Međunarodni Beogradski sajam knjiga 2017

U Beogradu se po 62. put održava sajam knjiga, jedna od najvećih evropskih sajamskih manifestacija posvećena književnosti i pisanoj reči.

Međunarodni Beogradski sajam knjiga 2017

Mesec oktobar u Beogradu je rezervisan za “knjigoljubce”, jer se na radost mnogobrojnih istinskih ljubitelja književnosti održava najvažnija manifestacija ove vrste u Jugoistočnoj Evropi i svakako najposećeniji knijževni događaj u regionu. U periodu od 22. do 29. oktobra u izložbenom prostoru Beogradskog sajma, koji obuhvata 30.000 kvm iodržaće se 62. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA koji će okupiti više od 450 domaćih i stranih izlagača, uz tradicionalno veoma visoku posećenost – ne manje od 180.000 ljudi, koliko je i zabeleženo prethodne godine.

Prvi sajam knjiga u nekadašnjoj Jugoslaviji održan je, sada već davne, 1956. godine u Zagrebu i to pod pokroviteljsvom Josipa Broza Tita, ali je već sledeće, 1957. godine, premešten u Beograd pod novoizgrađene kupole Beogradskog sajma i od tada se svake godine, već šezdeset godina na istom mestu uporno održava. Te prve godine na sajmu je učestvovalo 60 domaćih i 36 stranih izlagača. Iz godine u godinu Beogradski sajam knjiga okupljao je sve veći broj izlagača i posetilaca da bi sa vremenom zauzeo značajno mesto u Evropi, kao mesto okupljanja brojnih izdavača iz celog sveta. Danas je ovo sajam knjiga koji se po veličini i značaju nalazi odmah iza sajmova u Frankfurtu i Varšavi, inače najpoznatijih sajamskih manifestacija ove vrste u Evropi.

Zvanični slogan ovogodišnje manifestacije je „Ključ je u knjigama“, a zemlje, počasni gosti ovogodišnjeg sajma knjiga su Nemačka, Austrija, Lihtenštajn, Švajcarska. Ove zemlje će na sajmu predstaviti svojih 1000 naslova, od kojih će čak 350 naslova biti predstvavljeno premijerno. Sajam knjiga otvoriće austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus, a od važnijih gositiju iz sveta književnosti, između ostalih, biće prisutna i prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost, nemčka književnica rumunskog porekla Herta Miler.

sajam_knjiga_2017

Tokom osam dana trajanja Beogradskog sajma knjiga održaće se mnogobrojne tribine, radionice i književne večeri čime će ova kultna manifestacija opravdati epitet mesta koje okuplja ne samo izdavače koji za vreme sajma mnogobrojnoj Beogradskoj čitalačkoj publici predstavljaju najnovije naslove, već i velika imena iz sveta književnosti, ali i one obične ljude, strastvene zaljubljenike u svestsko pisano stvaralaštvo.

Zbog svega ovoga, oktobar u Beogradu jeste upravo mesec knjige i iako najavljuju jesen i zimu, pomalo sumornu i sivu, predstojećih nekoliko dana ovaj grad obojen biva najralizčitijim naslovima, dok se ulicama širi miris neotvorenih, sveže štampanih korica. Ovo su dani kada posetioci iz cele zemlje, ali i regiona i sveta, hrle u Beograd u želji da opipaju, omirišu, u ruke uzmu i osete težinu najnovijih naslova i susretnu bezbroj nepoznatih lica, isto tako zamišljenih, obuzetih grozničavom potragom za svojim omiljenim naslovom.

Ukoliko i vi spadate u one koji svake godine sa nestrpljenjem iščekuju oktobar kako bi zadovoljili svoju strast za pisanom reči i planirate da posetite Beograd upravo zbog ove kulturne manifestacije, predlažemo vam da za vreme svog boravka odaberete smeštaj na Banovom brdu, koja zbog svoje pozicije i blizine Beogradskog sajma predstavlja idealnu adresu za sve ljubitelje književnosti koji su krenuli u “hodočašće” pod kupolama Beogradskog sajma. 

Podeli sa prijateljima


processing...