Praznični vodič kroz Beograd - III deo

Sada već davne, 1988. g., u Beogradu je prvi put organizovana manifestacija pod nazivom ''Ulica otvorenog srca'' sa ciljem širenja radosti i humanosti.

Praznični vodič kroz Beograd - III deo

Ulica otvorenog srca

Sada već davne, 1988. g., u Beogradu je prvi put organizovana manifestacija pod nazivom ''Ulica otvorenog srca'' sa ciljem širenja radosti i humanosti među ljudima. U početku je manifestacija bila deo šireg programa pod nazivom ''Beograd – grad otvorenog srca'' i trajala je više odmesec dana, tj. od praznika Sv. Nikole, pa sve do Sv. Save.
Ideja je bila da glumci iz obližnjeg Ateljea 212 u Srpskoj kafani, svom omiljenom boemskom utočištu, a u znak zahvalnosti svima onima koji su ih tu tokom godine služili, posluže hranu koju su sami pripremili.
Radoznalih posetilaca i putnika namernika je tokom tih dana bivalo sve više, pa je Srpska kafana u nekom trenutku postala mala da primi sve one koji su želeli da popiju čašu kuvanog vina u toj nesvakidašnjoj atmosferi. Iz toga je spontano proizašla ideja da se manifestacija sa kafanskog ambijenta proširi na čitavu Svetogorsku ulicu.

Svetogorska ulica je od 1872. g., pa sve do danas, čak 7 puta promenila svoj naziv. Nalazi se u strogom centru grada, na nekih 10-ak min. hoda od Trga Republike.
Ulica je poznata po Ateljeu 212, koji se suprotno očekivanjima, nalazi na broju 21. Urbana legenda kaže da je Atelje ime dobio zbog toga što je pri njegovom otvaranju raspolagao veoma malim prostorom u koji su mogli da prime samo 212 gledalaca, jer je toliko bilo i stolica. Međutim, stariji Begrađani pominju još jednu varijantu. Naime, u apartmanu 212, u jednom londonskom hotelu, rodio se Aleksandar II Karađorđević.
Na uglu Svetogorske i Hilandarske ulice nalazi se zgrada Radio Beograda.
Od ostalih znamenitosti, u istoj ulici, treba izdvojiti i kuću na broju 27 u kojoj je bio smešten atelje našeg čuvenog slikara Uroša Predića. Kuća datira iz 1908. g.
U broju 32 živeo je još jedan srpski velikan Stanoje Stanojević, istoričar, prvi naš enciklopedista, docent na Velikoj školi i profesor Beogradskog univerziteta.
Našim gostima, koji žele da budu u samom centru dešavanja u toku novogodišnjih praznika, ali i tokom čitave godine, često preporučujemo apartmane koji se nalaze u Svetogorskoj ulici ili u njenoj neposrednoj blizini. To je pre svega apartman Argento, kao i apartmani Stefan, Ruski car, Skadarlija, Skadarlija lux

Poslednjih godina manifestacija ''Ulica otvorenog srca'' organizuje se 1. januara i prestavlja jedan od najznačajnijih događaja u našem gradu. Za njenu organizaciju zadužena je, pored Ateljea 212, Turistička organizacija Beograda, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Preko 100 000 Beograđana i turista poseti ovu manifestaciju. Duž Svetogorske i Makedonske ulice nastupaju muzičke grupe i solisti, dramski umetnici, ulični svirači i plesači, akrobate, animatori i sl. Program počinje tačno u podne i svake godine ima humanitarni karakter.

Beograd ne spava, nemojte ni Vi!

Dočekali ste Novu godinu u Beogradu; u podne ste, ako ste uopšte imali snage, prošetali Ulicom otvorenog srca, i šta sad?! Veče se približava, a Vi ste u dilemi. Koju od dve opcije ćete izabrati – mirno veče i odmor u nekom od odličnih apartmana naše agencije ili ćete, ipak, taj odmor odložiti za kasnije.
Ako ste mislili da se noćni provod u Beogradu završava nakon novogodišnje noći, grdno ste se prevarili. Već smo više puta naglasili da Beograd ne spava, pa zašto biste onda i Vi spavali?!


Treba da znate da klupski Beograd Novu godinu proslavlja najmanje 3 dana. Nakon dočeka tu je repriza, a zatim repriza reprize i tako u nedogled.
Ne bismo da Vas ubeđujemo, ali činjenice govore da mnogi naši gosti lepše utiske nose sa reprize, nego sa samog dočeka Nove godine. Razloga za to je najmanje tri:

  • Atmosfera je opuštenija
  • Manja je gužva
  • Jeftinije je (ulaz u klubove je besplatan ili se naplaćuje po simboličnoj ceni; u većini lokala se ne plaća rezervacija; cene pića su standardne...) 

Podeli sa prijateljima


processing...