Noć Muzeja 2019

Noć muzeja po šesnaesti put u Beogradu i Srbiji kada će svoja vrata otvoriti brojne ustanove kulture, ali i zanimljiva i intrigantna mesta.

Noć Muzeja 2019

Organizatori i sponzori Noći muzeja sa ponosom i ushićenjem najavljuju šesnaesto za redom održavanje ove važne manifestacije. Kada je Noć muzeja prvi put održana u Beogradu, svoja vrata je otvorilo svega pet ustanova u gradu, a okupilo se oko četiri hiljade posetilaca. Samo nekoliko godina kasnije, ova ozbiljna kulturna kontaminacija zahvatila je ne samo Beograd nego i mnoge gradove širom Srbije.

Danas se Noć muzeja održava u preko šezdeset gradova u Srbiji, a u Beogradu svoja vrata otvara više od šezdeset ustanova kulture i istorije. Tokom samo jedne noći na stotine hiljada ljudi obilazi intrigantna i zanimljiva mesta, ne samo najvažnije muzeje, galerije, pozorišta i izložbene prostore, već i brojne druge lokacije, od kojih mnoge samo tokom te noći otvaraju vrata za posetioce.

Celokupan program podeljen je u nekoliko tura i tematskih celina, a svake godine okosnicu te noći predstavlja jedna ideja koja se posebno izdvaja i objedinjuje čitav sadržaj koji se prikazuje i nudi posetiocima. Tako će posle velikih i malih Revolucija i velikih Pobeda ove godine na red doći Sloboda. U okviru ture Neispričane priče koja se organizuje u saradnji sa kanalom Viasat History posetioci će se podsetiti velikog i neponovljivog Vudstoka, hipi ere, noćnog života iz prethodnih decenija, starih kafana, jednom rečju duha slobode koji je provejavao tokom godina koje su ostale iza nas.

Muzej12

Kako se pojam slobode doživljavao i osvajao kroz istoriju i šta je to zajedničko u osvajanju slobode, šta to predstavljaju umetničke slobode i o kojim to sve oblicima slobode mnogi od nas i ne razmišljaju? Nadamo se da će nam ova Noć muzeja dati odgovore na neka od ovih pitanja i nadahnuti nas da o ovome više razmišljamo. Ovo je ujedno i prilika da obiđemo neka nova mesta koja inače ne bismo imali mogućnost da posetimo, ali i da dobro poznate i važne ustanove poput Narodnog ili Etnografskog muzeja vidimo u jednom drugačijem svetlu. Noć muzeja ove godine održava se 18. maja sa početkom u 16 h i traje do ponoći.

Ukoliko ste ljubitelj muzeja i ove veoma važne manifestacije, a planirate da posetite Beograd sredinom maja, u sekciji STROGI CENTAR odaberite smeštaj koji vam po svim karakteristikama najviše odgovara. Izbor je zaista veliki, baš kao i ovogodišnja Noć muzeja.

Novi apartmani vam žele lep provod! 

Podeli sa prijateljima


processing...