Beldocs 2019

Beldocs, festival dokumentarnog filma, kulturna manifestacija od sve većeg značaja za razvoj ovog filmskog formata održava se u Beogradu po dvanaesti put u okviru koje će biti prikazano 98 filmova u

Beldocs 2019

Festival dokumentarnog filma u Beogradu pod nazivom Beldocs održava se već dvanaesti put sa ciljem da domaćoj publici predstavi autore i najvažnija ostvarenja iz ove oblasti. Svake godine prikazuje se sve veći broj filmova, a samim tim raste i značaj festivala, kao i grada Beograda, čime on dobija i svoje mesto među svetskim gradovima u kojima se održavaju najozbiljniji festivali dokumentarnog filma.

Fokus festivala je na promociji domaćeg dokumentarnog filma koji na različite načine pomaže kako širenje svesti i upoznavanje publike sa radom ovih autora, tako i samo finansiranje projekata u nastajanju. Ono što je suština dokumentarnog filma jeste istina o svetu u kom živimo, činjenice koje kao obični posmatrači često ne vidimo, socijalne i političke razlike i fenomeni koji prožimaju društvo, kao i naš uticaj i promene u prirodnom okruženju koje uključuju brojna ekološka, energetska i druga pitanja važna za opstanak planete na kojoj živimo.

Ove godine biće prikazano 98 filmova u 14 različitih selekcija. Neka od mesta održavanja su Sava Centar, Cineplexx Ušće, Art Bioskop Kolarac, Muzej savremene umetnosti Beograd, Kinoteka, DKC Beograd, Dom Omladine.

Na festivalu će biti prikazano pet izuzetnih muzičkih dokumentaraca u okviru programu „Intermission“. Među njima izdvaja se film „Bird on Wire: Leonard Cohen“ dokumentarac Tonija Palmera za koji se mislilo da je izgubljen. Na sreću film je pronađen i restauriran pa će beogradska publika imati priliku da vidi turneju ovog velikog umetnika 20. veka zabeleženu kamerom reditelja koji će takođe biti i gost festivala.

Festival će biti otvoren u Kombank areni premijerom filma „Linija života“ reditelja Darka Bajića. U ovom ostvarenju reditelj prikazuje život i rad svog oca, akademskog slikara, Miloša Bajića. Predstavljajući biografiju ovog velikog umetnika, reditelj govori i o surovostima rata, vrednosti života, zloglasnom nacističkom logoru Mathauzen.

Beldocs festival održaće se od 08. do 15. maja 2019. Godine i predstaviće selekciju biografskih, umetničkih i muzičkih ostvarenja iz svetske i domaće kinematografije. Napravite svoj izbor i posetite ovaj sve značajniju i zapaženiju manifestaciju i dajte svoj doprinos razvoju domaće ali i svetske dokumentaristike.

Nakon kvalitetnog filma udoban smeštaj u kome ćete moći da na miru saberete svoje brojne utiske predstavlja baš ono što vam je potrebno. Zato se postarajte na vreme i odaberite smeštaj koji vam najviše odgovara. Na našem sajtu očekuje vas veliki izbor najkvalitetnijih smeštajnih kapaciteta u Beogradu po najpovoljnijim cenama. 

Podeli sa prijateljima


processing...