Čuvari formule u beogradskim bioskopima

Treći po redu rediteljski projekat našeg proslavljenog filmskog radnika Dragana Bjelogrlića konačno je započeo svoj život u Beogradskim bioskopima, ali i šire.

Čuvari formule u beogradskim bioskopima

Dugo iščekivani film Dragana Bjelogrlića konačno stiže u beogradske bioskope. Nakon velikog uspeha koji je film „Čuvari formule“ postigao na ovogodišnjim filmskim festivalima u Lokarnu i Sarajavu, gde je osvojio prestižnu nagradu Varajati magazina, kao i nagradu publike festivala u Sarajevu, naši gledaoci konačno će imati priliku da ga pogledaju ove jeseni u redovnom bioskopskom repertoaru.

Dragan Bjelogrlić, čuveni glumac, a sada već i vrlo uspešni reditelj, u svom trećem rediteljskom ostvarenju još jednom se odlučio da na filmskom platnu oživi neke regionalne istorijske ličnosti i događaje. Ovog puta Bjelogrlić nas vodi u hladnoratovsku 1958. godinu i nuklearni Institut Vinča, gde profesor Dragoslav Popović vodi tajni državni projekat koji će imati dalekosežne, čak i fatalne posledice po njega i troje studenata sa kojima je na tom projektu sarađivao. Naime, nakon što dođe do neočekivanog izlaganja radijaciji, životi profesora i mladih istraživača postaju ugroženi, pa oni odlaze na lečenje u Francusku u nadi da će tamošnji lekari pronaći neko, tada još uvek, nepostojeće rešenje.

Osim što na vrlo živ i realističan način prikazuje čitav tok dešavanja koji su doveli do nuklearnog akcidenta Bjelogrlić na sebi svojstven način prikazuje historijski i politički okvir Jugoslavije u jeku Hladnog rata, ali pre svega prikazuje borbu za život profesora i studenata, kao i neverovatnu humanost i dobročinstvo između francuskog i srpskog naroda prikazano ne kroz visoku politiku i međudržavne odnose, već kroz veliko srce običnih Francuza i Parižana koji su, rizikujući svoje živote pristali da budu donori u, tada nepoznatoj, invazivnoj i vrlo rizičnoj proceduri - prve transplantacije koštane srži u istoriji medicine, proceduri koja je jasnije spasila brojne pacijente, sve do danas.

Francuski profesor Mate koji je na ozračenim jugoslovenskim fizičarima izveo prvo presađivanje koštane srži, nije nagrađen Nobelovom nagradom za svoj poduhvat, pa je jedna od posrednih želja celokupne ekipe koja je učestvovala u realizaciji ovog filmskog bila da se ovom doktoru i humanitarcu oda mala, ali vredna počast kakvu u najmanju ruku zaslužuje.

Ono po čemu su karakteristična dosadašnja filmska ostvarenja Bjelogrlića odlikuje i film „Čuvari formule“. To je na prvom mestu svakako upečatljiva i pomalo romantična scenografija i kostimi, kojima je uspešno oživljena epoha u kojoj je smeštena radnja filma.

Film Čuvari formule rasvetljuje jedan vrlo važan događaj koji se odigrao na našim prostorima, a o kome se tek od 1997. godine počelo da govori u široj javnosti. Kao pasionirani ljubitelj sedme umetnosti, mi sa Novih apartmana zaista preporučujemo da prilikom posete Beogradu odvojite jedno popodne i uživate u projekciji ovog vrednog, ali nadasve interesantnog umetničkog ostvarenja. Nakon toga možete se i uputiti u gradsko predgrađe Vinču gde se osim pomenutog nuklearnog instituta (danas lišenog nuklearnog reaktora) nalazi i jedinstveno arheološko nalazište i saznate sve o neolitskoj kulturi, prvim ljudima i naseljima koja su se na ovim prostorima razvijala pre više od 7.000 godina!

Pre nego li se uputite u Beograd odaberite smeštaj koji će vam omogućiti da na vrlo jednostavan način uživate u lepotama srpske prestonice, njenim brojnim benefitima, kao i bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu. Preporučujemo da za svoju bazu odaberete jedan od brojnih luksuzno opremljenih smeštajnih kapaciteta u sekciji Strogi centar u kome ćete se nakon duge šetnje sasvim sigurno brzo okrepiti i odmoriti.

Podeli sa prijateljima


processing...