Beogradski džez festival 2019

Beogradski džez festival otvara se ove godine po trideset peti put pod sloganom „Džez svetkovina – Jazz Celebration“ u kultnom beogradskom mestu Dom Omladine.

Beogradski džez festival 2019

Trideset i peto izdanje Beogradskog džez festivala nosi slogan „Džez svetkovina – Jazz Celebration“ održaće se u periodu od 22. do 27. oktobra 2019. godine. Poseban značaj ovogodišnjeg festivala, kao i njegovog jubilarnog izdanja ogleda se u dugogodišnjoj tradiciji koju nosi.

Za ljubitelje džeza, muzike i umetnosti uopšte, kao i za grad Beograd ova manifestacija predstavlja događaj od posebnog značaja i iz godine u godinu beleži sve veću zapaženost i posećenost. Tokom najavljenih šest dana festivala održaće se oko trideset koncerata praćenih bogatim programom kao i različitim džez sadržajem. Pored Doma Omladine, mesto održavanja koncerata biće i Kombank dvorana (bivša dvorana Doma sindikata). Koncept najavljenog sadržaja u Kombank dvorani zasnovan je na tradiciji i istoriji džeza, dok će sala Amerikana Doma Omladine biti više okrenuta intrigantnoj i uzbudljivoj budućnosti ovog uvek zanimljivog muzičkog pravca.

Za sve ljubitelje ovog pravca, kao i muzike uopšte, za poznavaoce džeza i ljubitelje kvalitetnog i dobrog zvuka organizator festivala je ove godine pripremio dolazak velikih i poznatih imena džez muzike, kao i manje poznatih imena koji danas istražuju i definišu ovaj žanr za neke buduće generacije.

U Kombank dvorani će nastupati čuveni Mingus Big Band, orkestar duge tradicije koji sa razlogom danas nosi epitet jednog od najboljih big bendova na svetu. Pored ovog čuvenog benda očekuje se i nastup vokala i dive džeza Dajen Rivs koja svakako važi za jedan od najvećih vokala džez muzike koje danas nastupaju u svetu. Beogradskoj publici će se u okviru ovog festivala ponovo predstaviti i poznati flautista i saksofonista Charles Lloyd, u svetu džeza poznat kao improvizator i inovator, čuven po spajanju džeza sa ostalim muzičkim stilovima. U Sali Amerikana u Domu omladine nastupiće francuski violinista Teo Sekaldi i sekstet Freaks, kao i sekstet Axes i Žoao Mortagua.

Na istom mestu će, od onih manje poznatih, ali svakako velikih talenata, nastupiti britanski trubač Henri Spenser i kvintet Juncture.
Uz ovoliko značajnih imena džez scene, odlične sadržaje i dobru organizaciju festivala, dobar provod i uživanje u izvrsnim muzičkim kompozicijama je bez sumnje i potpuno zagarantovana.

Ukoliko ste ljubitelj džeza, ovakav spektakl jednostavno nećete smeti da propustite. Ovakva dešavanja su tradicionalno veoma posećena, pa zato posetite na vreme portal Novih Apartmana i u sekciji Strogi Centar, odaberite apartman baš po vašoj meri. 

Podeli sa prijateljima


processing...