Prijavite se za 30. Beogradski maraton 2017

U Beogradu, 22. aprila održaće se legendarna sportska manifestacija ”Beogradski maraton” koja će po jubilarni trideseti put okupiti najbolje svetske maratonce.

Prijavite se za 30. Beogradski maraton 2017

Na radost Beograđana, kao i učesnika koji dolaze sa svih strana sveta, 22. aprila održaće se jubilarni trideseti “Beogradski maraton”.

Maraton je jedna od najstarijih atletskih disciplina, a ujedno predstavlja i jedan od najzahtevnijih bazičnih sportova uopšte. Ova disciplina okuplja vrhunske svetske sportiste, koji osim fantastične fizičke pripremljenosti poseduju i neverovatnu psihičku snagu neophodnu za generisanje dodatnog motiva kako bi do kraja izdržali u pružanju nadljudskih napora i trijumfalno protrčali kroz cilj. Maraton je personifikacija borbe čoveka sa brojnim faktorima, ali najčešće i najintenzivnije predstavlja borbu takmičara sa samim sobom. Zbog toga ova disciplina poseduje veliki broj poklonika širom sveta koji pokušavaju da se u njoj okušaju i dokažu sebi da su sposobni da se izbore i sa najtežim izazovima.

“Beogradski maraton” je sportska manifestacija sa veoma dugom tradicijom. Ovo takmičenje nastalo je na inicijativu čuvenog novinara i radio voditelja Đoke Vještice kada je 1988. godine održana prva trka. Kuriozitet ove trke bio je taj da je dužina trase iznosila 23 km. Na ovoj trci učestvovali su samo domaći takmičari. Međunarodni karakter maraton stiče već 1990. godine kada je uz svesrdnu pomoć Freda Liboua, direktora njujorškog maratona trasirana prva staza kada je “Beogradski maraton” postao član svetske maratonske asocijacije. Te godine su na maratonu učestvovali takmičari iz 15 zemalja. ”Beogradski maraton” održavao se u kontinuitetu, pa čak i 1999. godine, kada je pod sloganom ”Zaustavite rat - trčite svetom” po prvi put u svetu održan maraton u uslovima ratnog stanja. Te godine maraton nije imao takmičarski karakter, ali je i pored toga, na njemu učestvovalo 39 maratonaca iz sedam zemalja koji su istrčali celu stazu i zajedno, u isto vreme prošli kroz cilj.

Ovogodišnje jubilarno izdanje Beogradskog maratona takođe će biti zapamćeno po jednom veoma važnom detalju. Naime, ove godine će maratonci, nakon 30 godina, trčati po novoj ruti, ruti koja ima za cilj stvaranje sasvim novih takmičarskih izazova, ali i promovisanje nezadrživg razvoja Beograda. Ovogodišnja trasa obuhvatiće prelazak takmičara preko dva mosta, Brankovog, ali i Mosta na Adi. Maraton će nam ove godine tako doneti neke nove rekorde, a ujedno će u svet poslati lepšu razglednicu Beograda nego ikada pre.

 38

Kao i svih ovih godina, manifestacija “Beogradski maraton” obuhvata održavanje maratona - staze u dužini od 42,195 km za koju se, zbog zahtevnosti, prijavljuju mahom profesionalni sportisti, zatim polumaratona – trke koja se odvija na trasi ukupne dužine 21,1 km u kojoj tradicionalno učestvuje veliki broj rekreativaca koji žele da dokažu sebi da su u mogućnosti da odole jednom ovakvom izazovu, kao i trka zadovoljstva u dužini od 5 km za koju nije potrebno prijavljivanje i koja otvara mogućnost svim građanima i gostima našeg grada da iz prvog lica, barem na trenutak osete atmosferu jednog ovako velikog međunarodnog takmičenja. Nedelju dana pre održavanja zvanične manifestacija održaće se, sada već tradicionalni, “Dečiji maraton” namenjen našim najmlađim sugrađanima - budućim pravim maratoncima.

I dok se Beograd užurbano priprema za organizaciju jednog ovako velikog sportskog dešavanja, mi se takođe pripremamo za učešće na ovoj manifestaciji. U maniru pravih sportista svkake godine barem jedan član našeg tima učestvuje u trci polumaratona i time pružamo svoj skroman doprinos, kako ovoj manifestaciji, tako i širenju sportskog duha u Beogradu.

Ovom prilikom pozivamo sve učesnike ove sportske manifestacije da prilikom svog boravka u Beogradu odaberu jedan od mnogobrojnih smeštajnih kapaciteta iz ponude našeg portala. Odaberite ugodan smeštaj koji će vam omogućiti da pronađete neophodnu unutrašnju snagu i odmorni krenete u osvajanje beogradskih ulica i bulevara, a nakon toga, da se adekvatno odmorite i pobednosno vratite svojoj kući. Takođe, u sekciji Apartmani sa đakuzijem možete pronaći veliki broj luksuzno opremljenih smeštajnih kapaciteta gde ćete biti u mogućnost da se kao u vrhunskom spa centaru revitalizujete i opustite nakon nadljudskih psihofizičkih napora.

Podeli sa prijateljima


processing...