BITEF - Prolog 2020

Čuveni festival BITEF će i u godini pandemije korona virusa biti održan po 54. put po redu pod intrigantnim nazivom „Na ivici budućnosti“.

BITEF - Prolog 2020

Zbog razvoja epidemiološke situacije, ali i čitavog toka pandemije korona virusa koja je već početkom ove godine zavladala svetom i bukvalno u sve sfere društva unela značajne promene, mnoge manifestacije su otkazane, ili su odložene za neko vreme. Svet teatra prolazi kroz svojevrsnu krizu, ne samo zbog finansijskih poteškoća već i zbog ostalih ograničenja koja je nametnula novonastala situacija. Sve ovo otežalo je pripremu i organizaciju ovog veoma značajnog festivala, te će Beogradski Internacionalni Teatarski Festival, popularni BITEF ove godine biti održan u jednom malo drugačijem, skraćenom obliku.

Planirano je da se spojeno 54. i 55. izdanje BITEF-a održe sledeće godine, a ove godine održaće se BITEF - PROLOG, kao svojevrsna najava tog događaja. BITEF - Prolog zadržao je planirani naziv 54. izdanja – Na ivici budućnosti.

Saglasno svim zdravstvenim i epidemiološkim merama i procedurama, svi događaji planiranog BITEF – Prologa odvijaće se samo u Bitef teatru, kao i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu. Pored planiranih predstava BITEF-Prolog sadržaće i uobičajen prateći program uključujući performanse, naučne tribine, razgovore i susrete sa umetnicima i autorima pozorišnih predstava.

BITEF – Prolog biće održan u periodu od 12. do 14. septembra.

Svakako najznačajniji ili najupečatljiviji događaj u okviru programa biće predstava Dolina jeze reditelja Štefana Kegija, dok će na svečanom otvaranju festivala biti izvedena predstava Tragovi koreografa i reditelja Vima Vandekejbusa. Takođe, na festivalu će biti izvedena i ansambl predstava pod nazivom – 2020 koja je nastala po motivima tekstova Juvala Noe Hararija. Autor je hrvatski reditelj Ivica Buljan, a predstava je nastala u koprodukciji slovenačkih teatara. Ne možemo izostaviti da pomenemo i predstavu Beogradskog dramskog pozorišta Living Room, koja će biti jedini domaći predstavnik na festivalu, a reditelj i scenograf je nemački autor Ersan Mondtag.

Navedene predstave su samo deo programa trodnevne manifestacije koja će beogradskoj publici, doduše u smanjenom obimu, ali ne i u smanjenom doživljaju pružiti kvalitetno i po svemu posebno podsećanje na teatarski život koji nam je svima veoma nedostajao.

Ukoliko ste ljubitelj pozorišta, ali i malo drugačijeg, čak, pomalo progresivnijeg umetničkog izražavanja, iskoristite ovu priliku i u ovom čudnom vremenu za vreme trajanja festivala prošetajte se ulicama i trgovima Beograda i na odgovoran način uživajte u predstavama interesan predstavama BITEF-a. Takođe, uživaćete i u svom luksuznom, a veoma povoljnom smeštaju ukoliko posetite internet strane www.noviapartmani.com i u sekciji Strogi centar odaberete pronađite apartman po vašoj meri. S obzirom na lokaciju i blizinu Kalemegdana, ovaj put vam predlažemo APARTMAN KNEZ, udoban i u centru svih zbivanja Beograda!

Podeli sa prijateljima


processing...