Slavija - Od lovišta do čvorišta

Slavija je možda jedan od najčuvenijih Beogradskih trgova koji je prošao dug razvojni put, da danas i pored svega predstavlja najpoznatiji kružni tok u regiji.

Slavija - Od lovišta do čvorišta

Slavija, danas, i pored truda gradskih čelnika da izgradnjom muzičke fontane i platoa ispred Narodne banke Srbije, i dalje ostaje najpoznatiji kružni tok ne samo u Beogradu, nego i u čitavom regionu. Retko koji vozač se barem jednom nije dobro preznojio prilikom pokušaja prolaska kroz ovaj kružni tok, dok je i bez pogleda u registraciju lako prepoznati da je u pitanju neko van Beograda.

Područje na kome se danas nalazi trg Slavija imalo je zaista različitu namenu. Prvobitno je to bilo lovište divljih pataka, zatim je čuveni Škotlanđanin Fransis Makenzi (po kome si zove jedna od većih ulica koja se uključuje na današnji kružni tok) kupio zemljište, prenamenio ga i isparcelisao, te Beograđanima prodavao manje parcele uz uslov da grade objekte isključivo od čvrste građe.

Tu je naravno bila i čuvena kafana Slavija, po kojoj se ovaj trg i dana danas ponosno zove.
Slaviju i dalje ponosno krasi čuvena Mitićeva rupa. Slavni trgovac pred sam početak rata otpočeo je izgradnju robne kuće u neposrednoj blizini čuvene kafane. Međutim, zbog rata i komunističke eksproprijacije, na tom mestu ostade samo rupa koju osamdesetih godina krasio prvi sunčani sat u Beogradu. Sat je demontiran 1992. godine kada je jedna od tada popularnih piramidalnih banaka rešila da sagradi svoju centralu. Naravno i ona je slavno propala, a na Slaviji i ostade predeo popularno nazvan “Mitićeva rupa”.

Slavija je poznata i po čuvenim trkama “Beogradskog fantoma”, kada je, do tada nepoznati mladić ukradenim belim poršeom jurio preko Slavije prkoseći “miliciji” i njihovim sporim fićama i tristaćima. On je deset večeri za redom vršio svoj performans, sve do trenutka kada je policija poprečila gradski autobus i tako zaustavila ovog mangupa.

Ovo su samo neke od brojnih priča o čuvenoj Slaviji. Činjenica je da ovaj, za sada ipak neugledni trg i dalje privlači pažnju brojnih gostiju Beograda koji, hteli, ne hteli, najčešće moraju da prođu njime. Gradski čelnici najavljuju dalje radove na revitalizaciji ovog kultnog čvorišta i mesta od kog se meri odstojanje od Beograda.

Prednost ovog trga svakako jeste fantastična povezanost sa svim delovima grada pa je to ujedno i razlog što Novi apartmani predlažu da se izabere neki od smeštajnih kapaciteta u blizini Slavije. Ovaj put predlažemo apartman Zen, dvosobni apartman koji će po vrlo povoljnoj ceni pružiti udobnost svim svojim gostima. 

Podeli sa prijateljima


processing...