Uživanje u prirodi Beograda - I deo

Beograd sve više koristi svoje bogate prirodne resurse. Sajt noviapartmani.com preporučuje šetnje beogradskim rečnim obalama i uživanje na Adi Ciganliji.

Uživanje u prirodi Beograda - I deo

Povećanje populacije, širenje urbanih sredina prouzrokovano potrebom za stvaranjem novog životnog prostora, kao i modernizacija gradske infrastrukture izazovi su sa kojima se danas susreće svaka svetska metropola. Međutim, prva žrtva ove ekspanzije jeste upravo priroda, često zanemaren, a tako važan činilac svake životne sredine.
Ipak, u poslednjih dvadest godina postalo je jasno da industrijalizacija i modernizacija ne mogu da nadomeste sve blagodeti koje prirodno okruženje daje jednom velikom i modernom gradu. Zelene površine postale su imperativ, ali i dodatna vrednost koju svaki grad u svojoj turističkoj ponudi ističe u prvi plan.

Čuveni arhitekta Le Korbizije jednom je rekao da je “Beograd najružniji grad na svetu na najlepšem mestu”. Ova konstatacija često je tumačena kao negativna kritika, dok je pozadina jedne ovakve izjave bila upravo naglašavanje neiskorišćenih prirodnih potencijala i resursa koje poseduje Beograd.

Bilo je mnogo različitih faktora koji su uzrokovali stanje koje je inspirisalo čuvenog arhitektu da ovako etiketira naš grad. U poslednje vreme, očigledno svesni potrebe, kao i potencijala, u Beogradu se primećuju pozitivni pomaci na planu proširivanja, zaštite i ulepšavanja postojećih zelenih površina, kao i drugih blagodeti prirode koji se nalaze u našem gradu. Tako se, na radost svih građana Beograda, kao i njegovih gostiju, uređuju brojne prirodne celine koje predstavljaju svojevrsne oaze u beogradskoj urbanoj džungli.

Svim gostima Beograda sajt noviapartmani.com preporučuje da za vreme boravka u Beogradu svakako posete neke od lokacija u prirodi na kojima će garantovano uživati i zbog kojih će se sigurno ponovo vratiti u naš grad.

Šetališta pored reka

Beograd je grad koji je pozicioniran na jednoj od najlepših lokacija, na ušću Save u Dunav, dve velike reke koje u svojoj punoj veličini protiču kroz ovaj drevni grad. Na ovim rekama nalazi se blizu 200 kilometara priobalja čiji svaki metar predstavlja pravi dragulj.
Čim dođe lepo vreme, beogradske reke, poput magneta izmame beograđane svih uzrasta i predstavljaju pravi primer duha Beograda, onoga po čemu je ovaj grad najviše voljen.

belgrade_parks_2

Najpoznatija šetališta na beogradskim rekama svakako su ona na novobeogradskoj strani. Na Dunavu, pored hotela “Jugoslavija”, kao i na Savi iza novobeogradskih blokova nalaze se najpopularnija šetališta. Već decenijama ova šetališta predstavljaju omiljena odredišta beograđana na kojima oni provode opuštajuće trenutke, onakve kakve samo reka može da pruži. Bilo da želite laganu šetnju, ugodan džoging, ili opuštajuće osveženje na nekom od splavova, definitivno ste na pravom mestu.

Pored ova dva šetališta, veoma je popularno i šetalište u starom delu Beograda, na mestu gde se Dorćol spušta na reku Dunav. Šetalište, popularno nazvano po sportskom centru “25 Maj“, nekadašnjem nazivu sportskog centra koji danas nosi naziv “Milan Gale Muškatirović”, a koji se i nalazi u centralnom delu šetališta predviđeno je više za aktivni odmor, obzirom da nudi pregršt sportskih sadržaja. Na ovom potezu prolazi i biciklistička staza koja se proteže sve do Ade Ciganlije, beogradskog jezera i najpopularnijeg kupališta za vreme vrelih letnjih dana.

U poslednje dve godine, Savska promenada, dugačak potez u samom centru grada koji se proteže od Brankovog mosta, pa sve do Gazele, nekada mesto za deponije i razna stovarišta, užurbano postaje jedno od najpoželjnijih lokacija Beograda, mesto koje u potpunosti zaslužuje takav status. Pored modernih stambeno-poslovnih objekata koji niču na ovom potezu u okviru projekta “Belgrade Waterfront”, ovaj potez na obali reke Save u potpunosti je očišćen i već stiče obrise modernog urbanističkog prostora sa šetalištem koje predstavlja savremenu oazu smeštenu u srcu urbanog gradskog jezgra. Proces izgradnje i čišćenja svakako će neko vreme potrajati, međutim već danas je ova lokacija postala centar gastronomske ponude grada, pošto su nekadašnje depoe i servisne centre zaposeli restorani i drugi ugostiteljski objekti koji prate sve moderne tendencije u kulinarstvu i time značajno obogaćuju turističku ponudu grada.

Sajt noviapartmani.com u svojoj bogatoj ponudi sadrži veliki izbor udobnih i pristupačnih smeštajnih kapaciteta na lokacijama u neposrednoj blizini beogradskih reka. Pogledajte naš izbor apartmana na Novom Beogradu i Dorćolu.
i odaberite vašu bazu za neograničeno uživanje u prirodi Beograda.

Ada Ciganlija

Beogradsko more, nastalo šezdesetih godina prošlog veka kada je savski rukavac nasipom pretvoren u jezero, zaštićenu prirodnu celinu koja danas nudi pregršt sadržaja svim svojim gostima. Udaljeno samo 4 kilometra od centra grada, Ada Ciganlija predstavlja retkost za jedan veliki grad i u svakom periodu godine svojim posetiocima velikodušno pruža zabavu i opuštanje, brojne sportske aktivnosti, a u letnjoj sezoni, već par godina u nazad na njenim plažama ponosno se viore plave zastave, garancija čiste vode i bezbednog okruženja za nesmetano kupanje. Za sve ljubitelje prirode Ada predstavlja idealno mesto za odmor i relaksaciju, ali i mesto sa pregršt mogućnosti za aktivan boravak u prirodi poput dugačke šetnje, vožnje bicikla, bavljenje različitim sportovima, a u letnjim danima i plivanjem.
Važno je napomenuti da se do “beogradskog mora” stiže veoma jednostavno.

Mi vam toplo savetuje da iznajmite bicikl i sa njime krenete u istraživanje ove predivne prirodne celine.

Podeli sa prijateljima


processing...