Upoznajte Beograd ispod Beograda

Upoznavanje skrivenu istoriju Beograda, siđite u njegov impozantni podzemni svet i u uvek prijatnoj temperaturi uživajte u dobrom društvu i autentičnom vinu.

Upoznajte Beograd ispod Beograda

Želite da se upoznate sa bogatom istorijom ovog drevnog grada koji već više od 7 hiljada godina prkosno odoleva brojnim izazovima prirode, ali i osvajačima, a ne želite da po tropskim temperaturama lutate ulicama velikog grada i doživite toplotni udar?. U tom slučaju vreme je da krenete na jednu od interesantnijih tura koje će vas odvesti u “Beograd ispod Beograda”.

Čak i mnogi Beograđani nisu upoznati sa činjenicom da se ispod poznate tvrđave nalazi čitav niz lokacija od izuzetnog istorijskog značaja, zanimljivih ne samo istoričarima, već i svim ljubitelja mistike i avanture – baš svima koji su odrastali uz Indijana Džonsa, kao i serijal Tomb Rajder. Tu, odmah iznad ušća reka Save i Dunava susretalo se i sukobljavalo mnogo kultura i naroda i baš svi su ostavljali svoje tragove. Tako se na Kalemegdanu, na relativno malom prostoru lako mogu pronaći brojna obeležja Rimljana, prvih hrišćana, Vizantinaca, Bugara, Turaka, Austrijanaca i Srba.

Ture koje nas vode u podzemlje Beograda održavaju se na engleskom i srpskom jeziku, traju oko 2 sata i obuhvataju osveženje i autohtono vino u kome polaznici nakon duge šetnje uživaju i sublimiraju utiske. Tura kojom se obilazi podzemlje Kalemegdana startuje ispred Beogradske tvrđave, ispod Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Obilazak se nastavlja u pravcu čuvenog Rimskog bunara. Rimski bunar datira iz perioda od pre oko tri veka, za vreme austrougarske vladavine i govori mnogo o burnoj prošlosti grada.

Zatim, u neposrednoj blizini nalazi se i vojni bunker koji je pre samo desetak godina zvanično bio strogo čuvana vojna tajna. U pitanju je bunker koji je bio zamaskiran i skriven od očiju javnosti, a predstavljao je ključno mesto protivvazdušne odbrane Beograda. Ova tura obuhvata i obilazak Velikog barutnog magacina. U pitanju je veštačka pećina stara oko tri stotine godina, u kojoj se danas, umesto baruta, uspešno čuvaju rimski spomenici nastali u periodu od prvog do četvrtog veka. Za kraj obilaska ostavljena je poseta Vinskim lagumima ispod Karađorđeve ulice, gde se uz zanimljive priče o boemskom životu, gosti dobijaju osveženje i vino.

Ture ispod Beograda odvijaju se i po Tašmajdanskih pećinama. Reč je o kamenolomu koji su prvobitno koristili Rimljani, a potom i Turci. Neki istorijski zapisi govore o veličini ovog prostora, kojim se tokom burnih vremena, ratova i bombardovanja često koristio i kao civilno i kao vojno sklonište.

Obilasci se vrše i sa druge strane Dunava gde se nalaze podzemni koridori Zemuna sagrađeni u 18 . i 19. veku. U pitanu je tajni vojni kompleks ispod Bežanijske kose koji se koristio za odbranu tokom Drugog svetskog rata, ali i odaje i hodnici ispod Kalvarije.

U planu je i ponovno organizovano obilaženje i brojnih drugih skrivenih lokacija u širem području Beograda, poput lokacija ispod Rakovice, zatim Kosmaja i Avala, mesta na kojima su se nalazili drevni rudnici koji su pre nove ere vrveli od života.

Sve ljubitelje istorije koji planiraju da barem jedan vikend, iz bilo kog razloga, provedu u prestonici Srbije, portal Novi apartmani poziva da u sekciji Strogi centar, odaberu željeni apartman, a iz kojeg će na veoma lak način uspeti da se sa organizovanim turama otisnu u jednu pravu avanturu. Ovom prilikom izdvajamo fenomenalni apartman Residence 2 lociran u strogom centru u neposrednoj blizini Trga republike i Knez Mihajlove ulice. Luksuzno opremljen u pravom beogradskom građanskom stilu omogući će svakom gostu udoban boravak po vrlo povoljnoj ceni. 

Podeli sa prijateljima


processing...