Virtuozi na ledu Beogradskog Pionira

U Beogradu se po jedanaesti put održava “Skate Helena”, Evropski kup u umetničkom klizanju koje će se i ove godine održati u Ledenoj dvorani hale Pionir.

Virtuozi na ledu Beogradskog Pionira

Nakon dužeg razmišljanja o kojoj temi ćemo ovaj put da informišemo posetioce našeg portala, inspirisani pozitivnim pričama o prvakinji Srbije u umetničkom klizanju i “zvezdi” marketinške kampanje jednog domaćeg telekomunikacionog operatera, Leoni Rogić, odlučili smo se da najavimo jedno od retkih velikih takmičenja u umetničkom klizanju koje se već jedanaesti put održava u našoj zemlji – “Skate Helena Europa Cup”.
Zbog svega šta se dešavalo u devedestim godinama prošlog veka, umetničko klizanje je postalo veoma zapostavljeno u Srbiji i pored vrhunskih stručnjaka koje je iznedrila nekadašnja SFRJ, ali koji su početkom nemilih događaja ostali u Sloveniji, ili su glavom bez obzira pobegli daleko od rata i nemaštine.

Umetničko klizanje je, kao i svaki individualni sport, veoma zahtevan po svakom pitanju. Osim adekvatnog terena (u ovom slučaju ledene dvorane), potrebno je obezbediti i adekvatnu opremu, što predstavlja izuzetan trošak uzimajući u obzir cene profesionalne opreme. Zbog toga, gore pomenutu Leonu treba posmatrati kao našeg Novaka Đokovića na ledu i njenim dosadašnjim uspesima se svakako treba hvaliti i isticati ih u svakom mogućem trenutku, jer ta mlada devojka, kao i ovaj elegantni i veoma zahtevni sport to svakako zaslužuju.

Inače, ovo takmičenje nosi naziv po Heleni Pajović, klizačici u umetničkom klizanju iz Beograda, koja je, tek pošto je počela da ostvaruje zapažene rezultate na svetskom nivou, tokom povratka sa međunarodnog takmičenja u Izraelu 2000. godine, tragično poginula u saobraćajnoj nesreći. Na ovom takmičenju Helena je osvojila svoju prvu i nažalost, poslednju bronzanu medalju na svetskim takmičenjima. Od 2001. godine je Srpska klizačka organizacija formirala memorijalno takmičenje “Kup Helena Pajović” koje je nakon ulaska u Evropski kup format preimenovano u “Skate Helena Europa Cup”.

11. Skate Helena Europa Cup održaće se od 23. do 27. januara u Ledenoj dvorani hale Pionir (koja ustvari nosi ime Hala Aleksandar Nikolić).
Na ovogodišnjem kupu učestvovaće 320 sportista iz 23 države sveta, što ujedno govori o važnosti ovog turnira kako za ovaj sport, tako i za organizatora i domaćina ove sportske manifestacije.

Svečano otvaranje i zvaničan žreb održaće se 23. januara u prestoničkom hotelu “Zira” dok će se ostalim danima, a zaključno sa 27. januarom održavati takmičarski program.

Mi sa Novih apartmana od srca preporučujemo da svoj boravak u Beogradu iskoristite i barem delić svog vremena provedete u Ledenoj dvorani uživajući u lepoti i gracioznosti pokreta klizača koji će vas svakako ostaviti bez daha. Podržite mladu Leonu i sve sportiste i sportiskinje koje se bave ovim veoma zahtevnim sportom. Ukoliko za svoj smeštaj u Beogradu izaberete Apartman Pionir, bićete na samo par minuta udaljeni od ove manifestacije i onda zaista nećete imati opravdanje da nepopijete čaj i uživate u takmičenju. 

Podeli sa prijateljima


processing...