Beograd je ponovo slobodna zona

Slobodna zona, filmski festival sa izvanrednom, ponekada i provokativnom selekcijom, svake godine beleži sve veću pažnju svih ljubitelja sedme umetnosti.

Beograd je ponovo slobodna zona

Još jednom se rastajemo od omiljenog miholjskog leta koje nas je pratilo sve do kraja oktobra i vreme je da se iz dugih sunčanih šetnji vratimo bioskopima, pozorištima, klubovima i drugim aktivnostima u “zatvorenom”. Na radost svih ljubitelja sedme umetnosti, početak novembra obeležava prestižan filmski festival – Slobodna zona, koji će nam ulepšati prve jesenje dane u Beogradu, ali isto tako i u Nišu i Novom Sadu.
Festival Slobodna zona, osnovan je 2005. godine u Beogradu, kada je prikazano 20 angažovanih igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz zemlje, regiona i sveta, u cilju širenja svesti i razumevanja aktuelnih društvenih problema, a naročito problema marginalizovanih grupa. Od 2013. godine ovaj festival se osim u Beogradu, održava i u Novom Sadu, kao i Nišu, a tokom festivala prikazuje se oko 30 do 40 igranih i dokumentarnih filmova.

Trinaesti po redu festival Slobodna zona održava se u periodu od 01. do 06. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Svečano otvaranje je kao i svake godine u Centru Sava, sa početkom u 20 h. Tada će biti prikazano ostvarenje Dan oslobođenja – Laibach u Severnoj Koreji, dokumentarni mjuzikl koji prati koncert i posetu slovenačkog benda Laibach Severnoj Koreji. U okviru programa izdvajaju se posebni programski segmenti kao što su Ženska linija – segment posvećen afirmaciji ženskih prava, kao i programska linija 14 plus, posvećena problemima srednjoškolaca i njihovih vršnjaka. Od 2012. godine uz ostale članove selektorskog tima, posebno se izdvaja Gost selektor, uvažena ličnost iz sveta umetnosti i kulture koja ima značajnu ulogu u promociji festivala. Među gostima selektorma poznata su imena Dubravka Ugrešić, Veton Nurkollari, Olja Bećković, Boris Buden. Organizatori festivala posvećeni su saradnji sa drugim značajnim evropskim festivalima kao što su FIDD Marsej, Dokufest Prizren, Tempo festival iz Štokholma, This Human World Viena, CPH: Dox iz Kopenhagena. Zahvaljujući ovoj saradnji u program festivala bivaju uvršćena i brojna ostvarenja koja su prikazana i već nagrađena u Evropi. Filmski festival Slobodna zona član je i partner Međunarodne Mreže festivala filmova o ljudskim pravima i Balkanske dokumentarne distributivne mreže.

slobodna_zona_baner_laibach_plakat

Pored glavnog programa festivala, kao veoma značajni ocenjeni su i prateći programi, među kojima se izdvaja program Noćni razgovori – način da se teme pokrenute prikazanim ostvarenjima preispitaju uz učešće značajnih filozofa, politikologa i publike festivala. Takođe, ističe se i Cross Media Zone, prateći program koji obuhvata projekte koji kombinuju aktivizam, filmski izraz i savremene digitalne tehnologije.
Poslednjeg dana festivala Slobodna zona dodeljuje nagrade stručnog žirija za Najbolji angažovani film u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, zatim nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14 plus, kao i nagradu Human rights žirija. Tu je i Nagrada publike, ali i Nagrada za publiku koja je namenjena autoru najbolje recenzije filma prikazanog na festivalu.

Ukoliko je festival Slobodna zona glavni razlog planiranja vaše posete Beogradu, predlažemo da odaberete smeštaj koji je u neposrednoj blizini sala gde će se održavati program ovog veoma propraćenog festivala. Osim u Sava Centru, glavni program festivala održavaće se i u Dvorani Kulturnog centra u blizini koje možete da uživate u apartmanu Kolarčeva. Festival će se održavati i u Domu omladine, Art bioskopu kolarac, kao i u čuvenoj Kinoteci, a na ovom potezu u prilici ste da izaberete neki od zaista brojnih fantastičnih beogradskih apartmana, poput apartmana Skadarlija, Divan, Menadžer, Twelve, ali i brojnih drugih smeštajnih kapaciteta sa našeg portala. 

Podeli sa prijateljima


processing...