Muzej Jugoslavije u Beogradu

Bez obzira kojoj generaciji pripadali, pojam “stara Jugoslavija” zbog brojnih specifičnosti, činjenica, ali i legendi i dalje budi veliko interesovanje.

Muzej Jugoslavije u Beogradu

Postojanje jedne institucije posvećene upravo staroj Jugoslaviji, njenom doživotnom predsedniku Josipu Brozu Titu, kao i brojnim “relikvijama” tog vremena do devedesetih godina dvadesetog veka predstavlja ne samo benefit, već i potrebu kako bi generacije koje, na žalost, ili sreću, nisu živele u tom vremenu imale priliku da se upoznaju sa svim specifičnostima.

A specifičnosti su brojne! Počev od političkog uređenja, komunističke ideologije, polarizovane situacije u svetu, kultu ličnosti, preko ekonomije zasnovane na načelima socijalizma, pa sve do dnevnih rutina običnih “drugova” i radnog naroda.
Sve je to predmet izučavanja i sakupljanja institucije “Muzej istorije Jugoslavije”.

Muzej istorije Jugoslavije nastao je spajanjem Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” (popularna “Kuća cveća”) i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Muzej sadrži preko 200.000 eksponata sa posebnim akcentom na život i delo Josipa Broza Tita.

Osim zaista impresivne kolekcije koja na specifičan način dočarava to, po nekima, zlatno vreme, čitav prostor predstavlja i idealnu destinaciju za odmor i šetnju. Naime, sastavni deo Muzeja istorije Jugoslavije jeste i veliki park bogat fantastičnim i vrlo vrednim skulpturama koje potpisuju najpoznatiji vajari tog vremena. Vladeta Petrić, Bodnarov, Kršinić i čuveni Augustinčić su samo neki od njih.

Ovaj muzej predstavlja svojevrsni cilj brojnih hodočasnika koji se dva puta godišnje okupljaju na ovom mestu. U pitanju su brojni nostalgičari sa prostora bivše SFRJ koji 25. maja za Dan mladosti, ili ti rođendan Josipa Broza Tita, ali isto tako i 4 maja, na dan smrti večnog predsednika SFRJ. Tada se zaista brojni “drugovi“ od Vardara pa do Triglava prisećaju kako je sve bilo jednostavnije nekada i kako se mnogo mirnije i ugodnije živelo.

Bez obzira da li spadate u grupu “jugonostalgičara”, ili jednostavno želite da se na vrlo interesantan i zabavan način upoznate sa istorijom druge polovine dvadesetog veka, Muzej istorije Jugoslavije je mesto koje jednostavno morate da posetite prilikom svog boravka u Beogradu.
Muzej se nalazi na Dedinju i do njega se vrlo jednostavno stiže iz svih delova grada.

Novi apartmani preporučuju da svoj smeštaj u Beogradu potražite u centru grada odakle ćete imati priliku da jednostavno posetite ovaj muzej, ali i brojne druge kulturne sadržaje. Na stranici strogi centar odaberite i na vreme rezervišite jedan od mnogobrojnih luksuzno opremljenih smeštajnih kapaciteta i to za samo delić od cene jedne uobičajene hotelske sobe. 

Podeli sa prijateljima


processing...