Međunarodni dan žena 8. mart

8. mart globalno predstavlja veoma važan simbol vekovne borbe žena za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost lepšeg pola u svetu muškaraca.

Međunarodni dan žena 8. mart

Lepši pol (da ne kažem slabiji, s obzirom da ću se tako odati i otkriti da današnji tekst piše muškarac) iza sebe ima mnogo iskustva u rovovskoj borbi protiv vetrenjača, a koja je imala samo jedan cilj – sticanje ekonomskih, socijalnih i političkih prava, prava koja neki od nas danas uzimaju zdravo za gotovo, a koja su bila u potpunosti nedostupna ženama širom sveta, dok u nekim zemljama i dan danas. Pored Saudijske Arabije i sličnih zemalja sa striktnim tumačenjem verskih pravila sa početka nove ere, interesantan podatak je da su žene u Švajcarskoj, državi koja za nas sa Balkana predstavlja oličenje vrhunskog političkog i ekonomskog sistema, da ne kažem raj, tek 1972. godine stekle pravo glasa!

Danas je situacija flagrantno drugačija i s obzirom na situaciiju sa početka 20. veka, napredak je veoma vidljiv, maltane kao ni u jednoj drugoj oblasti. Međutim, razlike i dalje postoje i jasno su uočljive svima onima koji to žele. Iskreno, nisam pristalica feminističkih pokreta, kao što nisam pristalica i svih ekstremnih organizacija i pokreta, koliko god oni bili liberalni i napredni, a ciljevi plemeniti i ispravni, međutim, u ovom slučaju moram da se složim da su i dalje pripadnice ženskog pola, globalno posmatrano, u inferiornijem položaju. Kao tipičan muškarac, zadržaću se samo na jednom primeru i tipičnoj muškoj temi – sportu. Ja sam jedan od onih koji se zalažu za povećanje nagradnih fondova vrhunskih sportistkinja. Pri tom, ne predlažem ja izjednačavanje, s obzirom da je u pitanju striktno ekonomski kriterijum, odnosno zakon ponude i tražnje (fudbal je definitivno gledaniji kada ga igraju muškarci, što rezultira mnogo većim profitima od marketinških ugovora, sponzorstava, prava tv prenosa…), ali povećanje nagradnih fondova i što je još važnije, aktivan rad na popularizaciji ženskih verzija globalno popularnih sportova smatram kao jedan od vidova izjednačavanja prava žena.

U svakom slučaju, bez obzira na sve gore navedeno, u današnje vreme svakodnevno smo svedoci da se po ovom pitanju stvari globalno kreću na bolje. Sve je više uspešnih i obrazovanih žena na rukovodećim pozicijama velikih kompanijia, žene zauzimaju najvažnije političke funkcije u zemljama (pa samo pogledajte Srbiju i Hrvatsku) i generalno je diskriminacija žena na mnogo nižem nivou. Ako posmatramo globalno, čak su žene u Saudijskoj Arabiji dobile mogućnost da voze automobile!???!

Izuzimajući sve ove pozitivne primere, naravno da postoji prostora za napredak. Zbog toga, mi sa Novih apartmana predlažemo da upravo vi to učinite i da iskoristite ovaj datum kao povod za sitna zadovoljstva i barem jedan lep gest kojim ćete vašu suprugu, devojku, majku, sestru, koleginicu, ili dragu komšinicu iznenaditi i ulepšati joj taj dan. Često je dovoljan i najmanji znak pažnje kojim ćete staviti do znanja da vam je stalo i da ste jedan od onih modernih muškaraca, sigurnih u sebe i svesnih činjenice da smo svi mi ljudi, bez obzira na pol.

Novi apartmani takođe mogu da predstavljaju i veoma dobru ideju da iznenadite najdražu žensku osobu u vašem životu i da joj na Dan žena priredite jedno iznenađenje – uživanje u jednom od brojnih beogradskih apartmana sa mini spa centrima i tako joj omogućite da se oseti zaista posebno. Na našem sajtu posetite sekciju apartmani sa đakuzijem i omogućite sebi i svojoj najdražoj ženskoj osobi zaista nezaboravne trenutke.

I na kraju, samo malo podsećanje, bez obzira na proklamovani praznik, svaki dan u godini trebalo bi da bude 08. mart, dan kada mi muškarci iskazujemo poštovanje prema svim pripadnicama ženskog pola, poštovanje kakvo one svakako zaslužuju! 

Podeli sa prijateljima


processing...