10 destinacija za pešačke ture iz Beograda - 2 deo

Sledi drugi deo top 10 liste Novih apartmana namenjen svim ljubiteljima prirode, hajkinga i uživanja u netaknutim lepotama Srbije nadomak Beograda.

10 destinacija za pešačke ture iz Beograda - 2 deo

Novi apartmani nastavljaju svoju tradiciju pravljenja top 10 lista za koje se iskreno nadamo da pomažu svim gostima Beograda koji, a pogotovo onima koji po prvi put dolaze u prestonicu Srbije. Sledi drugi deo liste 10 destinacija za dnevne pešačke ture nadomak Beograda koje iskreno preporučujemo svim ljubiteljima prirode. U prethodnom tekstu govorili smo o lokalitetima poput Deliblatske peščare, klisure Gradac, Rajcu, Divčibarama i Povlenu, a danas listu dopunjavamo sa još 5 izuzetnih destinacija.

Tometino polje

Tometino polje nalazi se u Zlatiborskom okrugu na 125 kilometara od Beograda i izgradnjom novih auto puteva do njega nije potrebno puno vremena. Ovaj predeo nalazi se na 750 metara nadmorske visine i predstavlja idiličnu prirodnu oazu prepunu pašnjaka i vidikovaca obogaćenih meandrima reke Kamenica. Tometino polje prepuno je pešačkih staza i skoro 60 kilometara je trasirano. Ovom prilikom izdvajamo pešačku stazu dužine 12 kilometara koja potpada pod kategoriju lakih staza sa elevecijom od 400 metara i za koju je potrebno oko 5 sati laganog hoda sa pauzama.

Ovčarsko-kablarska klisura

Na mestu gde je Zapadna Morava prosekla svoj put kroz stene, u centralnoj Srbiji na manje od 2 sata vožnje nalazi se čuvena Ovčarsko-kablarska klisura. Klisura se nalazi između dve planine po kojima je i dobila ime – Ovčar, visoke 985 metara i Kablar, visoke 889 metara. Klisura je bogata trasiranim stazama i pruža brojne mogućnosti za pešačenje i planinarenje, Ovaj put izdvajamo stazu Ovčar dugu 10 kilometara elevacije 700 metara za koju je potrebno nešto više od 4 sata. Staza potpada u kategoriju lake do srednje teške kategorije.

Cer

Na oko sto kilometara od Beograda nalazi se planina Cer, fantastični prirodni, ali i istorijski lokalitet. U pitanju je pitoma planina visine 687 metara koja je ime dobila po brojnim stablima cera. Pored ovog drveta, planina je bogata i niskim rastinjem, pečurkama, kao i lekovitim biljem. Preporučujemo kružnu pešačku stazu dužine 15 kilometara koja spada u kategoriju lakih i kod koje elevacija ne prelazi 500 metara. Preporučeno trajanje prolaska ove staze iznosi oko 5 sati sa pauzama.

Homoljske planine

Na samo dva sata vožnje od Beograda nalazi se netaknuta prirodna oaza bogata pećinama, ali i vodenicama u kojima se, na isti način kao i pre dva veka, melju pšenica i kukuruz i pravi brašno. Homoljske planine bogate su i stazama za pešačenje i planinarenje i one variraju od onih laganih, pa do zahtevnih i vrlo izazovnih. Za prosečne hajkere i zaljubljenike u prirodu Novi apartmani ovom prilikom preporučuju stazu koja vodi do vrhova Mali i Veliki Vukan dužine 13 kilometara sa elevacijom od 650 metara, a koja potpada pod kategoriju srednje-lakih staza.

Borački krš

Na kraju, ali nikako i najmanje privlačnu, izdvajamo i destinaciju Borački krš, šumadijski spomenik prirode na teritoriji opštine Knić, a predstavlja vulkansko uzvišenje staro oko 20 miliona godina. Visine 515 metara ovaj lokalitet predstavlja idealan vidikovac na prelepu Šumadiju. S obzirom da je udaljena samo 2 sata vožnje od Beograda i da poseduje jednu kratku i laganu stazu dužine 4 kilometara sa usponom od 300 metara, Borački krš predstavlja dobar izbor za roditelje sa malom decom sa kojom mogu da provedu efikasan dan u prirodi.

Ovim kompletiramo TOP 10 listu Novih apartmana namenjenu svim ljubiteljima netaknute prirode i aktivnog načina života. Naravno, to svakako nisu sve prirodne lepote i destinacije Srbije koje se vrlo lako posećuju izletima iz Beograda. Izlete možete da organizujete samostalno, a postoje i brojne organizovane ture. Ukoliko vam je potreban smeštaj u Beogradu, pre nego li se uputite u prestonicu Srbije potražite svoju idealnu beogradsku bazu na portalu Novi apartmani te po vrlo povoljnoj ceni obezbedite komfor kakav zaslužujete.

Pogledajte sekciju Apartmani sa đakuzijem i osetite udobnost mini spa centra rezervisanog samo za vas, jer nakon celodnevnog aktivnog boravka u prirodi, jedan takav apartman prijaće vam više nego ikada!

Podeli sa prijateljima


processing...