Vodič kroz Vračar - Beograd - II deo

Apartmani na Vračaru, Beograd. Vodič kroz Vračar (II deo) uz info o apartmanima za izdavanje na dan. Upoznajte Vračar i pronađite najbolji smeštaj u Beogradu.

Vodič kroz Vračar - Beograd - II deo

Hram Svetog Save

Kada govorimo o znamenitostima Vračara, prvo na šta pomislimo je najčešće Hram Svetog Save. Ovaj pravoslavni hram najveći je u Srbiji, a jedan je i od najvećih pravoslavnih bogomolja i na svetu. Ideja da se na Vračaru izgradi hram posvećen Svetom Savi, datira još iz davne 1895.godine. Tada je, naime, osnovano Društvo za podizanje Hrama svetog Save na Vračaru koje je za tristogodišnjicu spaljivanja moštiju odlučilo da na navodnom mestu spaljivanja (tačna lokacija ni dan danas nije utvrđena) podigne hram posvećen ovom srpskom svetitelju. Međutim, trebalo je da prođe još četrdeset godina od nastanka ideje da bi se ona i realizovala. Ovome su doprineli neuspeli inicijalni arhitektonski konkursi, balkanski i Prvi svetski rat, kao i sijaset drugih prečih stvari.

Izgradnja hrama poverena je drugoplasiranom na konkursu raspisanom 1926. (prvo mesto iz nepoznatih razloga nije dodeljeno), arhitekti Bogdanu Nestoroviću (projektovao i zgrade Tanjuga i Zanatskog doma, danas zgrade Radio Beograda), a drugi angažovani arhitekta bio je Aleksandar Deroko. Izgradnja kreće 1935, ali s obzirom da je u pitanju bio veliki poduhvat, verovalo se da će hram biti završen tek u narednih desetak godina. Međutim, sve biva prekinuto izbijanjem Drugog svetskog rata, a nakon njega, dolaskom komunističke partije na vlast. Tek 1985, dakle tačno pedeset godina od početka izgradnje, i devedeset godina nakon nastanka same ideje, nastavlja se izgradnja hrama, koja još uvek traje.
Prostor hrama danas može da primi oko 10000 ljudi, sam hram ima 49 zvona, a visina kupole zajedno sa pozlaćenim krstom je ukupno 82 metara. Njena težina je impozantnih 40 tona, a krstova na njoj ima ukupno osamnaest, od kojih je glavni predstavljen i na grbu opštine Vračar.
Tik do Hrama, nalazi se i Narodna biblioteka Srbije, izgrađena nakon što je prvobitna biblioteka na Kosančićevom vencu stradala u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941.

U neposrednoj blizini kompleksa Hrama nalazi se naš apartman Ciao, trosobni luksuzni apartman koji direktno gleda na plato Hrama; i Terminal, dvosobni luksuzni apartman sa prostranom terasom sa pogledom na Hram. Veoma blizu Hrama su i dvosobni apartman Hram, Lila Lux i Orange. U blizini Hrama, a preko puta Karađorđevog parka, nalazi se i naš luksuzni apartman sa đakuzijem, Topflat.

Karađorđev park

Karađorđev park intersantan je iz više razloga. Naime, tu se nalazio logor Karađorđevih ustanika koji su 1806, upravo sa tog mesta, krenuli u oslobađanje Beograda od Turaka. Na istom mestu su, nakon što je Beograd oslobođen, sahranjeni poginuli srpski ustanici. Sećanje na ovaj događaj obeležava nekoliko spomenika. Najveći je onaj iz 1979, koji se nalazi ispred platoa Hrama svetog Save, a predstavlja vožda Karađorđa licem okrenutog ka Karađorđevom parku.

Međutim, u samom parku se nalazi jedan drugi spomenik od izuzetnog istorijskog značaja, jer predstavlja najstariji javni spomenik u Beogradu. 1848 ga je podigao Karađorđevi sin, knez Aleksandar Karađorđević, u spomen oslobodiocima Beograda iz Prvog srpskog ustanka.

Trg Slavija

Sledeći interesantan deo Vračara je Slavija. Slavija je nekada predstavljala periferiju Beograda, i tu su se nalazile poljane i jedna velika bara. Za početak izgradnje Slavije i okoline zaslužan je jedan bogati Škot koji se u Beograd doselio krajem devetnaestog veka i u njemu ostao dvadeset godina, sve do svoje smrti. Njegovo ime bilo je Frensis Makenzi i po njemu je i obližnja ulica dobila ime. Makenzi, koji je radio u engleskoj ambasadi u Beogradu, odlučio je da za veliku svotu novca otkupi močvarno zemljište na Slaviji, isuši ga i isparceliše. Potom je placeve krenuo da prodaje veoma povoljno, što je nagnalo ljude da se naseljavaju u tom kraju. Čitav taj deo Makenzijevog poseda danas se naziva Englezovac (iako je on bio Škot). Na tim placevima niknula je posle nekog vremena i kafana Slavija, po kojoj će kasnije i ceo trg dobiti ime. Danas se na mestu kafane, a kasnije bioskopa, nalazi parking. Zanimljivo je napomenuti da je park na Slaviji nekada bio poznat kao Mitićeva rupa, jer se tu dugo vremena i nalazila velika rupa. Vlada Mitić, predratni trgovac želeo je da na tom mestu podigne veliku robnu kuću, ali ga je sprečio rat i dolazak komunista na vlast koji su mu oduzeli svu imovinu, tako da su na tom mestu ostali samo temelji nesuđene robne kuće, koji su u vidu rupe zjapili decenijama u centru Beograda.


U okolini Slavije nalaze se naši jednosobni apartmani Marmelo, White i Barselona.
Pored ovih apartmana u drugim delovima Vračara nalaze se i dvosobni apartman City Max u Južnom bulevaru, Čubura i Harmony na Čuburi. Apartman White Owl nalazi se u neposrednoj blizini Kalenić pijace, koja je dobila ime po obućaru i trgovcu Vlajku Kaleniću koji je na tom mestu imao plac, koji je nakon smrti zaveštao gradu, a gde je 1926. izgrađena pijaca.

Kompletnu ponudu apartmana na ovoj lokaciji možete pogledati u kategoriji Apartmani na Vračaru.

Podeli sa prijateljima


processing...