Beogradski Beer Fest, Festival piva 2016

Za sve ljubitelje piva i dobrog provoda, Beogradski festival piva je idealno mesto za to, osetite festivalski duh u samom srcu grada na ušću dveju reka.

Beogradski Beer Fest, Festival piva 2016

Poreklo Festivala

Beogradski festival piva ili jednostavno Beer fest je festival piva u Beogradu. Počeo je kao mali pivski festival 2003. godine. Rastao je prilično brzo. Danas ima preko milion posetilaca što ga čini jednim od najvećih festivala u Evropi.

Od osnivanja do 2007. godine Beer fest se održavao na Beogradskoj tvrđavi, u donjem gradu, ali je tada pomeren preko reke na Ušće (ušće dveju velikih Evropskih reka i ušće velike pozitivne energije). Ove godine Beer fest će se održati od 17. do 21. avgusta 2016. godine na Ušću u Beogradu.

Pivo u Srbiji 

Pivo se naširoko konzumira u Srbiji, možda ne kao i rakija, ali skoro podjednako. Srpska piva nisu toliko poznata u inostranstvu i izvoze se u vrednosti oko 70 miliona evra, i to mahom u zemlje u okruženju. Svetlo pivo dominira srpskim tržištem, a na drugom mestu ga prati tamno pivo, koje se proizvodi u veoma malim količinama.

Od uvoznih piva tu su uglavnom brendovi iz Evrope i Amerike. Većina “stranih” piva se u stvari proizvodi u Srbiji sa licencom iz inostranstva, s obzirom na to da su vlasnici većine pivara strane kompanije.

U Srbiji postoji 14 velikih pivara sa preko 40 različitih vrsta piva i mnogo manjih, nezavisnih pivara koje uglavnom proizvode količine za svoje potrebe. Srbija proizvede oko 5.400.000 litara piva godišnje,a prosečan Srbin popije 65 litara piva u godini, što je više u odnosu na 60 litara piva godišnje koliko se popije u Evropi (konačno negde iznad EU proseka).

U odnosu na svetsku potrošnju piva od 22 litre godišnje, tu smo prave pivopije.

Pivo na festivalu 

Ponuda je veoma bogata - od lokalnih piva tu su klasici kao što je Jelen, Lav, Zaječarsko, Bip, Apatinsko, Weifert, Merak... Od lokalnih pivara pod stranom licencom, tu će biti Beck’s, Tuborg, Carlsberg, Staropramen, Stella Artois, Amstel, Heineken, Efes. Takođe će biti i strana uvozna piva kao što su Baltika, Krombacher, Guinnes, Bavaria, Efes, Kozel, Dab, Pilsner Urquell, Paulaner, Leffe, Lowenbrau, Hoegaarden, Erdinger, Grimbergen, Budweiser i mnoga druga za koje još uvek niste čuli.

Preporučujemo da probate i lokalna piva iz nezavisnih pivara koje postoje po celoj Srbiji, kao što su Cabinet, Tron, Black turtle, Krugher&Brent. Koje je najbolje, ostavljamo na vama da presudite.

beerfest-belgrade2016

Muzički nastupi

Prvog dana festivala (Sreda 17.08.) nastupaju Counterfate, Elektro Kvartet, Viva Vox, Rudimental LIVE, Elemental, Let 3 i James Brown tribute band, očekujemo super svirku od Rudimentala koji je najpolularniji ali biće dobre muzike i od drugih.

Drugog dana (Četvrtak 18.08.) biće Evolucija, Larska, Irvas, Emphaty Soul Project, Degeneza, Zvonko Bogdan, Bajaga, Kolja i Grobovlasnici, YU Grupa i ZAA.

Trećeg dana (Petak 19.08.) očekujemo Garlic, Danilo Petrović trio, Mostar Sevdah Reunion, Dubioza Kolektiv, Sunshine, Who See, Orthodox Celts, Irie FM i Bijelo dugme tribute band. Četvrtog dana festivala (Subota 20.08.) nastupaju Itch, Blues Rezervat, Bilja Krstić, S.A.R.S., Vatreni Poljubac, Vlatko Stefanovski, Dino Dvornik tribute band i Bane Lalic & MVP.

I poslednjeg dana (Nedelja 21.08.) za zatvaranje festivala nastupaju VIS Perfect Game, Džon Vejn, Svremenaši, Masimo Savic, Sajsi MC, Psihomodo Pop i Ritam nereda. Različite vrste muzike i pesama za svačiji ukus.

Vašar 

Jedan deo Beogradskog Festivala Piva je sada već tradicionalni vašar. Mnogo svetlosti, jakih zvukova, brzine, adrenalina... Ako imate hrabrosti, onda vam definitivno preporučujemo da probate neke od tih vožnji. Ako ste hazarder, onda imate veliki izbor brzih vožnji, visokih vožnji ili čak i oba odjednom. Cene su uglavnom slične za većinu tih stvari, ali nemojte mnogo para da potrošite na to, čeka vas ceo festival.

Jedan savet, iz našeg ličnog iskustva, prvo dođite na vašar pa onda pijte pivo - zahvalićete nam posle.

Cene i takmičenja 

Ulaz na festival je besplatan. Pivo se plaća pripejdom - kupujete karticu na koju uplatite novac i depozit i sa njom plaćate pivo, grickalice i druge stvari. Na celom festivalu će postojati mesta gde ćete moći da dopunite vašu karticu sa još novca, ako vam zafali, i na kraju festivala možete da vratite karticu i da dobijete nazad depozit i ostatak novca. Cene za pivo od pola litre se kreću uglavnom od 150 pa do 200-300 dinara, u zavisnosti koje pivo uzmete.

Ako smatrate da ste dovoljno iskusan pivopija, možete se prijaviti na takmičenja u brzom ispijanju piva ili u nošenju krigli… samo od sve te brzine nemojte zaboraviti da uživate u pivu.

Kako stići na festival 

Od naših apartmana sa Novog Beograda i Zemuna, 17 njih se nalazi na 10 minuta pešaka od Ušća i Beer Fest-a, najbliži su Apartman JBC i Apartman Ušće koji su na 5 minuta hoda od glavnog događaja. Za sve one koji su smešteni u apartmanima u centru, takođe nije daleko, samo treba preći Brankov most.

Mi vam ne bismo preporučili da dolazite svojim kolima jer je nemoguće prići blizu, a i teško je naći parking, a takođe nećete moći u potpunosti da uživate u piću kao što biste inače uživali. S obzirom na to da toliko mnogo ljudi posećuje festival, najbolja opcija je javni prevoz i pešačenje. Nosite obuću i odeću u skladu sa vremenskim prilikama i nemojte nositi bele patike osim ako ne želite da postanu sive.

Ove godine, pored besplatnog prevoza do četiri ključne tačke u Beogradu, obezbeđeni su bezbedni dolazak i povratak i za posetioce iz Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Homer Simpson je jednom rekao: “Žena je kao pivo, miriše dobro, izgleda dobro, prešao bih rođenu majku zbog tog”. Nemojte ići baš tako daleko, ali svakako uživajte sa vašim najbližima i voljenima na Beogradskom Festivalu Piva.

Podeli sa prijateljima


processing...