Beogradski maraton 2018.

U Beogradu se 21. aprila, 31. put po redu održava tradicionalna sportska manifestacija ”Beogradski maraton” koja će i ovoga puta okupiti najbolje maratonce sveta.

Beogradski maraton 2018.

U Beogradu se s proleća tradicionalno održava najveći i najmasovniji sportski događaj, koji je, odlukom Skupštine grada, proglašen događajem od posebnog značaja za Beograd. Naravno, u pitanju je Beogradski maraton. Još davne 1988. godine novinar Đoko Vještica i Brana Radović inicirali su organizaciju jednog ovakvog događaja sa idejom da se obnovi trka od Obrenovca do Beograda koju je još 1910. godine organizovao Srpski olimpijski klub.

Ovogodišnji Beogradski maraton, 31. po redu, održaće se u subotu 21. aprila u tri discipline. Kao i svake godine, najkraća trka je trka zadovoljstva u dužini od 5 km, start trke je u 10:15 h ispred Narodne skupštine Srbije. Imajući u vidu zabavni karakter ove trke, pravo učešća u trci zadovoljstva imaju svi i ona nije takmičarskog karaktera.
Polumaraton u dužini od 21,1 km startuje u 10h na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Resavske ulice, Brankovim mostom prelazi se na Novi Beograd, trči se preko mosta na Adi, a potom povratak do hotela “Moskva” gde se nalazi cilj.
Najzahtevnija disciplina ovog takmičenja svakako jeste Maraton, trka duga 42,195 km, koja počinje u 10h. Start trke je na raskrsnici Bulevara Kralja Aleksandra i Resavske, a cilj ispred hotela “Moskva”.

Beograđani se ovom događaju raduju iz više razloga. Pre svega, Beograd u ovim danima, a posebno na dan održavanja takmičenja, dobija drugačiji izgled i u gradu se oseća jedan novi duh mladosti, vitalnosti i zadovoljstva. Osim toga, ovaj događaj u Beograd dovodi brojne postioce među kojima su u prvom redu takmičari koji učestvuju u trkama, kao i njihovi stručni štabovi igosti, zatim inostrani novinari koji prate ovaj događaj, ali i brojni pasionarani zaljubljenici u ovu specifičnu i i drevnu sportsku disciplinu.

Povodom ovog događaja svake godine u Beograd dolaze važna svetska imena iz sveta maratona koji svojim učešćem uveličavaju čitavu manifestaciju. Ove godine promoter Beogradskog maratona je čuveni Henri Rono, atletičar koji važi za jednog od najboljih i koji je svojim rezultatima postavljao nove standarde i pomerao granice. Najveće uspehe postizao je 70-ih i 80-ih godina, a svojim prisustvom svakako će doprineti značaju 31. Beogradskog maratona.

Pored glavnog događaja, maratona koji se održava 21. aprila, organizatori se trude da upriliče i niz drugih, sporednih događaja, te će se tako 14. aprila ove godine u Zoo vrtu održava Dečiji maraton sa ciljem da se promoviše značaj fizičke aktivnosti kod dece na kvalitetan i srećan život.
Još jedna zanimljivost u vezi sa održavanjem maratona u Beogradu, tiče se jedne sasvim nove trke „Beograd na pisti“ (BEG5Runway) koja će se premijerno održati 3. juna ove godine. Trka „Beograd na pisti“ organizovaće se u saradnji sa Aerodoromom „Nikola Tesla“, na stazi dužine 5 km, koja je postavljena na poletno-sletnoj pisti aerodroma. Tradicija održavanja maratonskih trka na pistama aerodroma počinje 1972. godine na aerodromu JFK u Njujorku i od tada se održava svake godine. U pitanju je zaista nesvakidašnja trka, za organizatore vrlo zahtevna, ali i veoma atraktivna.

Novi apartmani pozivaju sve učesnike ove sportske manifestacije da prilikom svog boravka u Beogradu odaberu jedan od brojnih smeštajnih kapaciteta iz ponude našeg portala. Na adresi noviapartmani.com odaberite ugodan smeštaj koji će vam omogućiti da pronađete neophodnu snagu i odmorni krenete u trku po beogradskim ulicama. Takođe, u sekciji “Apartmani sa đakuzijem” možete pronaći veliki broj luksuzno opremljenih smeštajnih kapaciteta gde ćete biti u mogućnost da se kao u vrhunskom spa centaru revitalizujete i opustite nakon ekstremnih psihofizičkih napora koji su neminovni pratilac ovog takmičenja. 

Podeli sa prijateljima


processing...