Beogradski sajam knjiga 2018

Beogradski sajam knjiga predstavlja najveću domaću, ali i jednu od najvećih evropskih sajamskih manifestacija posvećenu književnosti i pisanoj reči.

Beogradski sajam knjiga 2018

Međunarodni beogradski sajam knjiga već 63. put za redom održava se na radost svih književnih stvaralaca, izdavača i ljubitelja knjige sa ovih prostora. U periodu od 21. do 28. oktobra slaviće se knjiga i pisana reč, te mnogi poštovaoci ove umetnosti sa nestrpljenjem iščekuju ponovno otvaranje vrata sajma.

O veličini, posećenosti i značaju ovog sajma sasvim dovoljno govore činjenice koje ga svrstavaju među tri najznačajnije manifestacije ove vrste u Evropi. Prošle godine na sajmu je registrovano preko hiljadu učesnika, od tog broja više od petsto su direktni izlagači i to kako domaći tako i inostrani iz dvadesetak zemalja. Više od 15.000 kvadratnih metara izložbenog prostora je maksimalno iskorišćeno, te je ukupan izložbeni prostor zauzimao oko 30.000 bruto kvadratnih metara. U toku osam sajamskih dana registrovano je više od 187.000 posetilaca iz zemlje, regiona i sveta.

Počev od 2002. godine, beogradski sajam posebnu pažnju posvećuje zemlji – počasnom gostu sajma. Počasni gost ima priliku da na istaknutom mestu, u saradnji sa organizatorom, prezentuje svoje izlagače, autore, izdanja kao i svoju kulturu. Zemlje počasni gosti do sada su bili: Norveška, Kanada, Francuska, Velika Britanija, SAD, Italija, Japan, Grčka, Švedska, porutugalski jezik, Mađarska, Poljska, Kina, Rusija, Iran, kao i zemlje nemačkog govornog područja. Ove godine zemlja počasni gost biće Maroko.

Tradicionalno sajam otvara neko od domaćih poznatih pisaca, te su tokom prethodnih godina sajam otvarali naši nagrađivani književnici kao što su: Svetlana Velmar Janković, Vida Ogrnjenović, David Albahari, Ljubomir Simović, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Dragan Velikić, Laslo Vegel i druga istaknuta pera domaće poezije i proze.

Takođe, običaj je da svake godine sajam poseti i neko od književnih imena poznatih širom sveta, pa su tako svojim pristustvom sajam knjiga u Beogradu uveličavali i Erika Džong, Toni Parsons, Peter Handke, Patrik Beson, Nacuki Ikezava, Čarls Simić, Elizabet Abot i drugi.

Ova kulturna manifestacija, od velikog je značaja za Beograd, možda i najznačajnija, jer u Beograd dovodi mnoga poznata imena iz sveta književnosti i izdavaštva. Međutim njen značaj za ceo region takođe nije zanemarljiv, jer u toku osam dana sajma, pored predstavljanja novih naslova, bogate ponude knjiga na jednom mestu i to po sajamskim cenama, biva upriličen i veoma raznovrstan prateći program u vidu tribina, susreta, konferencija. Takođe, svi izlagači, osim prezentovanja svojih izdanja, imaju priliku da vide i čuju, kao i da se sretnu sa najznačajnijim piscima i autorima najprodavanijih naslova, kao i drugim izdavačima.

Ukoliko i vi spadate u one koji svake godine sa nestrpljenjem iščekuju oktobar kako bi zadovoljili svoju strast za pisanom reči i planirate da posetite Beograd upravo zbog ove kulturne manifestacije, predlažemo vam da za vreme svog boravka odaberete smeštaj na Banovom brdu, koja zbog svoje pozicije i blizine Beogradskog sajma predstavlja idealnu adresu za sve ljubitelje književnosti koji su krenuli u “hodočašće” pod kupolama Beogradskog sajma. Međutim, svakako pogledajte i druge brojne smeštajne kapacitete u ponudi Novih apartmana i odaberite baš onaj smeštaj koji vam najviše odgovara. 

Podeli sa prijateljima


processing...