Noć veštica u Beogradu

Noć koja zastrašuje jedne, drugima obećava nezaboravan provod u gradu. Prevaziđite strah i provedite se kao nikada u životu uz maskirane žurke i dobru atmosferu.

Noć veštica u Beogradu

Poreklo

Noć veštica se obeležava svake godine 31. oktobra, u noći uoči Svih svetih, a vodi poreklo iz keltske mitologije i paganskih običaja. Irski imigranti su praznik preneli u Severnu Ameriku i od tada se Noć veštica proslavlja ili obeležava na neki način u skoro celom svetu. Kelti koji su živeli na prostorima današnje Irske su 1. novembra slavili svoju novu godinu, a noć pred doček su slavili ‘’Samhain’’, pagansko božanstvo. Verovali su da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju i da mogu da uzrokuju mnoge probleme, zato su pravili lomače gde su se ljudi okupljali da bi prineli žrtve svojim božanstvima. U toku proslave su nosili kostime mahom od životinjskih glava i kože. Gali su pak verovali da ovaj praznik označava dan kada se nebo i zemlja spajaju i kad se mrtvi mešaju sa živima.

Moderno obeležavanje

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su pravljenje lampi od tikve, gledanje horor filmova, pričanje i čitanje strašnih priča, paljenje lomača i kostimirane zabave. U severnoj Americi je popularno i to da deca idu od vrata do vrata i traže slatkiše, dok su pritom prerušena i maskirana u razne super heroje, strašila i čudovišta. U Meksiku se obeležava drugačije, prisustvuje se crkvenim misama i na grobljima se pale sveće za preminule. Stvorenja koja se najčešće vezuju za praznik su veštice, slepi miševi, kosturi, crne mačke, sove, pauci i đavoli. U zemljama gde proslavljanje Noći veštica nema dugu tradiciju uglavnom se organizuju proslave i maskembali gde je dobra zabava uz dosta pića zagarantovana. Jedna od takvih zemalja je i Srbija.

Proslava u Srbiji

Kao što smo već rekli, Srbija tradicionalno nije zemlja koja je obeležavala Noć veštica, ali se u poslednjih nekoliko godina stvari menjaju, organizuju se predstave zabavnog karaktera, razna okupljanja, maskembali i noćne žurke za mlade. U mnogim tržnim centrima se organizuju maskembali za najmlađe koji su taj jedan dan heroji, strašna stvorenja ili likovi iz poznatih crtanih filmova. Mnogi se odluče da odu na putovanje u Transilvaniju, domovinu Drakule, neki gledaju čuvene horor filmove, dok se ipak velika većina odluči da ode na sada već čuvene tematske kostimirane žurke.

Beograd

Grad koji je svakako prepoznatljiv po dobrom provodu i zabavi, pun lepih devojaka i dobrih momaka i za Noć veštica svakako nudi dobar provod. Dosta klubova organizuje svoje maskembale, neki od njih već nekoliko godina za redom, neki su novi, ali svi obećavaju zabavu. Takođe će dosta pabova i kafića organizovati tematske žurke sa ovim motivima i sigurni smo da će svako od Vas naći nešto zanimljivo za sebe. Imajte na umu da zbog toga što ovogodišnja Noć veštica pada u ponedeljak da će dosta događaja biti vikend pre toga, u subotu i nedelju 29. i 30. oktobra.

noc-vestica-beograd

Go2 Halloween 9

Autentična žurka koju svake godine poseti hiljade ljudi, organizovana u skladu sa poznatom i popularnom temom prepoznatljivom za ovaj praznik. Bal pod maskama, sa horor temom će se odigrati u subotu 29. oktobra u klubu Dragstor Fabrika. Tema žurke je Danteova ‘’Božanstvena komedija’’. Upečatljiva scenografija koja kao i svake godine nikog ne ostavlja ravnodušnim uz tri stejdža ‘’Pakao’’, ‘’Raj’’ i ‘’Čistilište’’ koji su sastavljeni u tri celine - elektronika, RnB i mainstream house. Svakog ponedeljka uz dobrovoljno davanje krvi u transfuziološkom autobusu dobijate dve ulaznice za maskenbal. Na kraju Vam ostaje da se zapitate ‘’U kom ste krugu’’?

Hard Core žurka

U subotu, 29. oktobra u Hali 5 Beogradskog sajma održava se žurka koja otvara kapiju tehno pakla povodom noći veštica. Mnogi poznati strani DJ-evi će nastupati a neki od njih iz ‘’ekipe iz pakla’’ su Ben Sims, The Advent i Luke Slater, Reeko, Alexander Kowalski, Gery Beck, Mario Berger i Mark Broom. Domaći momci su Boža Podunavac, Kobaya, Speedy i Goran Kan. Paklena žurka koja bi uplašila i slavnog Fredija Krugera.  

Podeli sa prijateljima


processing...