Beo Zoo Vrt

Zoološki vrt, bez obzira na veličinu i broj životinja, uvek predstavlja atrakciju i ponos je svog grada, pa tako i sa Beogradom.

Beo Zoo Vrt

Za one koji uživaju da dan provedu sa porodicom, a pre svega sa svojom decom, zoološki vrt je uvek omiljena destinacija. Većina nas barem nekoliko puta u toku godine svrati u posetu lavovima, kamilama, nilskim konjima i brojnim drugim, manje, ili više egzotičnim životinjama.
Zoološki vrt grada Beograda, ili skraćeno Beo Zoo Vrt je otvoren još daleke 1936. godine. Na ovo mesto Beograđani su odmah počeli vrlo rado da dolaze, uključujući i članove kraljevske porodice.
Sa početne površine od tri i po hektara, koliko je novootvoreni vrt obuhvatao, ubrzo je proširen na čak četrnaest i to samo do početka rata. Nažalost, zbog razaranja i svih gubitaka koje je tada pretrpeo, kasnije je sveden na oko sedam hektara koliko i sada zauzima. Jedna od interesantnih stvari u vezi sa Vrtom dobre nade, kako ga ponekad zovu je i njegova lokacija. Lagana porodična šetnja gradom i Kalemegdanom može vas vrlo lako odvesti u Beo Zoo Vrt.

Naime, beogradski zoo vrt je smešten u samom centru grada, na prostoru poznatom kao Mali Kalemegdan u okviru najvažnijeg beogradskog parka i tvrđave. U Beo Zoo Vrtu mogu se videti beli lavovi i tigrovi, žirafe, zebre i antilope, zatim nilski konji i foke, reptili, medvedi, vukovi, majmuni, slon, kao i brojne ptice. Ukupan broj jedinki koje žive u vrtu kreće se oko 1.800 a ta skupina predstavalja oko 200 različitih vrsta.

Ono čime se zoološki vrt ponosi su i njegovi najpoznatiji stanovnici, heroji vrta, a to su Gabi, Sami i Muja. Gabi je keruša nemačkog ovčara koja je herojskim podvigom spasila život noćnog čuvara od napada odbeglog jaguara. Sami je snažan i naočit svojeglavi mužjak šimpanze, koji je poznat po tome što je više puta, nakon što bi razvalio rešetke svog kaveza, izlazio i bežao iz zoološkog vrta, šetajući se ulicama Beograda, a o tome su izveštavali mediji širom sveta. I Gabi i Sami su odavno preminuli, ali je o njima ostao trag u sećanjima, a vrt im je svakom podigao spomenik kao znak sećanja i zahvalnosti. Muja je i danas živ i smatra se najstarijim aligatorom na svetu. Muja je ujedno i najstariji stanovnik Zoo Vrta, jer je u Beograd došao godinu dana nakon njegovog otvaranja, daleke 1937. godine. On je ujedno i jedini koji je preživeo Drugi svetski rat i sva bombardovanja koja su zadesila Beograd u XX veku.

beo-zoo-vrt

Ono što će posetioce Beogradskog Zoo Vrta posebno obradovati i što je novina u njemu, jeste otvaranje Dečijeg Zoo Vrta, na oko 1000 kvadratnih metara, gde će najmlađi moći da se poigraju na igralištu, provedu u avantura parku, a ujedno i da pomiluju i pomaze mini koze, alpake, ponije i budu u direktnom kontaktu sa životinjama. Najavljeno je i da će zoo vrt, u okviru ovog posebnog dela, a sa ciljem promovisanja zdravog načina života i boravka u prirodi, a što je od posebne važnosti za decu, obezbediti i prostor za odmor i osveženje posetilaca, prodavnicu i kafe bar.

Ukoliko planirate posetu prestonici Srbije, mi sa Novih apartmana predlažemo vam da isplanirate i posetu Beo Zoo Vrtu. Da, možda nije najveći i najmoderniji i možda nema baš sve životinje na svetu, ali zbog toga što ga okružuje prastara tvrđava i što se nalazi skriven u jednoj od centralnih lokacija Beograda, svakako treba da osetite čari jednog ovakvog mesta.

Zbog toga, pre nego što se spakujete, posetite naš portal i u sekciji STROGI CENTAR odaberite smeštaj koji vam po svim karakteristikama najviše odgovara. Izbor je zaista veliki!

Podeli sa prijateljima


processing...