Jesenji dani na Kalemegdanu

Ukoliko jesen povezujete sa dosadom, a ponekada i sa tužnim osećanjima, u tom slučaju smo sigurni da ovo godišnje doba nikada niste doživeli na Kalemegdanu.

Jesenji dani na Kalemegdanu

S obzirom da živimo ubrzanim načinom života često ne primećujemo protok vremena koji isto tako ubrzano teče. I dok smene godišnjih doba gotovo neprimetno protiču pored nas, nižu se godina za godinom. Zato, hajde da se osvrnemo oko sebe i vidimo tu promenu koja se trenutno dešava svugde oko nas. Upravo ovih dana ušli smo u jesen. Romantična i inspirativna, uvek dolazi udružena sa malo sete i uzbuđenja. Bez obzira što mnogi od nas ne znaju tačno vreme njenog dolaska, kao da je svi mi na ovaj, ili onaj način naslućujemo. Za tili čas, eto nas u malo toplijim džemperima i kišnim jaknama. Međutim, to ne znači ništa loše. Naprotiv! Bez obzira gde smo, jesen uvek donosi puno interesantnih mogućnosti da se zabavimo i uživamo.

U Beogradu tako postoji mnogo zanimljivih lokacija koje su, čini se, tokom jeseni još primamljivije za obilazak nego inače. Takav je na primer Kalemegdan. Jedan od sinonima ovog grada, najpoznatiji među turistima svojom veličinom, istorijom i zanimljivim sadržajem ostaje na vrhu liste mesta koja treba obići dok ste u prestonici Srbije. U jesen su Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park okupani predivnim bojama, a odsjaj koji daje reka na jesenjem suncu može se upravo tada doživeti, baš poput velikih dela čuvenih slikara koja su upravo nastala na ovom čarobnom mestu.

Ukoliko zastanete i zamislite se, nesumnjivo će vas obuzeti veliko uzbuđenje zbog duge i zanimljive istorije koju ima Kalemegdan. Izuzetan strateški položaj smešten na uzvišenju povrh ušća dve reke još u praistoriji bio je privlačan za naseljavanje, ali i osvajanje. Na prelazu iz stare u novu eru Rimljani su svoja utvrđenja podizali baš ovde i za sobom ostavili brojne tragove. Kasnije su na njihovo mesto došli Sloveni, koji su ovom gradu nadenuli ime Beograd koje i danas nosi. I tako, prateći istoriju Kalemegdana, upoznaćete i istoriju naroda koji tu vekovima živi. Danas Beograđani svoje goste sa ponosom dovode na ovo prelepo mesto na kojem se oduvek susreću prošlost i budućnost.

Posete Beogradskoj tvrđavi i čitavom Kalemegdanu obuhvataju obilazak brojnih objekata kao što su Rimski bunar, Kula Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin koji, svaki za sebe, nosi zanimljivu priču. Tu su i dobro poznati Paviljon Cvijete Zuzorić, Sahat kula, Crkva Ružica i Crkva Svete Petke, Vidin kapija, kao i drugi objekti i spomenici kulture koji će vas na najbolji način provesti kroz ovo jedinstveno mesto. Takođe, često se pored, ili u okviru ovih istorijskih i umetničkih objekata održavaju brojni interesantni događaji, kao što su koncerti, izložbe, predstave i razni drugi performansi u kojima ćete istinski uživati.

Novi apartmani svima koji u nadolazećem periodu posete Beograd prijateljski preporučuju da odvoje makar par sati svog dragocenog vremena i posvete ga obilasku Kalemegdana i uživanju u, barem za sada, toplim jesenjim danima. Pre toga, posetite naš portal i na veoma jednostavan način obezbedite luksuzan smeštaj u centru Beograda po veoma povoljnoj ceni i uživajte u čarima jesenjeg Beograda. 

Podeli sa prijateljima


processing...