Proleće u Beogradu

Nakon duge i ponekada veoma oštre zime, konačno ponovo približava godišnje doba u kome Beograd blista u svom punom sjaju – proleće!

Proleće u Beogradu

Naš grad je velik, prostran i živopisan. Nekima je lep, nekima čudan. Mnogi će ga hvaliti, dok će drugi reći da se u njemu teško snalaze. I svi su u pravu. U Beograd ljudi dolaze, neki ostaju, a neki odlaze. Najviše je onih koji su tu rođeni, ali su njihovi roditelji takođe od nekuda došli. Na kraju, grad je prepun različitosti. Različitih ljudi, kultura, navika, očekivanja... Sve ovo karakteriše većinu velikih gradova i svetskih metropola.

Jedna stvar oko koje će se većina Beograđana složiti jeste da je Beograd nekako najlepši u proleće. Zima nas je saterala u tržne centre, zatvorene kafiće i klubove. Koncerti, filmski festivali, izložbe, zatim slave i rođendani, praznici, sve je to ispunjavalo vreme tokom zimskih meseci. Međutim, čim grane prvo sunce i na koži osete prvu toplotu sunčevih zraka, Beograđani hrle na dobro proverena mesta, gde uživaju u prvim prolećnim danima. Odmah skidaju sa sebe jakne, debele džempere i čizme i presvlače se u laganu prolećnu garderobu, obojenu životom i novim početkom. I tada su posebno zahvalni na onome što im ovaj grad pruža. Tada osećaju poseban mir, zadovoljstvo i ispunjenost životom.

U ovim prvim danima proleća, a naročito tokom vikenda, svi se sele na dobro poznata mesta i sa svojim voljenim osobama, porodicom, ili partnerom, neki sa psom, ili u solo varijanti uživaju u prirodi, kulturi, gastronomiji. Ada Ciganlija kao jedno od omiljenih šetališta spremno dočekuje goste. Kafići i restorani su otvoreni, bicikli, roleri i drugi rekviziti na iznajmljivanje su izloženi, a razni sportski tereni od odbojke i košarke, pa do tenisa i golfa osveženi i spremni za nova uživanja i epske sportske borbe.

prolece-u-beogradu

Gosti Beograda često odlaze na Kalemegdan, nezaobilazno mesto na koje će vas odvesti vaš domaćin. Tvrđava, spomenici, crkva, uređen park, vidikovac, kao i mesto na kom se susreću dve velike reke. Kalemegdan je jednom rečju mnogo toga i mora se videti i makar povremeno obilaziti. Poštovaoci religije obići će Hram Svetog Save, prošetati Karađorđevim parkom i Vračarom. Šetalište na Ušću koje vas vodi do Zemuna i Zemunskog keja mnogima je mesto relaksacije i meditacije. Od nedavno na Zemunski kej su se vratili i labudovi koji daju posebnu draž ovom mestu. Za one koji više vole šumu i visinu, tu je naravno Košutnjak. Zelen, prostran, lepo uređen šuma-park namenjen sportistima, šetačima i svima koji vole prirodu.
Neki će iskoristi lepo vreme za obilazak dvorskog kompleksa na Dedinju, dok će neki otići do Muzeja savremene umetnosti, ili Narodnog muzeja. Mnogi Beograđani će samo obilaziti i ponovo razgledati omiljene i najlepše gradske ulice, kao što je Skadarlija, čuvena boemska četvrt, ili intrigantne i zanimljive delova grada kao što su Dorćol, ili Savamala.

Ubrzo će početi i razna dešavanja u gradu koja karakterišu svako proleće, kao što su na primer Dani Beograda u aprilu, a zatim čuvena Noć muzeja u maju mesecu i kojoj se istinski raduju mnogi Beograđani. U svakom slučaju za one koji žive u ovom gradu, kao i za one koji mu dolaze u posetu, prilika za uživanje je mnogo, a proleće je pravo vreme za to jer radost grada dolazi i spolja i iznutra.
Pri tom, svakom gostu uživanje će biti zagarantovano kada pre nego poseti Beograd, obezbedi komforan i udoban smeštaj po veoma povoljnoj ceni. To će najlakše uraditi ukoliko poseti stranicu Novih apartmana i u sekcijama Strogi centa, Novi Beograd, ili Vračar odaberu jedan od luksuzno opremljenih stanova, apartmana koji se nalaze u srcu dešavanja ovog uvek užurbanog grada.  

Bilo da ste turista, ili stanovnik ovog grada, uživajte u proleću u Beogradu.

Podeli sa prijateljima


processing...