem je praktičan i u odnosu na cene na zapadu povoljan pogotovo ako više vas putuje, ali je i dalje najskuplji u odnosu na ostale opcije u gradu. Trenutno u gradu postoji 8.000 taksi vozila sa TX registracijom. Taksi možete naći na ulici, na taksi stajalištima ili možete pozvati neko od 24 taksi udruženja.

Mini busevi sa oznakom E su takođe praktični, sa njima možete brzo stići na udaljene delove grada. Cena karte je 150 dinara i možete je kupiti kod vozača. Oni su dobri jer ne staju bez potrebe na svaku stanicu što je značajno pogotovo ako je vreme saobraćajnog špica.

U okviru Bus Plus sistema se nalaze četiri vrste transporta i cena karte važi u svima:

  • Tramvajski - Postoji 28 tramvajskih linija od kojih većina vozi u centru grada ali ima i par koji idu do Novog Beograda, Banovog Brda i Rakovice. U poslednje vreme je dosta poboljšan nabavkom novih CAF tramvaja.
  • Trolejbuski - Ima ukupno 14 trolejbuskih linija od kojih većina saobraća sa Studentskog trga ka obodu grada. Njime su povezane Banjica, Zvezdara, Medaković kao i najveće gradsko čvorište Slavija.
  • Autobuski - Preko 250 autobuskih linija saobraća svaki dan i povezuju svaki deo grada. Neke linije su češće a neke malo ređe ali uvek možete pre toga da pogledate red vožnje koji se uglavnom poštuje. 
  • BG voz - Preteča metro sistema sa 13 stanica od Ovče preko Vukovog spomenika, Autokomande, Novog Beograda do Batajnice. Detaljni red vožnje možete pogledati ovde i skoro uvek se poštuje. Dobar način da se izbegne gužva u gradu i da se na najbrži način stigne sa jednog na drugi deo.

Postoje četiri zone prevoza u gradu:

  • Crvena (prva) zona - Uži centar grada 
  • Žuta (druga) zona - Širi deo grada 
  • Zelena (treća) zona - Obrenovac, Sopot, Vinča 
  • Plava (četvrta) zona - Mladenovac i Lazarevac 


Cena za jednokratnu vožnju je 89 dinara i možete putovati 90 minuta sa tramvajima, trolejbusima, autobusima i BG vozom. Kartu možete kupiti na skoro svim trafikama i možete kupiti kartonsku karticu za 40 dinara za jednokratnu upotrebu ili plastičnu za 250 dinara za višekratnu upotrebu koju možete da dopunjavate. Ako kupite kartu kod vozača ona će koštati 150 dinara koliko košta i karta za noćne autobuse koji nisu u sklopu BUS plusa.

Ako vam treba neka dodatna informacija možete pogledati mapu grada. Nevezano od toga na koji način budete putovali kroz Beograd sigurni smo da ćete uživati u obilasku i da će biti zanimljivo iskustvo. A najbitnije od svega, da ćete stići na svoju destinaciju.

processing...