Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda jedna je od onih ustanova kulture koja će pokušati da dočara delić artefakata i činjenica viševekovnog života na raskrsnici.

Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda osnovan je davne 1903. godine pod nazivom Opštinski muzej i biblioteka. Nakon Prvog svetskog rata, zalaganjem ličnosti iz kulturnog kruga Beograda, načinjeni su napori da se obezbede sredstva za dalji rad Muzeja. Prvi popis muzejskog materijala datira iz 1929. godine i brojao je 155 predmeta, da bi se naredne godine broj predmeta udvostručio. Prva muzejska izložba pod nazivom “Planovi i slike starog Beograda” otvorena je 19. aprila 1931. godine.

Muzej je dobio svoju stalnu zgradu 1935. godine, u ulice Kneginje Ljubice 1, danas Zmaj Jovina 1, u kojoj se i danas nalaze administrativne prostorije Muzeja.

Muzej se kao samostalna ustanova kulture izdvaja 1941. godine pod imenom Gradski muzej, a prvi upravnik Muzeja bio je dr Miodrag Grbić, arheolog, kustos Muzeja kneza Pavla. Tokom Drugog svetskog rata biblioteka muzeja je radila sve do 1943. godine s manjim prekidima, što je izdvaja u odnosu na druge gradske biblioteke. Sredinom 1945. godine, Gradski muzej biva preimenovan u Muzej grada Beograda.

Danas, u fondu Muzeja se čuva preko 157. 000 predmeta koji svedoče o razvoju glavnog grada od praistorije do savremenog doba. Predmeti su raspoređeni u tri odseka, za arheologiju, istoriju i istoriju kulture i umetnosti. Muzej je nadležan i za 20 različitih objekata od čega je 11 muzeja u sastavu. Ti muzeji su: Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Paje Jovanovića, Zbirka ikona Sekulić, Konak kneginje Ljubice, Arheološki lokalitet Vinča, Zavičajni muzej Zemuna, Zavičajni muzej Zrakova, Muzej Mladenovca, Muzej Tome Rosandića, Muzej banjičkog logora, Spomen dom Stepe Stepanovića i Rečni monitor Sava – brod Bodrog, kao i spomenički kompleks Stefanu Nemanji. Pored navedenih muzeja, Muzej grada Beograda baštini i legat Roberta Cihlera Gašparevića, muzičke i književne legate, i raspolaže s nekoliko izlagačkih izložbenih prostorija, koje će uskoro biti otvorene za javnost, među kojima su: Nova zgrada Muzeja u Resavskoj br. 40 b, Moderna scena Muzeja grada Beograda i Salon Muzeja grada Beograda.

Kao izuzetno važna grana rada Muzeja grada Beograda ističe se izdavaštvo i od 1954. godine Muzej izdaje Godišnjak grada Beograda.

Muzej grada Beograda pored svoje osnovne delatnosti prikupljanja, čuvanja i izlaganja građe aktivno učestvuje u kreiranju savremene likovne, primenjene i muzičke scene, podržavajući umetnike, naročito mlade, pružajući im priliku da prikažu svoje radove i prirede koncerte u oblasti klasične muzike. Muzej grada Beograda na godišnjem nivou priredi niz samostalnih i grupnih izložbi, domaćih i stranih autora.

Ukoliko ste ljubitelj istorije i želite samostalno da istražite burnu istoriju Beograda, ovaj muzej je pravo mesto za to. Pravo mesto su i Novi apartmani, specijalizovani portal na kome ćete u sekciji Centar pronaći i odabrati jedan od mnogobrojnih i savršeno opremljenih apartmana u blizini Muzeja grada Beograda, ali i brojnih drugih važnih istorijskih lokacija.

Uživajte u Beogradu baš kao nekada! 

Podeli sa prijateljima


processing...