Sevdah za dušu u Beogradu

Sevdalinke kao specifičan muzički izraz tipičan za Bosnu sve je više zastupljen i u okolnim zemljama, pa tako i u Beogradu, gde se i održava “Veče sevdalinki”.

Sevdah za dušu u Beogradu

Jedan od omiljenih oblika muzičkog izražavanja u Bosni oduvek bile su sevdalinke. Tradicionalne, narodne ljubavne pesme pune emocija i strasti. Naziv sevdalinka i sevdah potiče od arapske reči „savda“ koja označava ljubav, jer je to osnovna i obavezna tema svake sevdalinke. Pored toga ove pesme su spore i melanholične i izvode se strastveno i duševno.

Iako potiču iz Bosne, ove pesme mogu se čuti i u Srbiji i u čitavom regionu, a i šire. U poslednje vreme mnogi izvođači rade na popularizaciji ove muzike, menjajući način izvođenja i interpretacije. Među muškim ali i ženskim vokalima poznata su mnoga imena tradicionalnog izvođenja ovih ljubavnih pesama. Samo neka od tih imena su Himzo Polovina, Nedžad Salković, Beba Selimović, Nada Mamula. Pored izvođača narodne muzike kojima je sevdalinka osnovni način muzičkog izražavanja, često i muzičari iz ostalih žanrova eksperimentišu sa ovim oblikom izvođenja pesama i donose neke zanimljive numere sevdaha. Među najpoznatijim izvođačima sevdalinki našli su se Josipa Lisac, Zdravko Čolić, Toše Proeski i drugi.

U Beogradu se svake godine tradicionalno održava „Veče sevdalinki“ i tom prilikom okupljaju se najznačajnija imena sevdaha i uz pratnju orkestra i tradicionalnih instrumenata koji prate ovu pesmu, publici predstavljaju najbolje i najčuvenije sevdalinke. Ove godine „Veče sevdalinki“ održaće se osmog novembra u Sava Centru, a tom prilikom nastupiće Nedžad Salković, Nedeljko Bilkić, Biljana Krstić kao i orkestar maestra Dinka Mujanovića.

Ovom zanimljivom događaju, prethodiće koncert čuvene i u svetu poznate pevačice sevdalinki Amire Medunjanin koja će nastupiti u Sava Centru 25. oktobra 2019. godine. Iz godine u godinu Amira nastupa pred prepunom salom Sava Centra, na opšte oduševljenje i radost publike koja je verno prati. O načinu na koji izvodi ove emotivne i melanholične pesme govori i popularnost koju Amira ima mnogo šire i dalje od Bosne i čitavog regiona. Nedavno je nastupala u Amsterdamu, Pragu, Bostonu, Sidneju, Los Anđelesu. Glas čist i bolan, kao stvoren za ovu vrstu muzike odlično iznosi tradicionalnu pesmu kombinovanu sa džezom i nekim novim zvukom. Eksperimentišući Amira istražuje i stvara novu muziku oslanjajući se uvek na tradiciju i pesme koje je naučila još od svoje majke, a koju će sa velikim zadovoljstvom prikazati beogradskoj publici.

Bez obzira da li volite ovaj specifičan muzički vid izražavanja, ukoliko ste krajem oktobra planirali da posetite prestonicu Srbije, obavezno na vreme planirajte i odlazak na ovaj zaista nesvakidašnji koncert. Na vrhu vaše ček liste svakako neka bude i blagovremena rezervacija idealnog apartmana, a isti potražite u sekciji Novi Beograd , jer ćete tako, sa jedne strane, biti veoma dobro povezani sa svim delovima grada, dok ćete takođe biti veoma blizu Sava Centru.

Uživajte u sevdalinkama u uživajte u Beogradu!  

Podeli sa prijateljima


processing...