Spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću

Spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću podignut je na centralnom gradskom trgu koji od tada predstavlja mesto okupljanja, susreta i brojnih dešavanja.

Spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću

Žitelji glavnog grada kao i mnogobrojni posetioci svedoci su promena koje se odvijaju u samom jezgru prestonice. Od prošle godine započeli su radovi na uređenju i rekonstrukciji centralnog gradskog trga. Trg republike oduvek je bio mesto okupljanja i susreta, kao i brojnih kulturnih dešavanja i drugih društvenih manifestacija. O izmenama koje se planiraju za Trg republike mnogo je bilo reči. Od uklanjanja klupa, žardinjera i drugih prepreka, postavljanja kamenih ploča do travnjaka i novo posađenih stabala. Govorilo se i o izmeštanju centralnog spomenika – spomenika Knezu Mihailu Obrenoviću, ali se od ovoga očigledno odustalo, te će jedan od glavnih simbola grada ipak ostati da krasi najvažniji gradski trg i i dalje predstavljati mesto susreta, pa kada ponovo kažete “Kod konja”, svi žitelji Beograda odmah će vas razumeti.

Spomenik posvećen Knezu Mihailu Obrenoviću predstavlja konjička figura vladara i podignut je daleke 1882. godine. Posle raspisanog konkursa odlučeno je da se za autora izabere italijanski vajar Enrico Pazzi. Ovaj vajar, rođen u Firenci, predstavnik je pravca koji nalaže da se kroz umetničko delo život prikaže onakvim kakav jeste, sa svim svojim lepim i nelepim stranama. Najpoznatije delo vajara je spomenik piscu Danteu.

Prikaz vladara na konju bio je novina u tadašnjoj Srbiji, nekoliko godina pre sticanja državne nezavisnosti i predstavljaće prvi monumentalni konjički spomenik kod nas. Po ugledu na klasične italijanske vajarske prikaze vladara na konju, izrađen u bronzi i iz tri dela. Konjička figura predstavlja vladara sa ispruženom jednom rukom koja pokazuje ka tada još neoslobođenim gradovima Srbije. Prikaz vladara bez kape izazvao je određene polemike i bio zapažen u javnosti jer je i to odstupalo od dotadašnjeg načina prikazivanja vladara.

Knez Mihailo Obrenović bio je sin Kneza Miloša i Ljubice Obrenović, a na presto je došao posle smrti starijeg brata Milana Obrenovića. Knez Mihailo vladao je Srbijom u dva navrata. Prvi put je postao knez 1939.godine, a samo tri godine kasnije bio je zbačen sa tog mesta. Njegova druga vladavina započela je posle smrti Kneza Miloša, 1860 godine i trajala je do 1868. Druga vladavina prosvećenog i obrazovanog Kneza Mihaila odlikuje se zrelom i aktivnom politikom, ogromnim radom na unutrašnjoj i mudroj spoljašnjoj politici.

Knez Mihailo je ubijen u atentatu koji se dogodio u Košutnjaku 29. maja,1868.godine. Sudeći po najavama, ovaj značajni spomenik i kulturno dobro ostaće da krasi Trg republike, a očekuje se da će sa završetkom rekonstrukcije trg oivičen Narodnim pozorištem i Narodnim muzejem osvanuti u još lepšem i boljem izdanju.

Ukoliko želite da budete blizu glavnog centralnog trga, a možda čak i da sa svog prozora vidite čuvenog kneza na konju, kao i da osetite gradsku vrevu, pre nego što krenete posetite portal Novih apartmana i u sekciji STROGI CENTAR odaberite smeštaj koji vam po svim karakteristikama najviše odgovara. Izbor je zaista veliki! 

Podeli sa prijateljima


processing...