FEST 2017 Sedma umetnost u prvom planu

Od 24. februara do 5. marta 2017. godine u Beogradu se održava 45. FEST, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada posvećena sedmoj umetnosti.

FEST 2017 Sedma umetnost u prvom planu

U periodu od 24. februara do 5. marta u Beogradu se održava 45. Beogradski međunarodni filmski festival FEST 2017. Ovaj festival svakako predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija grada.

Počev od 1971. godine, kada je održan prvi FEST, pa sve do danas, ovaj festival bio je domaćin kultnih reditelja i njihovih ostvarenja. Neki od njih su svoju međunarodnu reputaciju stekli upravo na ovom festivalu.

O važnosti FEST-a govori i činjenica da su brojne svetske zvezde skoro svake epohe, prepoznavajući vrednost i specifičnu atmosferu, dolazi na ovaj festival i time nedvosmisleno pružali podršku njegovom radu kao i neskrivenoj želji da se ovdašnjoj publici prikaže ono najbolje što svetska kinematografija ima da pruži. Piter Fonda, Denis Hoper, Robert De Niro, Džek Nikolson, Kirk Daglas, Frensis Ford Kopola, Miloš Forman, Bernardo Bertoluči, Roman Polansk, Monika Beluči, Džoni Dep samo su neki od legendi svetskog filma koji su posećivali FEST dajući ovom festivalu svojevrsnu dozu glamura svojstvenu za daleki Holivud.

Jedna od glavnih karakteristika ovog festivala, kao i grada u kome se on održava, jeste upravo njegova otvorenost. Tokom 45 godina održavanja, vrata FEST-a su uvek bila širom otvoren za sve autore i filmove koji svojim kvalitetom to zavređuju, bez obzira sa kojih meridijana oni dolazili. Time je publika FEST-a još od njegovih početaka, bila u mogućnosti da se upozna sa manje poznatim, ali veoma kvalitetnim kinematografijama, da kroz film pronikne u kulturu tih naroda i shvati društvene konstalacije u tim dalekim zemljama i regionima.

Od 2015. godine festival je stekao i takmičarski karakter od kada se na osnovu glasova stručnog žirija proglašavaju pobednici svake takmičarske selekcije. Pored ovih, tada je uvedena i nagrada “Beogradski pobednik”, nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i za dosadašnje stvaralaštvo, a koja se dodeljuje počasnim gostima festivala.

Ovogodišnji FEST na svom repertoaru sadrži brojne i različite selekcije u kojima se nalaze najkvalitetniji filmovi iz konkretne kategorije od kojih izdvajamo GALA 45, GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM, GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE, i SRPSKI FILM.
Ne treba zaborviti ni FILM OTVARANJA koji skoro po pravilu predstavlja vrhunsko ostvarenje kinematografije i kao takvo zaslužuje da otvori jedan ovakav festival.
FEST 2017 otvoriće film proslavljenog domaćeg, ali i svetskog reditelja Emira Kusturice “Na mlečnom putu”.

Pored navedenih selekcija treba istaći i FESTIĆ, program koji je namenjen najmlađim populacijama i sadrži odabrane kvalitetne igrane i animirane filmove sa ciljem da se najmlađe populacije od svojih malih nogu edukuju i steknu mogućnost prepoznavanja čari kvalitetnih ostvarenja sedme umetnosti.

Osim projekcija filmova, ovaj festival prate i druge kulturne manifestacije posvećene sedmoj umetnoti, poput mnogobrojnih publikacija, izložbi i simpozijuma posvećenih filmu.

Ovogodišnji program festivala održavaće se u Sava centru, kultnom zdanju i mestu na kome se ovaj festival već decenijama tradicionalno otvara i zatvara. Osim u Sava centru program festivala biće prikazivan i u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana, kao i u bioskopu Cineplexx Ušće. Pored ovih dvorana, različiti programi i projekcije odvijaće se i u Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju jugoslovenske kinoteke, kao i u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Obzirom da smo pasionirani ljubitelji sedme umetnosti i već deceniju unazad redovni posetioci ove kultne beogradske manifestacije sajt noviapartmani.com preporučuje sledeće filmove koje jednostavno morate da pogledate.
Pre svega, tu je film “Na mlečnom putu” koji ujedno i otvara ovogodišnji FEST. Film je režirao Emir Kusturica a u njemu glavne uloge tumače Monika Beluči, Miki Manojlović, Sergej Trifunović i Sloboda Mićalović.

Zatim, preporučujemo film “Noćne zveri” od reditelja Toma Forda. U selekciji GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE izdvajamo film “Paterson” kultnog reditelja Džima Džarmuša. Selekcija SRPSKI FILM takođe sadrži interesantne naslove od kojih izdvajamo “Dnevnik mašinovođe”. U selekciji FEST 45 pažnju nam je privukao film “Američka pastorala” koji potpisuje Jan Mekgregor. Na kraju, film koji zatvara ovogodišnji festival takođe zaslužuje našu preporuku. U pitanju je film čuvenog Skorsezea “Tišina”, živopisna priča o Japanu 17. veka, priča o samurajima i njihovom kodeksu i otporu ka promenama.

Ukoliko ste nameravali da posetite Beograd obavezno odvojite vreme i odaberite barem jednu projekciju koju ćete u miru pogledati. Ako nikada niste bili u gradu na dve reke, sada je pravo vreme za to. Ovo je period kada Beograd postaje centar filmske umetnosti i glamura koji je za film neraskidivo vezan.

Sajt Noviapartmani sadrži veliki broj smeštajnih kapaciteta koji će svojim luksuzom, čak i pored nedostatka “crvenog tepiha”, omogućiti da se osećate kao prava filmska zvezda. Ukoliko planirate boravak u Beogradu pogledajte našu ponudu na www.noviapartmani.com i odaberite smeštaj po vašoj meri. A kada se smestite, odvojite malo vremena i pogledajte barem jedan od filmova sa ovogodišnjeg FEST-a i postanite deo ovog legendarnog kulturnog dešavanja Beograda. 

Podeli sa prijateljima


processing...