Dani Beograda 2018 - Beogradski vremeplov

Od 16. do 19. aprila svake godine se u srpskoj prestonici održavaju “Dani Beograda”, praznik koji slavi veličinu i burnu prošlost našeg grada.

Dani Beograda 2018 - Beogradski vremeplov

Svaki grad ima svoj dan, dan nastanka, oslobođenja, dan koji je obeležen nekim važnim kulturnim, ili istorijskim događajem. Ove godine dani grada Beograda biće obeleženi pod sloganom „Beogradski vremeplov“.

Beograd je do pre nekoliko godina, kao svoj dan obeležavao 20. oktobar jer je to dan njegovog oslobođenja od nacističke Nemačke za vreme Drugog svetskog rata. Međutim, istoričari su za mesec april na kraju utvrdili da je značajniji i odlučeno je da se period od 16. do 19. aprila svake godine obeležava kao „Dani Beograda“.

Razlog zbog kojeg je period od 16. do 19. aprila proglašen za najvažniji praznik grada je dviojak.Pre svega, Slovensko ime grada – Beograd, prvi put se spominje u zvaničnim spisima koja su datirana na 16. april 878. godine. Drugi razlog je da je poslednji turski paša, komandant Beograda za vreme okupacije Osmanskog carstva 19. aprila 1867. godine simbolično predao ključeve grada knezu Mihajlu Obrenoviću i kada je posle tri veka okupacije Beograd ponovo postao srpski grad. Prošle godine je obeležen jubilej, 150 godina od ovog zaista važnog događaja.

Za vreme trajanja praznika u Beogradu će se na različitim lokacijama održavati brojne manifestacije, izložbe, predavanja i tribine koje će biti otvorene za sve građane sa ciljem veličanja važnosti našeg grada i brojnih istorijskih dešavanja kojih je Beograd bio svedok.

dani-beograda-manifestacija-beogradski-vremeplov

Među brojnim dešavanjima ovogodišnje manifestacije valja izdvojiti nastup čuvenog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” koji će 16. aprila u 17 časova nastupiti na Trgu republike. Takođe, valja izdvojiti i organizovane obilaske i predavanja na različite teme iz istorije Beograda, pa će se posebna pažnja posvetiti Kalemegdanskoj tvrđavi. Svi zainteresovan građani, kao i gosti Beograda koji u ovom periodu budu u našem gradu moći će da besplatno obiđu čuvenu tvrđavu tako što će se 17. aprila priključiti jednoj od besplatnih tura koje će u 12, 14 i 16 časova kretati od Spomenika zahvalnosti Francuske.

Ovo je samo mali deo bogatog sadržaja koji će se za vreme trajanja manifestacije održavati u Beogradu. Novi apartmani vas pozivaju da se na oficijalnim stranama i društvenim mrežama ove manifestacije detaljnije informišete o svim detaljima vezanim za ovogodišnju manifetaciju. Sve to možete da uradite iz udobnosti svog apartmana koji ćete na našem sajtu izabrati. Ovaj put predlažemo da odaberete apartmane Strogi centar  za vas idealan smeštaj koji se nalazi u blizini istorijskog jezgra grada i odakle ćete bez napora stići na svaku lokaciju na kojoj ćete uživati u raskošnim tematskim dešavanjima. 

Podeli sa prijateljima


processing...