Prerani odlazak barda srpske glumačke scene

Srpska glumačka scena ostala je bez još jednog velikana kada nas je napustio Nebojša Glogovac, glumac koji je obeležio jednu epohu domaćeg glumišta.

Prerani odlazak barda srpske glumačke scene

Sredinom februara, meseca u kome se održava najveći i najvažniji beogradski filmski festival, naš grad, ali i čitava filmska i pozorišna scena izgubili su jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora.
Nebojša Glogovac je otišao u vreme najveće sopstvene glumačke zrelosti i za sobom ostavio brojnu zanemelu i ožalošćenu publiku. Kao pozorišni i filmski glumac, na sebi svojstven način izneo je mnoge uloge i na tome bi mu nesumnjivo pozavideo gotovo svako ko se ikada bavio ovim poslom. U svakoj prilici je isticao odgovornost koju je uvek osećao prema publici, bez obzira na važnost uloge koju je u tom trenutku tumačio. Upravo zbog ovakvog pristupa glumi, pored nesumnjivog talenta koji je posedovao, bilo bi teško, gotovo nemoguće govoriti o njegovim najboljim ulogama. Svaki lik, a bilo ih je zaista mnogo, predstavio je publici na poseban i drugačiji način. Za njega je važilo pravilo da vas uvek ponovo iznenadi i oduševi svojom glumom. Svima nama koji smo ga često i sa naročitim divljenjem gledali, ostaju njegova ostvarenja, koja će nas, u godinama pred nama, uvek podsećati na jednog velikog glumca, velikana srpskog glumišta. Sledi nekoliko filmova na koje će se ekipa sa sajta noviapartmani.com sigurno vraćati i koje ćemo u godinama pred nama barem još jednom pogledati.

Ustav Republike Hrvatske – film iz 2016. godine hrvatskog reditelja Rajka Grlića i scenariste Ante Tomića priča je o zagrebačkom profesoru istorije, šovinisti sa krajnje ekstremnim desničarskim uverenjima, koji je takođe i homoseksualac i transvestit željan prave i istinske ljubavi koju je na nesrećan način izgubio. Autor filma smestio je glavnog glumca Nebojšu Glogovca, usamljenog i komplikovanog zagrebačkog intelektualca profašističkih uverenja, u istu zgradu sa, po svemu suprotnim i drugačijim komšijama - policajcem Srbinom koji se, oženivši se Hrvaticom i promenivši ime, te učestvujući u ratovima devedesetih na strani Hrvatske vojske asimilizovao, ali samo onoliko koliko je to moguće, dok je za profesora Vjeku Kralju to potpuno nemoguće. O tome kako je srpski glumac poneo jednu ovakvu kompleksnu i zahtevnu ulogu gotovo je suvišno pisati. Film se jednostavno mora pogledati.

Hadersfild – Ovo je drama Uglješe Šejtanca, koja se od 2005. izvodila u JDP-u, a potom je 2007. godine snimljen i film, sa istom glumačkom ekipom. Na prvi pogled, ovo je priča o povratku mladog čoveka iz emigracije u Hadersfildu i njegovom ponovnom susretu sa starim prijateljima. Radnja je smeštena u malom gradu u Srbiji, a glavni akteri su: tridesetogodišnjak, nezaposlen, koji zarađuje tako što daje privatne časove književnosti srednjoškolcima i njegov komšija Ivan (Nebojša Glogovac), nekada perspektivni džudista, a danas mladić sa istorijom mentalnih bolesti, psihotičan, neurotičan i na lekovima. Kroz njihove susrete i dijaloge, ova priča nas upoznaje sa teškim pitanjima i problemima okruženja na koje su „osuđeni“ ovi mladi ljudi i njihovi prijatelji, kao i pitanjima odnosa i odgovornosti prema drugima.

nebojsaglogovac

Ubistvo s predumišljajem – Po motivima istoimene knjige Slobodana Selenića, a u režiji Gorčina Stojanovića 1995. godine snimljen je ovaj film o ratu i ljubavi. O mladoj Beograđanki Jeleni koja u jeku rata na prostoru bivše Jugoslavije, upoznaje i zaljubljuje se u Bogdana (Nebojša Glogovac), mladog vojnika koji se oporavlja od rana zadobijenih u ratu. Jelena istovremeno istražuje prošlost svoje bake, čitajući njene dnevnike, sa namerom da o tome napiše knjigu. U filmu pored Nebojše Glogovca igraju i Branka Katić, Sergej Trifunović, Ana Sofrenović i drugi. Izuzetno emotivan film, jedna od prvih Nebojšinih filmskih uloga, u kome je definitivno pokazao svoju veličinu kao glumca i zadobio mnoge obožavaoce među publikom.
Klopka – Još jedna drama iz 2007.godine, film Srdana Golubovića u kome pored Nebojše igraju još i Nataša Ninković, Anica Dobra i Miki Manojlović. Surova priča iz peroda tranzicije u Srbiji, u kojoj običan čovek, Mladen (Glogovac), građevinski inženjer zaposlen u državnoj firmi koja je pred privatizacijom, sa suprugom i sinom živi u iznajmljenom stanu, jedva spajajući kraj sa krajem. Pred ovim običnim čovekom stavlja se izbor sa kojim niko ne bi želeo da se ikada susretne. Kako bi obezbedio finansijska sredstva za operaciju sina jedinca, on bira „nepristojnu ponudu“ i prihvata da počini ubistvo za 30.000 evra. Film govori o unutrašnjoj borbi, o propadanju, o tome koliko bi daleko otišao roditelj kako bi spasao život svog deteta, ali govori i o jednoj zemlji, o jednom, nekada moralnom društvu koje se sada, posle ratova i sankcija, našlo na samom rubu normalnosti i morala.

Munje – Ovo filmsko ostvarenje žanrovski se i tematski razlikuje od gore navedenih filmova, mada je poput ova četiri filma takođe steklo status kultnog domaćeg filma. U pitanju je film iz 2001. godine, urbana komedija koju je režirao Radivoje Andrić, a scenario napisao Srđa Anđelić. Radnja filma odvija se tokom jedne noći u Beogradu, glavni likovi su Mare, Pop i Gojko, drugari iz detinjstva, a Glogovcu je u ovom filmu poverena epizodna uloga korumpiranog i poročnog pandura koji u stvari želi da napusti Srbiju i da se preseli u Portugal. I pored toga što je u pitanju epizodna uloga, Nebojšini dijalozi su ostavili neizbrisiv trag i veoma su uticali na opšti utisak koji je film ostavio. “Munje” su jedna atipična domaća komedija koja na vrlo zabavan način oslikava veoma težak tranzicioni period sa početka 21. veka u Srbiji. Ukoliko kojim slučajem niste pogledali ovaj film, to jednostavno morate da učinite.

Pored ovih pet filmova koje smo naveli, predlažemo da pogledate i druga ostvarenja ovog velikog glumca. Zapažena mu je uloga u filmu “Krugovi” iz 2013. godine, dok je proteklih godina radio i na televizijskim serijama kao što je serija “Ubice mog oca” i “Nemanjići”, a poslednje što je snimio jeste film “Južni vetar”.

Nebojša, hvala ti na svemu! 

Podeli sa prijateljima


processing...