Bitef 2017: Epsko putovanje je u toku

“Epic Trip” slogan je ovogodišnjeg BITEF-a, tradicionalne manifestacije zbog koje Beograd, po 51. put, sasvim opravdano postaje svetska prestonica teatra.

Bitef 2017: Epsko putovanje je u toku

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) jedna je od kulturnih manifestacija koja već više od pola veka beograđanima donosi najkvalitetnija svetska pozorišna ostvarenja. Ovogodišnji festival održava se po pedeset prvi put i kao i svih ovih godina predstavlja pravu poslasticu za brojne ljubitelje pozorišta koji će i ovaj put, na različitim lokacijama imati priliku da uživaju u fantastičnim scenskim ostvarenjima pozorišnih trupa iz Velike Britanije, Slovenije, Belgije, Irana, Nemačke, Švajcarske, kao i Srbije.

51. Bitef ove godine se održava u intervalu od 22. do 30. septembra i svojoj vernoj publici i ovaj put donosi u potpunosti drugačiji pozorišni program.

Izraz “Epski” predstavlja ključni pojam ovogodišnjeg Bitefa i oslikava se kroz tri suštinske karakteristike ovogodišnje programske slekecije. Prva karakteristika je epska građa, s obzirom da je većina ovogodišnjih predstava zasnovana na mitološkoj tematici. To je slučaj i sa predstavom Olimp, belgijskog reditelja Jana Fabra, koja je 23. septembra i otovorila 51. Bitef u Sava Centru, a koja se zasniva na celokupnoj grčkoj mitologiji. Pored ove predstave, sličnu tematiku zasnovanu na osnovnim postulatima na kojima se naša civilizacija zasniva imaju i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, predstava Biblija, koja je zasnovana na Biblijskim tekstovima, kao i predstava Carstvo nebesko koja se oslanja na srosku epsku književnost.

bitef-2017-epic-trip

Druga karakteristika predstava iz selekcije ovogodišnjeg programa jeste pripovedački modus koji je takođe primarna odlika nečega označenog kao “epsko”. Sve predstave ovogodišnje selekcije dominantno su zasnovane na slušanju reči.

Treća karakteristika predstava na ovogodišnjem Bitefu jeste njihovo dugo trajanje („durational performances"). Pored predstave Olimp, scenskog spektakla, koji je trajao 24 sata, ovaj fenomen oličava i predstava Kvizula! poznate engleske trupe Forsd Enterteinment. Reč je o predstavi koja originalno traje takođe 24 sata, a na ovogodišnjem Bitefu prikazaće se u skraćenoj verziji od šest sati. I Lorencijeva predstava Biblija takođe traje relativno dugo (preko tri sata).

Specifične izazove muslimanskog sveta, među kojima su osnovne građanske slobode, kao i položaj žena, pored predstave (Sa)Slušanje oslikava i predstava Sneg čuvenog Talijateatra iz Hamburga, reditelja Ersana Mondtaga, koja je zasnovana na “epskom" materijalu, romanu Sneg turskog Nobelovca Orhana Pamuka.

„Epsko putovanje" na ovogodišnjem 51. Bitefu završiće se predstavom Istrebljenje, u izvođenju Koncertteatra iz Berna, Švajcarska, koja će zatvoriti 51. Bitef.

Ukoliko ste ljubitelj dasaka koje život znače, a ujedno i pristalica pomalo drugačijeg umetničkog pristupa u scenskoj i pozorišnoj umetnosti, portal noviapartmani.com preporučuje vam da posetite barem jednu od predstava koje će se na različitim lokacijam održavati u okviru ove tradicionalne manifestacije. 

Podeli sa prijateljima


processing...