Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije jedan je od mnogobrojnih muzeja Beograda koji već 55 godina ponosno izlaže bogatu zbirku iz bogate i burne prošlosti naše zemlje.

Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije ustanova je koja se dugi vremenski period borila za svoje zasluženo mesto na kulturnoj i obrazovnoj sceni ove zemlje. Naime, zbog političkih previranja i događaja koji su se u posleratnoj Jugoslaviji nakon dolaska novog političkog i ideološkog sistema na vlast dešavali, kao i zbog činjenice da je srpski narod bio najveći konstitutivni narod tadašnje velike Jugoslovenske države, čija je kraljevska dinastija do početka rata vladala tim istim prostorom, njegova istorija postala je svojevrsna tabu tema, koja se na sve načine pokušavala da prećuti i da zaobiđe.
Zbog svega toga, osnivanje muzeja teklo je u nekoliko faza, počev od 1950. godine, pa sve do 20. februara 1963. godine kada je konačno osnovana ustanova koja je nosila naziv Istorijski muzej Srbije.

Nakon dugog lutanja, danas se Istorijski muzej Srbije nalazi na veoma prigodnoj lokaciji. Smešten u samom centru grada, u blizini Narodne skupštine, a preko puta trga čuvenog Nikole Pašića, u stamenoj zgradi od kamene fasade krije se impozantna zbirka koja verno oslikava bogatu istoriju Srpskog naroda, istorijski artefakti koji su ostali da kao svedoci davnih vremena svim sadašnjim i budućim generacijama ispričaju važne činjenice o interesantnoj i burnoj prošlosti Srbije i Srba.

Pored centralne zgrade, koja je pre Drugog svetskog rata bila sedište Privilegovane agrarne banke čiji trezori danas predstavljaju idealno mesto za depo muzeja, u sastav ove ustanove kulture ulazi i zgrada konaka kneza Miloša u Topčideru. Konak kneza Miloša sam po sebi predstavlja istorijski artefakt kao autentično zdanje jedne od najvažnijih istorijskih ličnosti srpskog naroda iz kojeg je vladao, a zahvaljujući njegovoj mudroj vladavini, Srbija se nakon viševekovne vladavine Osmanskog carstva osamostalila i započela svoju transfrmaciju u jednu modernu Evropsku državu. Pored upečatljivog eksterijera okruženog Topčiderskim parkom, jedne od najlepših prestoničkih zelenih oaza u kojoj će svi posetioci za vreme sunčanih dana pronaći idealno mesto za odmor i uživanje, enterijer ovog zdanja obogaćen je sa autentičnim predmetima i ukrasima iz perioda “velikog knjaza” i detaljno oslikavaju taj vremenski period na ovim prostorima.


istorijski-muzej-srbije-u-beogradu

Od svojih početaka, pa tako i danas, prostori Istorijskog muzeja Srbije, osim stalnih postavki, često su dom i veoma važnih i intersantnih izložbi koje su ostale zabeležene kao jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija ove vrste u zemlji. Izložbe poput “Službeno odelo u Srbiji u XIX i XX veku”, “Kad oružije utihne – zbirka oružija i vojne opreme iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”, “Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije”, kao i “Mihajlo Pupin – od fizičke do duhovne realnosti” ostavile su neizbrisiv trag i predstavljalju podsetnik na važnost ove kulturne i obrazovne institucije, kako za državu, tako i za sve nas. Ove godine mesec februar je od velike važnosti za Istorijski muzej Srbije, jer, osim Sretenja, odnosno Dana državnosti u ovom mesecu se 20. februara obeležava i 55 godina od početka rada ove ustanove. Tim povodom su u narednom periodu upriličena brojna interesantna dešavanja, ali su omogućene i besplatne posete muzeja i različitih tematskih izložbi.

Ukoliko nikada do sada niste posetili Istorijski muzej Srbije, krajnje je vreme da to i uradite. Stoga svima vama koji ste u poseti našem gradu preporučujemo da na našem sajtu posetite odeljak “STROGI CENTAR” i odaberete jedan od vrhunskih apartmana iz kojeg ćete završiti sve vaše planirane obaveze, ali i sa lakoćom obići ovaj izuzetan muzej. 

Podeli sa prijateljima


processing...