Dragačevski sabor trubača – Guča Festival 2017

Guča, varošica sa manje od 2.000 žitelja jednom godišnje, kada se održava čuveni Sabor trubača, postaje muzička prestonica i centar lude zabave ovog dela sveta.

Dragačevski sabor trubača – Guča Festival 2017

U zapadnoj Srbiji, u oblasti koju nazivamo Dragačevo, centralno mesto zauzima zanimljiva varošica Guča. Guča je varoš manja od nekih većih sela. Ipak po strukturi i institucijama, sadrži razne odlike prave srpske varoši. Od samog početka 20. veka, Guča ima široke ulice, drvorede i parkove, a veliki broj privatnih kuća, starih oko jednog veka, sa svojim dobro očuvanim fasadama i kapijama oslikava život u Srbiji tog vremena.

Ono što danas ovaj gradić smešten između Čačka i Ivanjice čini najzanimljivijim i veoma popularnim jeste Dragačevski trubački sabor. Ovaj nadaleko čuveni Sabor razlog je da u mesto sa manje od dve hiljade stanovnika, jednom godišnje pohrli, verovali ili ne, gotovo milion posetilaca sa svih strana Srbije, ali i sveta. Kažu da je ovo najveći sabor trubača na planeti, a razlog zbog kog je smešten baš u Guči jeste istorijski. Naime, Knez Miloš Obrenović je daleke 1831. godine oformio vojni trubački orkestar, čime je zvuk trube postao deo kulture i tradicije kod stanovnika ovog kraja. Muzika koja je nastajala tokom godina vrlo je raznolika, počev od sporih ritmova sa pevanjem, do brzih ritmova namenjenih igri, koja uz emotivno izvođenje muzičara definiše autentični zvuk ovog podneblja.

guca-turisticke-atrakcije

Prvi Dragačevski sabor trubača održan je u Guči 1961. godine, a potom i svake sledeće godine. Ustanovljene su i nagrade koje se dodeljuju najboljim trubačima – majstorima trube, a to su Prva truba, Prvi orkestar, Zlatna truba, Zlatna jabuka... Danas se nagrade dodeljuju u preko deset kategorija, međutim za učešće na saboru potrebno je da svaki takmičar prođe određene predkvalifikacije i dokaže svoje umeće na ovom instrumentu, što takođe govori o ozbiljnosti Festivala. Posle prolaska predkvalifikacionih takmičenja, majstori trube prolaze u najužu selekciju od dvadeset orkestara koji se takmiče u Guči. Osvajanjem prvih nagrada gučkog sabora, pobednici se kvalifikuju za učešće na mnogim festivalima koji se održavaju u Tokiju, Melburnu, Nju Jorku, Kanu i dalje širom sveta. Upravo zbog ovoga kaže se da je Dragačevski sabor trubače odveo u svet, a svet doveo u Guču.

Sabor u Guči ove godine će se održati u periodu od 09. do 13. avgusta kada će se u ovih pet dana, pored takmičarskog dela programa održati i brojne izložbe, prezentacije, koncerti, defilei učesnika. Kao i svake godine, Sabor će posetiti gosti iz svih delova sveta, od Japana do SAD-a.

716127_guca-festival-trbusni-ples-igracice-truba-folk_ls

Bez obzira na značaj takmičarskog programa, festival u Guči najpoznatiji je po specifičnoj atmosferi na ulicima varošice za vreme trajanja ovog festivala. Glasna muzika, bezbroj jaganjaca, volova i prasića koji se okreću na ražnju, kotlovi prepuni neizostavnog specijaliteta i jednog od zaštitnih znakova ovog festivala - svadbarskog kupusa, brojni roštilji, kao i hektolitri različitih vrsta rakija neizostavni su elementi specifičnog raspoloženja koje se često naziva “ludilo u Guči”, raspoloženja koje se ne može prepričati, već koje se jedino može i mora doživeti!

Zbog svega ovoga sajt noviapartmani.com svojim gostima preporučuje da, ukoliko u ovom periodu borave u Beogradu, obavezno odvoje jedno veče i upute se na ovaj čuveni Sabor i u Guči dožive Srbiju svim svojim čulima! Voleli, ili ne voleli ovaj instrument i ovakav način zabave “ludilo u Guči” jeste doživljaj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim i predstavlja nešto što nikada nećete zaboraviti.

Vidimo se u Guči!

Podeli sa prijateljima


processing...