Pripremimo se za FEST 2019

U Beogradu se po 47. put održava FEST koji će od 22. februara do 3. marta 2019. ponovo postati epicentar sedme umetnosti ovog dela Evrope.

Pripremimo se za FEST 2019

Tokom poslednjih pet decenija, tačnije od početka sedamdesetih godina dvadesetog veka, Beograd je još jednom označen na svetskoj kulturnoj i umetničkoj mapi, između ostalog i zbog toga što ga krasi jedan od veoma važnih festivala sedme umetnosti. U pitanju je filmski festival Fest, koji je prvi put održan u januaru mesecu daleke 1971. godine i to pod nazivom „Hrabri novi svet“. Od tada pa sve do današnjeg dana, ogromna energija i sve veća strast i posvećenost, iz godine u godinu, ulivaju ovoj manifestaciji snagu da ponovo privuče najveća filmska imena i svetsku pažnju. Ne samo što ljubiteljima filma pruža mogućnost da u bioskopskim salama pogledaju najbolja ostvarenja iz protekle godine, ostvarenja ovekovečena najvažnijim filmskim nagradama kao što su nagrada Oskar i Zlatni globus, već im u tih desetak dana obezbeđuje širok opus najznačajnih, drugačijih, zaista umetničkih filmskih dela koja sigurno neće videti na redovnom bioskopskom repertoaru.

Zbog toga je kraj februara, inače vreme rezervisano za ovaj festival, ujedno i vreme kada Beograđani, pre svega oni koji vole dobar film, imaju potpuno drugačiju, ispunjenu i nekako bogatiju sliku o životu u svom gradu. Budući da se ne radi o uobičajenoj komercijalnoj produkciji najpopularnijih filmova koji u kratkom roku probijaju budžete, a potom u još kraćem bivaju zaboravljeni, već o ozbiljnoj umetnosti, autorskim ostvarenjima i dubokoumnim, filozofskim i etičkim pričama, o životima i drugačijim percepcijama života, o nekim zaboravljenim a vrednim i važnim ljudima, o istorijskim činjenicama ali i predviđanjima i podsećanjima za budućnost, ovi filmovi ostaju zabeleženi u svesti gledalaca dugo, dugo vremena posle projekcije.

Ovogodišnje, četrdesetsedmo izdanje festivala Fest biće otvoreno filmom grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa „Miljenica“. U pitanju je istorijska drama prepuna prepoznatljivog crnog humora o dešavanjima na britanskom dvoru početkom 18. veka za vreme vladavine kraljice Ane. Potom će u toku deset festivalskih dana biti prikazano više od 130 premijernih filmova, podeljeno u deset programskih celina od kojih su dve takmičarskog karaktera. Od filmova van konkurencije izdvojili bismo dokumentarni film jednog od najznačajnih reditelja sa ovih prostora Emira Kusturice. U pitanju je biografski film o bivšem urugvajskom predsedniku, poznatom i kao „najsiromašniji predsednik na svetu“ Hoseu Muhiki, pod nazivom „Pepe, jedan uzvišeni život“.

Bilo da je uvršćen u neku od dve takmičarske kategorije – Glavni takmičarski program, odnosno Srpski film-takmičarski deo, ili u neku od ostalih osam celina van konkurencije, sigurno je da svaki pojedinačni film pažljivo i sa razlogom odabran baš za ovu manifestaciju. Ono što je takođe zagarantovano jeste da će svako ko voli filmsku umetnost pronaći i lako odabrati favorite u okviru programa festivala.
47. Fest održaće se u periodu od 22. februara do 3. marta 2019. godine u nekoliko beogradskih bioskopa.

Ukoliko ste jedan od onih ljubitelja kvalitetne kinematografije koji će u Beograd doći baš zbog praćenja celog programa festivala, mi iz Novih apartmana predlažemo vam da na našem sajtu u sekciji Novi Beograd odaberete jedan od mnogobrojnih fantastičnih apartmana u blizini Sava Centra, centralne i tradicionalne lokacije ovog festivala i udobno provedete deset živopisnih beogradskih festivalskih dana. Ukoliko nikada niste bili u Beogradu, vreme održavanja FEST-a definitivno je pravo vreme za to. Uživajte u Beogradu koji se svake godine u ovom periodu pretvara u centar filmske umetnosti, sa svim onim glamurom koji je za film večito i neraskidivo vezan. 

Podeli sa prijateljima


processing...