Srpski kulinarski specijaliteti

S obzirom na geografski položaj, ali i viševekovno postojanje, kuhinja koja je zastupljena u Beogradu, blago rečeno je raznolika, isto onoliko koliko i ukusna.

Srpski kulinarski specijaliteti

Za većinu Srba, a samim tim i Beograđana spremanje i uživanje u hrani je omiljena zabava. Iako najčešće žive u blizini odlično opremljenih radnji, super i mega marketa, nabavke u koje odlaze su zapanjujuće velike, kolica su uvek puna, a prizor koji prethodi bilo kom prazniku podseća na filmove koji predviđaju kraj sveta. Pored zvaničnih državnih i verskih praznika tu su i Slave koje gotovo svaka kuća obeležava jednom godišnje, a za sebe i svoje prijatelje priprema uvek nezaboravnu gozbu. U mnogim domaćinstvima se štedi tokom čitave godine, kako bi na trpezi za ovih nekoliko dana bilo svega i svačega i dovoljno hrane da se nahrani jedan omanji vod vojske.

Gosti su uvek bili dobrodošli i rado primani, a osim kod kuće, Beograđani će svoje goste rado povesti i u najpoznatije stare i nove srpske kafane. Pored gastronomskog užitka, kafane će pružiti i neponovljivu zabavu i provod za pamćenje. Ipak, ono što je najvažnije je da se na stolu nađu svi srpski specijaliteti o kojima će se dugo pričati. Uz obavezan roštilj, na stolu će se uvek naći i kajmak, ajvar, kiseli kupus, pite i proje sa domaćim sirom i zeljem, zatim pasulj prebranac, sarma, pihtije. Bilo da je u pitanju ručak, ili večera, a možda i doručak, niti jedan ovakav obrok ne može da prođe bez dobre rakije, a nakon nje i vina. Često se popije na litre dobrog alkoholnog pića. Na kraju, za dezert se služe baklave, u turskoj, grčkoj i bugarskoj varijanti, knedle sa šljivama, pite sa jabukama, orasnice i mnoge druge đakonije, često preostale iz turske kuhinje koja je na ovim prostorima dominirala vekovima.

Iako se ne zna ko je zaista izumeo roštilj, budite sigurni da kada gostujete u Srbiji, vaši domaćini vas neće pustiti da odete, a da makar jednom ne probate roštilj na srpski način. Roštiljske kobasice, vešalice, rolovano meso, krilca, zatim obavezni ćevapi, pljeskavice, ražnjići. Za Srbe, tajna njegovog veličanstva nije samo u načinu pripreme, već i u vrlo kvalitetnom mesu od kojeg se izrađuje i sprema.

Od srpskih specijaliteta može naširoko da se piše i govori, ali hajde da pomenemo one najvažnije.
Ajvar je tradicionalno srpsko jelo, pravi se od crvenih paprika i plavog patlidžana, sprema se na šporetima na drva u širokom šerpama u jesen, a na trpezama je posebno omiljen u toku zime kada se inače služi zimnica. Poslužuje se kao prilog, ali ga je sasvim dovoljno namazati na hleb i užitak će biti zagarantovan.
O kajmaku se ne mora mnogo govoriti, uz ćevape, ili samo kao namaz, služi se uz tradicionalnu srpsku kuhinju a njegova priprema je drugačija u zavisnosti od kraja do kraja. Nije sigurno da li je njegovo poreklo sa ovih prostora ili ne, naziv svakako potiče iz turskog jezika, ali prihvaćen je kao domaći proizvod i njegovoj pripremi se posvećuje mnogo ljubavi i pažnje.

1200px-Serbian_Sarma

Kiseli kupus, najbolje ide uz rakiju pre ručka. Sprema se u kasnu jesen i početkom zime, kupus se kiseli u buradima na prirodan način, a potom se služi tokom cele zime kao glavna salata, prebogat vitaminom C. Voda u kojoj stoji, takozvani „rasol“, idealan je lek protiv mamurluka. Kada govorimo o kiselom kupusu ne možemo a da ne pomenemo nadaleko čuvenu sarmu. Ovo je jelo koje se priprema od mlevenog mešanog mesa koje se prži sa pirinčem i začinima a zatim se urola u list kiselog kupusa. Tako „zavijene“ sarme ređaju se u duboki sud a potom se krčkaju satima na tihoj vatri.
Prebranac, pasulj krupnijeg zrna, dobro začinjen i pečen u rerni ukusa je punijeg i lepšeg od bilo kakvog mesa. Dovoljno je pojesti jednu porciju prebranca i biti sit do kraja dana, ali se na gozbama često služi samo kao prilog.

Za predjelo na slavama često se mogu naći pihtije. U pitanju je svinjsko meso (neretko uši, rep i slični delovi koji se inače bacaju) kuva se dok ne pusti masnoće a potom se dobro ohladi. Bitan sastojak ovog specijaliteta je beli luk koji mu daje miris i ukus kome malo ko može odoleti.
Proja i pite nalaze se na stolu od predjela pa sve do deserta, najpre u slanoj, a zatim u slatkoj varijanti. Sir, ajvar, spanać obavezni su sastojci pita koje dolaze kao predjelo, a pite sa jabukom, orasima, bundevom, služe se u slatkoj varijanti uz kafu.

Uticaj viševekovne turske vladavine na ovim prostorima, danas je najviše uočljiv kada slušamo jezik i kada isprobavamo specijalitete. Slatkiši od kojih se lepe prsti, kao što su baklave, tulumbe i tufahije, sa obaveznim orasima i mnogo topljenog šećera, zasladiće jezik i najstrožijih probirljivaca. Za dobar slatkiš nisu zaslužni samo Turci, jer se često na trpezama kao srpski specijalitet nalazi i tradicionalno austrijsko jelo knedle sa šljivama.

Bogatstvo Srbije u ovom predivnom kiselkastom voću nadaleko je čuveno, pa je i ovaj specijalitet odomaćen, a često se služi umesto večere ili ručka.
Osim knedli sa šljivama, spremaju se i knedle sa malinama, višnjama kao i drugim voćem.

Šljiva, dunja, kruška i kajsija za trpezom se često pominju, ali i u drugačijoj varijanti. Naime, najčuveniji specijalitet koji uspaljuje nepca i krv zapravo je rakija šljivovica, kao i dunjevača, kajsijevača, viljamovka (od posebne sorte kruške). Zbog toga svaka zakuska obavezno počinje ovim aperitivom, a često završava gorepomenutim „rasolom“.

Ukoliko ste gost našeg grada Novi apartmani vam svakako preporučuju da barem jedno veče svog boravka posvetite detaljnom istraživanju tradicionalne srpske kuhinje, a najbolje je da jedno ovakvo kompleksno istraživanje započnete u Skadarliji. Zato, pre nego što se i uputite u Beograd, posetite www.noviapartmani.com i u sekciji STROGI CENTAR, odaberite jedan od smeštaja koji vam po svim kriterijumima najviše odgovara. Koji god apartman odabrali, bićete u blizini najboljih tradicionalnih srpskih restorana gde vas u svakom trenutku dana, a često i noći, očekuju svi ovi gurmanluci!

Dobrodošli i prijatno! 

Podeli sa prijateljima


processing...