Nova stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu

Jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova sa preko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti ima novu stalnu postavku koja se mora obići.

Nova stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu

Narodni Muzej u Beogradu osnovan je još daleke 1844. godine i od tada, predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova Srbije. Građa ovog muzeja pažljivo je prikupljana i zahvaljujući brojnim dobrotvorima danas sadrži preko 400 hiljada artefakata iz različitih oblasti koji su razvrstani hronološki po zbirkama, kao i vrstama predmeta i dela. Kolekcija obuhvata istorijske, arheološke, numizmatičke predmete, umetnička ostvarenja i dela primenjene umetnosti, kao i veoma bogat fond starih i retkih knjiga i arhiv dokumentarne građe.

Nova stalna postavka Narodnog muzeja obuhvata ogromni hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa čitava postavka je raspoređena na 5000m² izložbenog prostora. Pažljivo odabrani eksponati, svedoče o izuzetnim arheološkim
istraživanjima, o predstavljanju srpskih vladara kroz umetničke predmete, poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito će voditi posetioce, počev od praistorije, pa sve do savremene umetnosti.

Stručnjaci muzeja potrudili su se da celokupni sadržaj bude što pristupačniji za sve posetioce pa je posebna pažnja posvećena izradi pratećih materijala u vidu tekstova, legendi i digitalnih sadržaja omogućavaju nadasve prijatan boravak u muzeju, ali i mogućnost za otkrivanje i učenje.

U prizmelju Narodnog muzeja posetioci mogu da uživaju u arheološkoj zbirci Narodnog muzeja koja obuhva hronološki raspon od paleolita do antičke grčke, kao i rimske kulture i umetnosti.

Prvi sprat je rezervisan za srednjovekovne predmete izložene kroz deset tematskih celina kojima je predstavljen period od sredine ranog srednjeg veka, do Prvog srpskog ustanka.

Izložbeni prostor na drugom spratu čine tri celine. Dve celine deo su stalne postavke u okviru koje su izložena dela najpoznatijih stranih umetnika, kao i dela iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka. Treću celinu, čini Velika sala, prostor koji se koristi za realizaciju tematskih izložbi kako Narodnog muzeja tako i drugih muzejskih ustanova.

Ukoliko do sada niste posetili Narodni muzej u Beogradu, to jednostavno morate da učinite. Ne samo što ćete u mirnoj i opuštajućoj atmosferi uživati, već ćete sasvim sigurno steći i neka nova znanja, ili se podsetiti na neke davno zaboravljene lekcije. Međutim, pre nego li se uputite ka srpskoj prestonici na Novim apartmanima rezervišite na vreme smeštaj po vašoj želji. U sekciji Strogi centar sigurni smo da ćete pronaći vrhunski smeštaj po vrlo pristupačnoj ceni.

Podeli sa prijateljima


processing...