Nove cene parkinga u Beogradu

U novoj godini Parking servis grada Beograda podigao je cene parkinga, sa ciljem dodatne podrške izgradnji novih parking mesta i podizanju kvaliteta usluge.

Nove cene parkinga u Beogradu

Od početka januara u Beogradu važe nove cene parkinga, pa će svi vozači morati da izdvoje neznatno više novca po satu nego što su to do sada činili ukoliko žele da ostave svoj automobil na području zonskog sistema u beogradskim opštinama na kojima je na snazi ovakav način naplate parkinga.

Prema rečima nadležnih poskupljenje će biti minimalno, pa će tako sat parkiranja u crvenoj zoni umesto 56 biti 60 dinara, u žutoj zoni 53 umesto 48 dinara, a u zelenoj zoni 45 umesto 41 dinar. Cena sata parkiranja u plavoj zoni po novom cenovniku je 35 dinara, dok je do sada iznosila 31 dinar, a višesatna karta će umesto 150 koštati 200 dinara.

 

Za stanare zonskog područja mesečna povlašćena parking karta biće 500 dinara, a za pravna lica sa sedištem u zonama ubuduće će koštati za 5-6 odsto više nego do sada.

Parkiranje na SMS parkiralištima „Vidin kapija“ i „Sava promenada“ nije poskupelo, pa sat vremena košta 50, odnosno 70 dinara, kao ni cena za polučasovno parkiranje u ljubičastoj zoni, koja ostaje 100 dinara.

Gradonačelnik je rekao da se grade i dve nove garaže, i naglasio da je Skupština grada donela odluku o tome da u buduće i privatna lica mogu da grade i naplaćuje parking.

Za sve one koji Beograd posećuju po prvi put, Novi apartmani žele da podsete na sve zone parkiranja u gradu, kao i načine naplate.

 

Parking zone

Zone parkiranja u Beogradu obuhvataju uži i širi centar i u osnovi postoje četiri zone u kojima je parkiranje vremenski ograničeno. Obeležene su bojama – ljubičasta, crvena, žuta, zelena.

U kojoj se zoni nalazite znaćete na osnovu table u formi saobraćajnog znaka na kojoj je jasno naznačena zona u kojoj se nalazite, cena parkinga, kao i moguće trajanje parkiranja i načini plaćanja (slanje SMS poruke).

Kontrola parkiranja vrši se svakog radnog dana od 7 do 21 h i subotom od 7 do 14 h, osim kod Kliničkog centra Srbije, gde se plaćanje vrši do 17 h. Posle naznačenog vremena vikendom i radnim danima, parking u Beogradu, u okviru svih zona je besplatan.

 

Zona A (ljubičasta zona) – najuži centar Beograda

U zoni A dozvoljeno je zadržavanje 30 minuta. Nakon isteka ovih pola sata nije moguće produžiti parkiranje. Ovaj sistem je osmišljen kako bi se rasteretio saobraćaj i izbegla nepropisna parkiranja u strogom centru grada, te kako bi i ljudi koji idu kolima mogli da obave kratke poslove.

Plaćanje parkinga u zoni A možete obaviti jednostavnim slanjem SMS-a na broj 9114. Cena parkinga, odnosno poruke je 100 dinara.

 

Prva zona (crvena zona) – centar Beograda

Dozvoljeno vreme parkiranja u ovoj zoni iznosi 60 minuta, uz mogućnost produženja parkinga za još 30 minuta. Cena za prvi sat je 6o dinara, a za narednih 30 minta 100 dinara. SMS se šalje na broj 9111. Ova zona obuhvata centralne lokacije i ulice u Beogradu, u blizini pošta, državnih institucija, bolnica i slično.

Druga zona ( žuta zona ) – širi centar Beograda

Žuta zona parkinga u Beogradu obuhvata širi centar grada i nešto rasterećenije gradske ulice. Maksimalno zadržavanje automobila na ovim mestima je 120 minuta, uz mogućnost produžavanja još 60 minuta.

Prva dva sata naplaćuju se po 53 dinara, a doplata za treći sat je 180 dinara. Plaćanje putem SMS poruke se za sat vremena u zoni dva šalje na broj 9112.

Treća zona (zelena zona) – najveća zona parkiranja u Beogradu

Zelena zona je ujedno i najveća zona za parkiranje i prostire se na nekoliko beogradskih opština. Maksimalno zadržavanje na parking mestu u trećoj zoni je 180 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta. Naplata za prva tri sata je 45 dinara po satu, a za četvrti sat je 140 dinara. Plaćanje putem SMS poruke se za sat vremena u zoni dva šalje na broj 9113.

 

Valja istaći da za ove 4 zone nakon isteka maksimalnog predviđenog vremena za parkiranje, vozač je dužan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta nije u mogućnosti da se parkira u istoj zoni.

Plava zona – opšta parkirališta bez vremenskog ograničenja

Plava zona je zona parkiranja u Beogradu gde vozači mogu da parkiraju vozila bez vremenskog ograničenja. Sat vremena u plavoj zoni koštaće vas 35 dinara, a kontrola i naplata parkiranja se i u ovoj zoni naplaćuju u istim vremenskim intervalima kao kod drugih zona. Za sat vremena, SMS možete poslati na broj 9119. Za dnevno parkiranje u plavoj zoni, SMS šaljete na broj 9118 , a cena ove poruke iznosi 200 dinara.

Za koju god zonu da uplaćujete parking, ne zaboravite da svakog sata produžite parking, kako ne biste dobili kaznu. Ukoliko odmah po parkiranju znate da ćete se zadržati nekoliko sati, možete i u startu poslati dve poruke.

Međutim, parking u Beogradu moguće je platiti na nekoliko načina, te možete izabrati opciju koja vam je najpraktičnija za vas. Pored slanja SMS poruke, parking možete platiti putem aplikacije, Elektronske parking karte (kupuje se kod kontrolora i u određenim prodavnicama, trafikama i drugim maloprodajnim objektima), Parking karte (korisnički servis Parking servisa) i putem mesečne pretplate (za stanare i povlašćene kategorije građana). 

Podeli sa prijateljima


processing...