Gastronomska ponuda Beograda - I deo

Beogradska kafana, jedna od najvažnijih institucija srpske prestonice, mesto gde neometano egzistiraju viševekovna tradicija i moderne hedonističke tendencije.

Gastronomska ponuda Beograda - I deo

Restorani i kafane definitivno predstavljaju omiljena mesta Beograđana. Ukoliko ste gost Beograda i imate tu sreću da vas neko od vaših beogradskih prijatelja povede u svoj omiljeni restoran, budite sigurni da ćete, ne samo dobro i kvalitetno jesti, već da ćete se i odlično provesti, ostati duže nego što ste planirali, ali i da će vam verovatno neko platiti račun, obzirom da vam tradicionalni srpski domaćin nikako neće dozvoliti da se uhvatite za svoj novčanik.

U Beogradu restorane često zovemo kafanama. Pre svega, kafanama nazivamo restorane u kojima preovladava neformalna „opuštena“ atmosfera, gde gosti ostaju do kasno u noć, dovikuju se, spajaju stolove, druže se, a često i zapevaju. U kafanama se sluša „živa muzika“ a muzičari dobijaju napojnice za dobro izvedenu pesmu „na uvce“. U kafanama se ostavlja poslednji dinar, a gosti se neretko otimaju za račun.  Sve ove navike ostale su još iz davnih vremena, a prenele su se i na najmlađe generacije, pa će vas možda i iznenaditi broj veoma mladih ljudi koje možete sresti na ovakvom mestu.

Obzirom da je ova tema poprilično široka, smatramo da zaslužuje da bude obrađena u dva dela. U ovom, prvom delu, upoznaćemo vas sa najupečatljivijim primerima stare srpske kafane, institucije koja već vekovima predstavlja ne samo mesto gde se dobro jede, već i društveno središte srpskog društva u kojoj se rešavaju čak i oni najveći problemi.

Neki istorijski zapisi kažu da je prva kafana u Beogradu otvorena još u dalekom 16. veku i to na Dorćolu. To je bila prva tvorevina toga tipa na ovim prostorima koju su sa sobom donele turske osmanilije prilikom svojih pohoda na Evropu. U to vreme, kafane još uvek nisu postojale na starom kontinentu. Tek početkom 17. Veka Venecija i Oksford, a potom i London, zatim Pariz i Beč dobijaju svoje prve kafane.

Kako bilo, danas se u Beogradu još uvek neguje koncept starih tradicionalnih kafana, pa tako još uvek imamo i rado posećujemo restorane koji datiraju iz 19. veka. Najstariji restoran u Beogradu koji još uvek poslužuje goste jeste čuvena kafana „Znak pitanja“, a nalazi se u samom centru grada kod Saborne crkve. “Znak pitanja” je opstao u staroj kući koja je sagrađena još 1823. godine, a i hrana se priprema na sličan način, te je zanimljivo posetiti ovakav autentičan ambijent i isprobati tradicionalno spremljene specijalitete domaće kuhinje.

20170511_142718

Pored pomenute kafane u, od davnina boemskoj, kaldrmisanoj ulici Skadarlija, nezaobilaznom turističkom mestu Beograda, nalaze se još dve kafane iz 19. veka, a to su „Dva Jelena“ i „Tri Šešira“. Nešto novijeg datuma, takođe u Skadarliji nalazi se i kafana „Ima Dana“ iz perioda posle Drugog svetskog rata. Sva ova mesta, posećivale su mnoge, u svetu poznate, istorijske ličnosti koje su dolazile u Beograd. Tako se može dogoditi da ručate za istim stolom za kojim je sedeo Jimy Hendrix, Henry Kissinger, Pele, Pirs Brosnan i mnogi  drugi.

Restoran “Milošev Konak” nalazi se u prelepom Topčiderskom parku i svoje goste je usluživao još pre drugog svetskog rata, dok je sam Konak sagrađen još u prvoj polovini 19.veka i ima veliki istorijski značaj jer je služio za lične potrebe čuvenog srpskog kneza.

Među restoranima koji neguju tradiciju, a datiraju iz prošlog veka ima mnogo onih koje bismo izdvojili i to pre svega po ukusnoj hrani i dobroj atmosferi.  Restoran “Klub Književnika” u samom centru grada, koji neguje tradiciju dugu preko 70 godina, a o kome su pisala i velika svetska imena. Mesto je pomalo mistično, ali ipak stvarno. Klub književnika je do današnjeg dana doživeo mnoge promene, ali će vam ugostitelji sa ponosom reći da je ovo mesto posvedočilo mnogim romantičnim ljubavima, od kojih je najčuvenija priča o Elizabet Tejlor i Ričardu Bartonu.

Restoran “Madera” je svoja vrata gostima otvorio daleke 1937. godine i postao omiljeno mesto okupljanja poznatih imena, tadašnjih beogradskih boema. Potpuno je renoviran 2003. godine i time dobio ruho modernog restorana. Restoran raspolaže velikom, prelepom baštom, zavidnom vinskom kartom, a na meniju se nude tradicionalna jela pripremljena na moderan način koja će vas jednostavno oduševiti. Na primer, možete probati uštipke od bifteka sa penom od krompira  i musom od ajvara. Od poslastica probajte mus od nane, ili topli čokoladni kolač, ili jednostavno uživajte u palačinkama „A La Madera“.

Za ljubitelje ribljih restorana izdvojili bismo Restoran Šaran na Zemunskom keju, koji postoji već više od jednog veka. Prijatna šetnja u toplim večernjim satima pored reke, slasna večera i dobro vino uz odabrano društvo, činiće svaki minut dragocenim. Restoran nudi izvrsno pripremljenu ribu, riblje specijalitete, popularnu riblju čorbu i prijatnu muziku tamburaša. Posebnost ovog restorana takođe se oslikava kroz činjenicu da je većina jela spremljena od ribe koju su alasi toga jutra ulovili iz Dunava što svakako govori o visokom kvalitetu i garantuje nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Restoran Franš na Autokomandi ne spada u grupu restorana i kafana sa jako dugom tradicijom kao što je to slučaj sa gore navedenim kafanama, ali sa druge strane ipak predstavlja kulinarsku instituciju i svojim profesionalnim pristupom i atmosferom ipak zaslužuje da se nađe na ovoj prestižnoj listi. Franš je posećen i omiljen među poslovnim svetom, a pre svega kod srpskih političara i estradnih zvezda. Ovde se često dovode važni gosti i poslovni partneri iz inostranstva.

Ukoliko želite da prilikom svoje posete Beogradu budete smešteni u neposrednoj blizini ovih gurmanskih institucija, toplo vam predlažemo da pogledate našu ponudu smeštajnih kapaciteta i opredelite se za neki od mnogobrojnih udobnih apartmana do kojih ćete se veoma lako, uz pratnju muzičara, iz celovečernjeg provoda vratiti do svog udobnog kreveta i odmoriti se za sledeći dan kada ćete nastaviti neverovatno istraživanje beogradskog kafanskog života. Noviapartmani.com preporučuju vam apartman “Petar”, koji se nalazi odmah pored najstarijeg restorana u ovom delu Evrope, restorana “Znak pitanja”, zatim, apartman “Skadarlija lux”, smešten iznad istoimene ulice, koja predstavlja sinonim za dobru staru srpsku kafanu, kao i apartman “Bianco” smešten u strogom centru grada, iz kojeg vam je baš sve nadohvat ruke.

Podeli sa prijateljima


processing...