Balkan Cheese Festival Beograd 2018

Balkan Cheese Festival je manifestacija koja svim beogradskim “siroljupcima” omogućava da degustiraju i da se upoznaju sa najcenjenijim vrstama ovog delikatesa.

Balkan Cheese Festival Beograd 2018

Ove godine se po sedmi put u Beogradu održava izložba autohtonih sireva Balkana pod nazivom Balkan Cheese Festival. Ovaj festival biće održan 17. i 18. februara u prostorijama Doma omladine Beograda. Festival je od nastanka do danas promenio više lokacija, ali je na kraju svoje utočište pronašao upravo u ovoj ustanovi kulture, namenjenoj i usmerenoj pre svega ka mladim ljudima.

Dom omladine, omiljeno okupljalište mladih ljudi još od 1964. godine, nije samo izložbeni prostor, ili koncertna dvorana, to je mesto na koje dolaze i rado se vraćaju, pre svega studenti, ali i svi ostali građani i gosti ovoga grada željni konzumiranja svih oblika kulture i umetnosti kroz pozorišne i filmske forme, muziku i vizuelne umetnosti. U ovom prostoru održavaju se tribine, debate, otvaraju mnoga pitanja iz oblasti politike, nauke, umetnosti, socijalne politike, održavaju se radionice, predavanja, različite edukacije. Mnogi značajni umetnici, političari i filozofi sa prostora nekadašnje Jugoslavije su u Domu omladine otpočeli svoje karijere predstavljajući se upravo beogradskoj publici. Mnogi svetski muzičari, umetnici, filozofi gostovali su u Domu omladine, kao poznatom i značajnom mestu susreta kulture i tradicije raznih zemalja.

Tako je ovaj prostor odabran i kao mesto održavanja ove zanimljive i rado posećene manifestacije, na kome će biti izloženo preko 300 vrsta sireva sa prostora Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Takođe, svake godine posebno mesto pripada zemlji počasnom gostu festivala. Ranijih godina neke od gostujućih zemalja bile su Francuska i Švajcarska, dok će ove godine na radost svih posetilaca biti prezentovani sirevi iz Italije. Veština spravljanja ovih sireva prenosi se sa kolena na koleno vekovima i deo je kulture i tradicije krajeva iz kojih potiče. Posetioci ove nesvakidašnje izložbe imaće priliku i da zanimljive, retke i neobične vrste sireva degustiraju uz razna vina i delikatese, stručnjaci će objašnjavati kako se uparuju vina i sirevi, a nekima će možda najinteresantnije biti da probaju poslastice od sira.

Neki od sireva koji će svakako biti u ponudi su: Homoljski, Krivovirski, Sjenički, Zlatarski i drugi sirevi iz Srbije; Pljevački i Kučki sir iz Crne Gore; Dalmatinski, Istarski, Lički, Dubrovački iz Hrvatske; Travnički, Presukuča, Vlašićki iz Bosne i Hercegovine, Galički i Šarplaninski iz Makedonije. Posetiocima će pravo zadovoljstvo svakako činiti i degustacija različitih đakonija i raznih kombinacija ukusa, od polutvrdih sireva sa dodatkom tartufa, bibera, mirođije, sirnih namaza sa gljivama, specijaliteta od mladog sira, sirevi sa smokvama i limunom, do najrazličitih rolata od sira i čokolade i ostalih slatko-slanih delikatesa.

Ukoliko se u ovom periodu zadesite u Beogradu, a potpadate pod kategoriju “siroljubaca”, toplo vam preporučujemo da posetite ovu manifestaciju. Ako ste još kojim slučajem odseli u apartmanu Kolarčeva, ili nekom od skadarlijskih apartmana, poput Skadarlija, Skadarljia Lux, ili Divan, poseta ovoj manifestaciji jednostavno se podrazumeva.

Vidimo se u Domu omladine! 

Podeli sa prijateljima


processing...