Marina Abramović u Muzeju savremene umetnosti

Jedna od najvećih svetskih umetnica današnjice održaće izložbu u Muzeju savremene umetnosti u svom rodnom gradu Beogradu.

Marina Abramović u Muzeju savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizovaće ove godine izložbu „Čistač“ Marine Abramović. Izložba će biti otvorena 21. septembra i trajaće sve do 20. januara 2020. godine. Izložba „Čistač“ premijerno je prikazana 2017. godine u Švedskoj, potom je obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Poslednja stanica na ovoj turneji upravo je Beograd, sasvim simbolično jer je Beograd mesto rođenja i početka karijere ove svetske umetnice.

Čak i oni koji ne znaju mnogo o njenom radu i delu čuli su za njeno ime jer je sa razlogom i zasluženo dobila epitet jedne od najvećih umetnica današnjice, pa se u tom kontekstu često pominje u javnosti. Rođena je 1946. godine, crnogorsko-srpskog je porekla, a studije je završila u Beogradu i Zagrebu.
Tokom svoje karijere u više navrata bila je i predavač na akademijama i fakultetima, a širom sveta poznata je kao konceptualni umetnik performansa.

Izložba „Čistač“ je retrospektiva Marine Abramović, koja hronološki, po fazama, prikazuje rad i delo umetnice počev od prvih ranih slikarskih radova. Potom su usledili konceptualni radovi i solo performansi kao i zajednički rad sa tadašnjim životnim partnerom Ulajem. Posle ove faze, umetnica se vraća solo karijeri kojom potvrđuje status jedne od najvećih umetnica. Njena umetnost performansa imala je ogromnu zapaženost još tokom sedamdesetih godina kada je počela da testira i proverava granice izdržljivosti ljudskog tela i uma. Neki od zapaženih svakako su Ritam 10, čuveni performans sa noževima koji je izvela u Edinburgu 1973. godine. Zatim performans iz 1974. godine kada je ušavši u centar velike zapaljene zvezde izgubila svest gušeći se. Gubitak svesti proživela je i u performansu pod nazivom “Ritam 4“ ispitujući kapacitet svojih pluća uz pomoć industrijskog ventilatora. U performansu „Ritam 0“ umetnica je sebi dala pasivnu ulogu, dok je publici podelila najrazličitije predmete kojim su mogli da joj nanose zadovoljstvo, ili bol. Performans je trajao šest sati. „Umetnik je prisutan“ čuveni je perfomans izveden u muzeju MOMA u Njujorku. U ovom performansu pored umetnice učestvovali su i posetioci, a među njima i poznata imena kao što su Lou Reed, Bjor, Lady Gaga.

marina-abramovic

Ovaj performans trajao je više od 763 sata tokom kojih je umetnica nepomično sedela na stolici, a posetioci su sedeli naspram nje.

Ukoliko ste jedan od ljubitelja moderne i konceptualne umetnosti koji će u Beograd doći baš zbog posete ovoj veoma interesantnoj i važnoj izložbi, mi iz Novih apartmana predlažemo vam da na našem sajtu u sekciji Novi Beograd odaberete jedan od mnogobrojnih fantastičnih apartmana koji se nalaze u blizini Muzeja savremene umetnosti i uživajte u umetnosti, ali i u lepotama Beograda, sa mesta gde se Sava uliva u Dunav uz prelep pogled na drevni Kalemegdan. 

Podeli sa prijateljima


processing...