Kripta u Hramu Svetog Save

Najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih u svetu na 7 metara ispod svoje sjajne spoljašnosti krije veoma interesantan prostor.

Kripta u Hramu Svetog Save

Najveći pravoslavni hram na Balkanu, Hram Svetog Save, nalazi se na čuvenoj beogradskoj opštini Vračar. Izgradnja Hrama, smeštenog u istočnom delu Svetosavskog trga, visokog 79 metara, trajala je veoma dugo i završena je tek 2002. godine. Izgradnja je finansirana iz dobrovoljnih priloga kao i prodajom doplatnih poštanskih markica. Hram je građen u srpsko-vizantijskom stilu, ima četiri zvonika visoka 44 metra, kupole su ukrašene sa osamnaest pozlaćenih krstova, od kojih je najveći onaj koji krasi najvišu kupolu i sam je visok 10 metara. U zvonicima se nalazi ukupno 49 zvona iz čuvene austrijske zvonolivnice Grassmayr. Položaj Hrama i nadmorska visina od 134 metra, čine ga vidljivim sa svih prilaza glavnom gradu. Hram u prizemlju zauzima površinu od 3.500 kvadrata, a na galerijama obuhvata površinu od 1.620 kvadrata na dva nivoa. Na drugom nivou prostire se i vidikovac oko cele kupole hrama. Hram, smešten na Svetosavskom platou, uz Karađorđev park, kao i Narodna biblioteka Srbije koja se tu nalazi, čine ovaj deo Vračara još zanimljivijim za posetioce grada. Prostor oko Hrama omiljeno je šetalište i sastajalište beograđana koji žive u ovom delu grada. Dekorativna rasveta, posebno spomenici Svetom Savi i Karađorđu , zatim fontana, javne česme i dva dečija igrališta dovoljan su razlog da se u prolazu makar na kratko zastane pred ovim verskim objektom. Domišljatost ugostitelja, koji su okosnicu ovog dela Vračara ispunili brojnim restoranima i kafićima, učiniće da se zateknete u blizini Hrama, čak iako niste to planirali.

Ono što je posećenost Hramu učilo još većom, zapravo je sagrađeno ispod samog hrama i sve više privlači brojne turiste. Naime, u podzemnoj etaži Hrama, na sedam metara dubine, izgrađen je višenamenski prostor, grobna crkva sa kriptom i izložbenim prostorom riznice Srpske pravoslavne crkve. Crkva je posvećena Svetom knezu Lazaru i sa kriptom i riznicom obuhvata ukupno površinu od 1.810 kvadratnih metara. Oltar grobne crkve nalazi se ispod oltara Hrama Svetog Save. Bronzana vrata sa leve i desne strane oltara vode ka zagrobnom delu kripte. Prostor čitave podzemne etaže, izuzev same kripte patrijarha, čini jedinstvenu vizuelnu celinu. Lučni svodovi imaju dekorativnu ulogu i izliveni su od betona i podignuti na stubove. Impozantno je oslikana tavanica kripte. Predstave apostola, mučenika i svetaca čine živopis kojim je prekrivena tavanica, a prostor između likova prekriven je listićima zlata. Zidovi su takođe prekriveni živopisom, a čitavim prostorom dominira zlatna boja. Pored živopisa, unutrašnjost kripte bogato je ukrašena i reljefima.

kripta_u_hramu_svetog_save

U kripti će se ubuduće sahranjivati zemni ostaci srpskih patrijarha, a uz dozvolu Sinoda tu bi trebalo i da se prenesu mošti istaknutih patrijarha, pre svega patrijarha Varnave, čije se ime vezuje sa početkom izgradnje Hrama Svetog Save još početkom dvadesetog veka. Arhitektnoski gledano, kripta je nezavistan podzemni objekat, izgrađen u vizantijskom stilu, čija konstukcija ima četiri ulaza. Kamen temeljac je osveštan, a u njemu je pohranjena povelja o početku gradnje i izložena je na svodu kripte.

Pored verskih obreda koji se po prirodi stvari održavaju, u ovom, prevashodno verskom objektu održavaju se i brojne kulturne manifestacije kao što su izložbe, projekcije, susreti, kao i koncerti koji, po rečima stručnjaka, zaista predstavljaju poseban doživljaj zbog posebne akustike koju ovaj prostor pruža.

Ukoliko planirate da posetite Beograd, od srca preporučujemo da posetite Hram Svetog Save, kao i da se raspitate o dešavanjima i mogućnostima kada možete da posetite i kriptu. Predlažemo vam da na sajtu Novih apartmana, pod odeljkom Vračar odaberete jedan od brojnih vrhunskih smeštajnih kapaciteta koji će vam svakako omogućiti da na komforan i jednostavan način obiđete ovu veoma važnu građevinu i spomenik, kako grada, tako i čitave Srbije.

Podeli sa prijateljima


processing...