Dvorski kompleks na Dedinju

Zakoračite u život kraljevske porodice i prođite kroz burnu prošlost kroz koju je prošao dvorski kompleks kao i cela zemlja koja se nekada zvala Jugoslavija.

Dvorski kompleks na Dedinju

Kada se pomene dvorski kompleks većina ljudi pomisli samo na Beli dvor ali je to u stvari kompleks sa dve rezidencije, Kraljevskim dvorom i Belim dvorom, dvorskom kapelom svetog Andreja Prvozvanog i parkom koji okružuje ceo kompleks. Kompleks se nalazi u čuvenom naselju Dedinje i prostire se na preko 135 hektara i zvanična je rezidencija srpske kraljevske porodice Karađorđević. Građen je u srpsko - vizantijskom stilu i predstavlja remek delo graditeljstva tog perioda.

Dinastija

Iako je dvor trebao da predstavlja celokupnu kraljevinu Jugoslaviju pri posetama stranih vladara građen je isključivo privatnim sredstvima Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Sam dvor je bio namenjen njegovim sinovima princu Petru, kasnije Kralju Petru II, princu Tomislavu i princu Andreju. Nakon atentata u Marseju 1934. mladi kralj Petar II se preselio u Kraljevski dvor gde je živeo sa majkom i dvojicom braće do početka Drugog svetskog rata. Danas u dvoru živi prestolonaslednik Aleksandar II sa porodicom.

Kraljevski dvor

Reprenzentativna i velika vila od belog kamena okružena parkovskim terasama, bazenima, paviljonima i koncertnom terasom. Iz samog dvora koji se nalazi na vrhu topčiderskog grebena se pruža divan pogled na Košutnjak, Topčider i Avalu. U prizemlju se nalaze raskošno opremljene prostorije. Svečani hol je popločan kamenom i ukrašen kopijama fresaka iz Sopoćana i Dečana dok je Zlatni salon u renesansnom stilu kao i velika trpezarija. Plavi salon je opremljen u baroknom stilu i u svim prostorijama se nalaze dragocene slike i predmeti iz kraljevske zbirke. Velika i mala biblioteka su u sličnom renesansnom stilu kao i Zlatni salon dok su na prvom spratu apartmani koje koriste članovi kraljevske porodice.

Beli dvor

Zgrada Belog dvora se nalazi u okviru dvorskog kompleksa i građena je po želji kralja Aleksandra kao rezidencija za njegove sinove. Kralj nije doživeo završetak gradnje jer je tragično ubijen u atentatu u Marseju ali je knez Pavle, brat kralja Aleksandra nastavio gradnju i konačno je završen 1937. Kada je dvor završen u njega se uselio knez Pavle Karađorđević kao namesnik maloletnog kralja Petra II do njegovog punoletstva. U prizemlju ove klasicističke zgrade se nalazi svečani hol i saloni opremljeni u stilu Luja XV i Luja XVI. Tu su takođe svečana trpezarija i dvorska biblioteka sa oko 35.000 knjiga. Na prvom spratu se nalazi pet velikih apartmana i galerija.

Kapela svetog Andreja

Kraljevska kapela se takođe nalazi u sklopu kraljevskog kompleksa i posvećena je svetom apostolu Andriju Prvozvanom, zaštitniku kraljevske porodice. Povezana je sa kraljevskim dvorom kolonadom kamenih stubova i polukružnim lukovima. Kapela je napravljena po uzoru na Kraljevu crkvu u Studenici, zadužbinu kralja Milutina, i crkvu Andrijaša na Tresci, zadužbinu kralja Vukašina. Unutar kapele se nalaze freske oslikane od strane ruskog slikara koji je putovao kroz Srbiju i pravio replike iz srpskih srednjevekovnih manastira. Za vreme komunističke vladavine crkva je služila kao magacin za čistače i baštovane. Unutar kapele su čak pronašli rupe od metka na čelu Isusa Hrista i ogrebotine na krilima anđela koje su predstavljale simbolično čin komunističkog ’’ubijanja Boga’’. Kapelu danas koristi kraljevska porodica pogotovo za Vaskrs, Božić i za krsnu Slavu.

Josip Broz Tito

Nakon završetka Drugog svetskog rata i komunističke revolucije u Jugoslaviji na vlast je došao doživotni predsednik Josip Broz. On je koristio dvor za svoje lične potrebe ali je takođe tu organizovao i prijeme predstavnika stranih zemalja. Zbog njega se ceo kompleks greškom oslovljava Beli dvor jer je upravo tu ugostio mnoge državnike kao što su britanska kraljica Elizabeta, car Etiopije Hajle Selasije, španski kralj Huan Karlos kao i mnoge druge znamenite ljude tog vremena. Nakon toga u dvor se uselio Slobodan Milošević a posle njega dvor je služio isključivo za reprezentativne svrhe.

Današnja ponuda

Dvorski kompleks je otvoren za posetioce od aprila do novembra svakog vikenda. Posetioci mogu da se prijave za obilazak sa turističkim vodičem i da obiđu lepote celog kompleksa. Tu će imati priliku da čuju fascinantu istoriju Jugoslavije, dinastije Karađorđević i priče o Josipu Brozu Titu ali i da uživaju u pogledu na grad koji oduzima dah. Tura traje sat i po a postoji mogućnost i da se i upoznate sa članovima kraljevske porodice ako su u tom trenutku tu. Ako ste zainteresovani možete se javiti Turističkom informativnom centru u Knez Mihajlovoj ulici gde možete dobiti detalje o turi.

Podeli sa prijateljima


processing...