Skijališta u blizini Beograda

U neposrednoj blizini Beograda nažalost ne postoje vrhunski ski centri, ali već na samo sat vožnje nalaze se prva skijališta u kojima ćete uživati.

Skijališta u blizini Beograda

Brojni ljubitelji skijanja svake godine sa nestrpljenjem očekuju početak skijaške sezone. Tako je i u Beogradu. Međutim, ova zimska sezona počela je vrlo čudno i skoro sva evropska skijališta više su ličila na letnje hajking destinacije, negoli na vrhunske ski centre sa kilometrima uređenih staza. To je nažalost slučaj i sa ski centrima u Srbiji. Ipak, oni pravi skijaši i strastveni ljubitelji ovog sporta neće odustati, baš kao i organizatori i upravitelji ski centara koji su učiniti baš sve da koliko-toliko osposobe neke staze. Ipak, vreme se menja, pa tako i ski sezona, koja će sa malim zakašnjenjem otpočeti u punom kapacitetu.

Zbog toga, Novi apartmani na ovom mestu izdvajaju neka od najbližih domaćih skijališta do kojih se relativno lako stiže iz prestonice Srbije.

Definitivno najbliža ski staza nalazi se na ne tako poznatom ski rizortu Divčibare, do kog je iz Beograda moguće stići za 1 sat lagane vožnje. Ova planina nije toliko poznata kao ski centar, mada se poslednjih godina beleže značajna ulaganja u ovom smeru. Za sada poseduje dve odvojene ski staze jednu stazu dužine 900 metara koja se veštački osnežava, a koja potpada pod stazu crvene kategorije i u čijem podnožju se nalazi vrhunski Après-Ski bar pod nazivom DivčiBAR sa divnim pogledom na završnu strminu staze i vrlo kvalitetnom kuhinjom. Divičibar poseduje i kratku dečiju stazu dužine oko 400m plave kategorije namenjenu za apsolutne početnike.

Kopaonik je definitivno najveći ski centar u Srbiji i opravdano privlači najviše interesovanja svih zaljubljenika u skijanje. Staze za skijanje na ovoj planinskoj lepotici nalaze se na nadmorskoj visini u rasponu od 1.100 m (Brzeće) do 2.017 m (Pančevački vrh). Poslednje decenije značajna sredstava su uložena u infrastrukturu, tako da danas na Kopaoniku postoje 24 instalacije sa ukupno 62 kilometra alpskih i 12 km nordijskih staza i skoro sve staze, pokrivene su sistemima za veštačko osnežavanje. Otvorena i gondola koja povezuje Brzeće sa ski centrom Kopaonik, pa je tako ovaj planinski centar dobio i preko potrebno proširenje smeštajnih i sadržajnih kapaciteta, a u planu je i izgradnja potpuno novih staza.

Zbog bogatog sadržaja koji pokriva 365 dana u godini Zlatibor je definitvno najposećenije planinsko-turističko mesto u Srbiji. Što se zimskih sportova tiče tu je skijalište na Torniku koje upotpunjuje i zaokružuje zimsku ponudu ove planinske lepotice. Ski centar sadrži 4 staze Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac, a koje se nalaze na nadmorskoj visini od 1.110 m do 1.490m. Ski centar Tornik opremljen je sa 6-sednom žičarom i 2 ski lifta tipa ”sidro”, a tu je i novootvorena najveća gondola u Evropi koja Tornik povezuje sa centrom Zlatibora.

Nikako ne smemo zaboraviti ni na Staru planinu, srpsku planinsku lepoticu koja je gotovo pet meseci godišnje prekrivena snegom. Staze su na nadmorskoj visini od 1.100 m i 1.900 m, a skijalište poseduje više od 13 km, podeljeno u 2 dela koja su logično i funkcionalno povezana. “Babin zub” je jedan je od najlepših krajolika Stare planine sa stazama na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Skijalište poseduje 4-sednu žičaru Konjarnik i ski lift ”sidro” Sunčana dolina, kao i dečiji ski vrtić, dok se na lokaciji Jabučko ravnište nalazi prva gondola u Srbiji koja prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i 4-sedna žičara.

I Tara, planinska lepotica koja zahvaljujući ski centru Iver koji funkcioniše pod okriljem kompanije Lotika koju vodi pasionirani ski ljubitelj, nekadašnji predsednik skijaškog saveza Srbije i proslavljeni domaći i svetski reditelj Emir Kusturica (ono po čemu je u stvari on planetarno i poznat), u poslednjih deset godina postala je, pomalo stidljivo takođe ski centar.
Postoje 4 staze dužine 900 i 1100 metara od kojih su dve pokrivene instalacijama za veštačko osnežavanje. Staze su kategorisane kao crvene i crne i zahtevaju bolju skijašku tehniku. Ove staze kategorisane su za FIS takmičenja, tako da to predstavlja dodatni motiv da se svakako isprobaju.

S obzirom na izgradnju autoputeva i poboljšanja putne infrastrukture u poslednjih nekoliko godina stvorena je vrlo dobra poveznica svih gore navedenih ski centara do kojih se stiže vrlo jednostavno, udobno i brzo.

Ukoliko planirate da se u predstojećem zimskom periodu nađete u Beogradu, a ljubitelj ste skijanja, predlažemo da odvojite jedan vikend i uputite se ka jednoj od impresivnih ski destinacija Srbije.

Podeli sa prijateljima


processing...